Volkskrant Ochtend: Macron lijkt af te stevenen op monsterzege | zo slecht zijn al die werkmails voor ons

Goedemorgen. Bij de parlementsverkiezingen van zondag stevent Emmanuel Macron af op een monsterzege. Zelfs van de vakbonden lijkt hij niet veel meer te hoeven vrezen. Verder in de Volkskrant Ochtend: zo slecht zijn al die duizenden werkmailtjes voor ons en hoe Marcouch radicaal van mening veranderde over de aanpak van salafisme.

Redactie
Emmanuel Macron. Beeld anp
Emmanuel Macron.Beeld anp

Terwijl u sliep

50Plus stemt Schouw weg als opvolger Nagel tijdens verhitte ledenvergadering

De messen waren geslepen voor de algemene ledenvergadering waarin 50Plus zijn nieuwe voorzitter zou kiezen. Bij de ingang van theater Gooiland deelden de medestanders van Dick Schouw, oppositietijger van de ouderenpartij, diens programma uit. Zijn tegenstanders hadden twee uitzendkrachten ingehuurd om buiten folders met 'Stem niet op Dick Schouw' uit te delen. Wat scheidend voorzitter Jan Nagel er toe noopte namens het bestuur afstand te nemen van dergelijke praktijken.

Rechtszaak tegen Bill Cosby wegens seksueel misbruik mislukt, jury komt er niet uit
De rechtszaak tegen de Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby, die terecht stond voor seksueel misbruik, heeft niet geleid tot een uitspraak. De juryleden konden het onderling niet eens worden, waardoor de rechter zaterdag een zogeheten 'mistrial' uitriep. De aanklagers hebben direct laten weten een nieuwe poging te zullen doen om Cosby te vervolgen.

Bill Cosby. Beeld anp
Bill Cosby.Beeld anp

Bosbrand omsingelt automobilisten Portugal: tientallen doden
Bij een zware bosbrand in Portugal zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo'n 200 kilometer ten noordosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten in de nacht van zaterdag op zondag zeer zorgwekkend.

Intern onderzoek naar minister Kamp in omkopingsaffaire auto's voor politie en defensie
Demissionair minister Kamp van Economische Zaken is nog niet af van de omkopingsaffaire op het ministerie van Defensie, een van zijn vorige departementen. Naar aanleiding van klachten van twee voormalige Defensiemedewerkers loopt er nu een intern onderzoek naar Kamps gedragingen. Dat onderzoek wordt gedaan door Roel Bekker, jarenlang gerenommeerd topambtenaar op een reeks departementen.

Vandaag in het nieuws

De tweede en laatste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk vindt plaats. De stembureaus sluiten vanavond rond 20 uur, waarna de exitpolls snel volgen.

In de ronde van Zwitserland wordt vandaag de slotetappe gereden. Nederlander Steven Kruijswijk maakt een goede kans om te winnen.

Verder is het vandaag vaderdag. Hier vindt u nog wat lastminute-cadeautips.

Aanraders van de redactie

Macron lijkt zelfs van de vakbonden niet veel te hoeven vrezen
Bij de parlementsverkiezingen van zondag stevent Emmanuel Macron af op een monsterzege. Zelfs van de vakbonden lijkt hij niet veel meer te hoeven vrezen. (+)

Dit is hoe slecht die duizenden mailtjes voor ons zijn
Ha, even mailen. Snel een afspraak verzetten of een contract herbevestigen. Maar er kleven bijwerkingen aan al die werkmails: personeel raakt gestresst, wantrouwig en improductief. Lees hier het hele artikel. (+)

Hoe Iraniërs eigen land ontdekken als toeristische bestemming
Na de islamitische revolutie en de oorlog met Irak in de jaren tachtig durven Iraniërs er tegenwoordig weer op uit te trekken. De Iraanse fotograaf Newsha Tavakolian legde haar landgenoten vast die hun land ontdekken als vakantieland. Ook Newsha's man, journalist Thomas Erdbrink, kent Iran als een prima vakantiebestemming. (+)

Wingate-test kan zorgen voor tijdwinst op het ijs
Schaatscoach Jac Orie is al jaren succesvol. Een deel van zijn geheim is zijn wetenschappelijk benadering, waaronder de Wingate-test. Het vermogen van schaatsers wordt gemeten middels een helse exercitie op een hometrainer. Een zeldzaam kijkje in de keuken van een topcoach.

Iran

Lees en bekijk hier het scrollverhaal over Iran.

Het beeld van de manager als zakkenvuller is achterhaald
Ze staan voor het grote kwaad in de zorg: managers. Zakkenvullers die van achter hun bureau de ene na de andere bezuiniging doorvoeren. Maar dat beeld is achterhaald, zeker voor de middenmanagers. Degenen die nog over zijn, zijn hard nodig. Lees hier het hele artikel. (+)

'Er moet een verbod komen op salafistische organisaties'
Voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (48) veranderde radicaal van mening over de aanpak van het salafisme.

Ahmed Marcouch. Beeld anp
Ahmed Marcouch.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden