Volkskrant Ochtend Donderdag 28 maart 2019

Volkskrant Ochtend: May offert zichzelf op voor ‘haar’ Brexit, maar krijgt Lagerhuis niet mee | Zedendossier moordenaar Anne Faber werd op zijn verzoek niet gedeeld met kliniek

Theresa May in het Britse parlement op 27 maart 2019. Beeld AFP

Theresa May offert zichzelf op voor ‘haar’ Brexit, maar krijgt Lagerhuis niet mee
Stem op mijn Brexit-akkoord en ik vertrek. Met deze belofte aan haar fractie heeft Theresa May woensdag haar laatste troefkaart gespeeld bij het redden van haar Brexit-akkoord. Maar de Noord-Ierse DUP liet weten te zullen tegenstemmen. De acht Brexit-varianten die woensdagavond door Kamerleden werden ingebracht, zijn weggestemd.

Zedendossier moordenaar Anne Faber werd op zijn verzoek niet gedeeld met kliniek die hem behandelde
De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij, heeft hem niet behandeld op grond van zijn zedenmisdrijven. De kliniek werd bij de overplaatsing van P. vanuit de gevangenis onvoldoende geïnformeerd over zijn zedenachtergrond, maar deed bij zijn komst ook zelf nauwelijks onderzoek naar zijn risicoprofiel. P., die in 2017 vastzat voor onder meer de verkrachting van twee minderjarige meisjes, kreeg daardoor te veel vrijheden en een te lichte behandeling. Tijdens zijn verblijf verkrachtte en doodde hij de 25-jarige Anne Faber.

Kwart van de meisjes in voortgezet speciaal onderwijs werd gedwongen tot seksuele handelingen
Meisjes in het voortgezet speciaal onderwijs (voor leerlingen met ernstige gedrags- of psychische problemen) komen vaker in aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan meisjes op reguliere scholen. Zo zegt 27 procent van deze meisjes ooit te zijn gedwongen tot seksuele handelingen, terwijl dat in het regulier onderwijs voor 7 procent van de meisjes geldt.

Migranten kapen reddingsschip uit vrees terug naar Libië te worden gestuurd
Migranten hebben een vrachtschip gekaapt dat hen heeft opgevist voor de kust van Libië. Het schip zou nu op weg zijn naar Malta, zo hebben de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini en Maltese autoriteiten woensdag gezegd.

Vandaag in het nieuws

Het proces waarin de kunstenaar Delphine Boël wil aantonen dat de Belgische oud-koning Albert II haar vader is, wordt hervat. Voor voortzetting van het overleg tussen China en de VS komt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin naar Beijing. En de Algemene Rekenkamer publiceert een onderzoek naar cyberveiligheid van sluizen en andere vitale waterwerken.

Aanraders van de redactie

TBS-onderzoeker Wineke Smid: ‘De meesten willen geholpen worden’

De moord op Anne Faber door Michael P. maakt in 2017 pijnlijk duidelijk dat in de forensische zorg gevaarlijke gedetineerden niet altijd als zodanig worden herkend. Kan dat weer gebeuren?

Bert Wagendorp: Langzaam maar zeker zie je de Brexit ten onder gaan als de Titanic
Telkens denk je dat niet ingewikkelder en niet chaotischer kan met het Britse Brexitdebat maar dan blijk je de inventiviteit van het Lagerhuis toch weer te hebben onderschat, schrijf Bert Wagendorp: ‘‘Fascinerend’ dekt allang de lading niet meer, wat we krijgen voorgeschoteld is schokkend, ongelooflijk en verbijsterend totaaltheater, de bloederige eindfase van een politiek schaakspel met een land als inzet.’

Deze koe moet de landbouw in zompig veengebied redden. Nadeel: hij is stronteigenwijs
Door de lage waterstand laten veenweidegebieden veel CO2 los, zakt de grond weg en verdwijnt de weidevogel. Een hogere waterstand biedt uitkomst, maar niet voor de boer die natte poten bij de koe wil voorkomen. Het robuuste Blaarkop-koeienras moet in een zompiger Groene Hart uitkomst bieden.

Jan Verduin (rechtsvoor) en twee collega’s hebben met veel moeite een Blaarkop uit de stal gekregen op de proefboerderij in Zegveld. Beeld Marcel van den Bergh

Laat musea koloniale roofkunst leasen – dat is een goede, tijdelijke oplossing
Musea moeten gaan betalen voor het tonen van geroofd erfgoed, betoogt Volkskrant-redacteur Wim Bossema.

Rosamund Pike kruipt in de huid van Marie Colvin: ‘Zelfs over de rol praten kan uitputtend zijn’
In A Private War speelt actrice Rosamund Pike (40) de roemruchte oorlogscorrespondent Marie Colvin, die sneuvelde in Syrië. Een rol die haar fascineerde, maar ook uitputte.

Rosamund Pike in A Private War.

Aaf leest sterren: Cardi B laconiek over haar criminele verleden en Boerin Bertie gaat de politiek in
Aaf Brandt Cortius bespreekt elke week de opmerkelijkste celebritynieuwtjes. Deze week onder meer: Amerikaanse superster Cardi B werd geconfronteerd met een drie jaar oud filmpje van zichzelf, waarin ze vertelde hoe ze mannen drogeerde en beroofde toen ze nog stripteasedanseres was. Haar ik-moest-hard-werken-voor-mijn-dromen-verdediging vindt Aaf moeilijk te verteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden