Volkskrant Ochtend: Luchtvervuiling door verf, inkt en cosmetica neemt toe | Wie wint de slag om de ECB?

Goedemorgen. Vandaag begint een stoelendans bij de Europese Centrale Bank die de bank en de complete Europese economie anderhalf jaar zal opschudden. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: de aanklacht van speciaal onderzoeker Mueller tegen dertien Russen om inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is het juiste signaal aan Moskou, vindt Michael McFaul, oud-ambassadeur van de VS in Moskou.

Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.Beeld Hollandse Hoogte/Mauritius Ima

Terwijl u sliep

De strijd om het vicepresidentschap van de Europese Centrale Bank brandt los. Wie wint de stoelendans?
De voordracht van een nieuwe vicepresident voor de Europese Centrale Bank vormt vandaag het startschot voor een stoelendans. Die gaat de komende anderhalf jaar de ECB opschudden - en de complete Europese economie erbij.

Luchtvervuiling komt minder vaak door verkeer, maar vaker door inkt, verf en cosmetica
Luchtvervuiling door het verkeer neemt af, maar het aandeel schadelijke stoffen uit andere bron neemt toe. Beperkende maatregelen nemen is lastig. 'Er zijn duizend tot tweeduizend bronnen die hieraan bijdragen.'

Oxfam-directeur Haïti gaf in intern rapport gebruik prostituees toe
Uit een intern rapport van hulporganisatie Oxfam over de beschuldigingen van seksueel wangedrag tijdens haar humanitaire missie in Haïti in 2010 blijkt dat de lokale directeur in een intern onderzoek heeft toegegeven dat hij heeft betaald voor prostituees.

Weinig overtuigend, maar Nederlands trio wel naar halve finale in de ploegenachtervolging
Sven Kramer moest de vermoeide Koen Verweij in de laatste ronde van de ploegenachtervolging duwen en Jan Blokhuijsen moest langer op kop rijden dan de bedoeling was. In de kwartfinale van het teamonderdeel kwam het Nederlandse trio weinig overtuigend tot de tweede tijd, achter Zuid-Korea en nipt voor Noorwegen. Nederland rijdt woensdag in de halve finale tegen Noorwegen.

Michael McFaul in 2012, als Amerikaanse ambassadeur (onder Obama) in Moskou in zijn ambtswoning.Beeld Hollandse Hoogte/The New York

Vandaag in het nieuws

Het publiek kan vandaag afscheid nemen van Ruud Lubbers in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Premier Rutte bezoekt de Duitse bondskanselier Merkel in de aanloop naar de Europese Raad van vrijdag. Politiemol Mark M. hoort hoe lang hij moet zitten wegens het verkopen van politie-informatie. De eis is 5 jaar.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Aanraders van de reactie

Spelen wethouders en provincie vieze politieke spelletjes rondom Uithoflijn?
De Utrechtse VVD-gedeputeerde Verbeek die anderhalve week geleden aftrad vanwege forse kostenoverschrijdingen bij de Uithoflijn voelt zich misleid. Want kritiek op haar zou bewust zijn aangescherpt door onder anderen de Utrechtse GroenLinks-wethouder Lot van Hooijdonk. (+)

De Nederlandse staat wil haar stoep schoonhouden, ook als dat ten koste gaat van 's werelds nieuwste dumpplek
's Werelds nieuwste dumpplek heet Noord-Syrië, schrijft columnist Sheila Sitalsing. 'Er zitten, zo berichtte dit weekend onze correspondent Ana van Es, 'duizenden' vermoedelijke IS-strijders vast in lokale gevangenissen. Dat Nederland geen zin in zijn eigen IS'ers heeft, is begrijpelijk. Ben je net klaar met harken, komt de buurman met een kruiwagen vol bladeren aanzetten. 'Van jouw boom.'' (+)

Chaotische drukte bij bus 12 naar de uithof op Utrecht Centraal.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Oud-ambassadeur VS in Moskou juicht aanklacht Mueller toe. 'Ze zullen zien hoe goed we ze volgen'
De aanklacht van speciaal onderzoeker Mueller tegen dertien Russen om inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is het juiste signaal aan Moskou, vindt de ex-topdiplomaat. (+)

Wat heeft tien jaar onafhankelijkheid de Kosovaren gebracht?
Precies tien jaar geleden, zaterdag, verklaarde Kosovo zich onafhankelijk, al ging Servië niet akkoord met de afscheiding. Hoe leven de Albanezen en Serviërs er nu samen? (+)

Van niks naar wereldtop in twee jaar: het succes van skeletontalent Kimberley Bos ontleed
Kimberley Bos, de eerste Nederlandse in de olympische sleecompetitie skeleton, daalt met een duivelse snelheid. Bang is ze niet, al hangt haar kin maar 5 centimeter boven het ijs. Haar succes ontleed: van niks naar wereldtop in twee jaar. (+)

Hoe Frans Heslinga ging leven van complotdenkers en er toen zelf eentje werd
Van complotdenken kun je leven. Frans Heslinga kan het, dus bezocht verslaggever Margriet Oostveen hem in Leersum. 'Complotdenkers, het ligt in de rede, verdenken ook elkaar nogal snel van kwade intenties. Je hoeft de naam van Frans maar te googelen, om op websites van andere complotdenkers te stuiten, die hem een 'desinformant' noemen, of gewoon malloot.' (+)

De schade op het gebit als de helm het ijs raakt is enorm, daarom dragen alle skeletonners een gebitsbeschermer.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden