Volkskrant Ochtend: Leggen Frankrijk en Italië hun migratieruzie bij? | College in het Engels: yes or nee?

De campus van de Universiteit Twente in Enschede. Beeld Foto Foto Raymond Rutting / de Volkskrant
De campus van de Universiteit Twente in Enschede.Beeld Foto Foto Raymond Rutting / de Volkskrant

Goedemorgen. Voormalig FBI-directeur James Comey heeft bij zijn onderzoek naar Hillary Clinton in 2016 regels en procedures overtreden, maar werd daarbij niet gedreven door politieke motieven. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: in Rostov zorgt Poetins knokploeg voor orde en Wilfred Genee vertelt hoe hij zen blijft in de studio tussen Van der Gijp en Derksen.

Terwijl u sliep

‘James Comey had geen politieke motieven bij FBI-onderzoek Clinton’
Voormalig FBI-directeur James Comey heeft bij zijn onderzoek naar Hillary Clinton tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 regels en procedures overtreden, maar werd daarbij niet gedreven door politieke motieven.

Hillary Clinton, ten tijde van haar kandidatuur. Beeld Reuters
Hillary Clinton, ten tijde van haar kandidatuur.Beeld Reuters

Topambtenaar: ‘Balkenende was vaak niet voorbereid’
Jan-Peter Balkenende was geneigd eerder naar zijn politiek assistent en spindoctor van CDA-huize te luisteren dan naar zijn topambtenaren. ‘Balkenende is in mijn ogen altijd meer een CDA- daneen nationaal minister-president geweest.’

Leggen Conte en Macron migratieruzie bij met een lunch in Parijs?
Wat een simpele werklunch moest worden tussen de leiders van twee bevriende buurlanden, dreigt uit te lopen op een harde confrontatie over het asielvraagstuk.

Bejaarden in verpleeghuizen minder eenzaam dan zelfstandig wonenden
85-plussers in verpleeghuizen zijn minder eenzaam dan zelfstandig wonende bejaarden. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vandaag in het nieuws

Nederlandse Turken kunnen vanaf vandaag stemmen voor het Turkse parlement en hun president. De blokkeerders van de anti-Zwarte Piet demonstratie verschijnen voor de rechter. De Franse president Macron en Italiaanse premier Conte treffen elkaar in Parijs. Belangrijk gespreksonderwerp: migratie.

Aanraders van de redactie

De Don-Kozakken: Poetins knokploeg voor rust en orde
Honderden nationalistische Kozakken zijn door het Kremlin ingehuurd om de rust in WK-speelsteden te bewaren. De patriotten zijn trouw aan Poetin – voor wie ze duistere klussen opknappen.

Een groep Don-Kozakken loopt rond bij het voetbalstadion in Rostov aan de Don. Beeld Foto Mladen Antonov / AFP
Een groep Don-Kozakken loopt rond bij het voetbalstadion in Rostov aan de Don.Beeld Foto Mladen Antonov / AFP

Sheila Sitalsing: Praten in het openbaar, of met de pers, doen ambtenaren zelden
Sheila Sitalsing las het boek van Wim Kuijken, secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken toen Jan Peter Balkenende premier was. 'Interessant zijn Kuijkens reflecties op ambtelijke loyaliteit. Want wat doe je als er een minister of premier aantreedt van een politieke stroming waar je niets van wilt weten?'

Mogen universiteiten in het Engels lesgeven? De rechter vraagt extra bedenktijd
Het debat over de verloedering van het Nederlands heeft zich verplaatst naar de rechtszaal, waar de TU Twente en de Universiteit Maastricht zich moeten verantwoorden voor hun colleges in het Engels. De rechter vraagt een week extra bedenktijd.

Waarom is het vakantiegeld van mijn AOW verlaagd?
Als alleenstaande AOW’er heb ik onlangs vakantiegeld gekregen. Het was 15 euro minder dan vorig jaar. Ik begrijp niet waarom en ben boos.

Wilfred Genee. Beeld Foto Frank Ruiter
Wilfred Genee.Beeld Foto Frank Ruiter

‘Ik vind het belangrijker om een goed programma te maken, dan om geliefd te zijn
Op de valreep voor zijn overstap naar Veronica presenteert Wilfred Genee (50) nog VI Oranje Blijft Thuis op RTL4. Vijf weken lang met Johan Derksen en René van der Gijp in een studio: hoe blijf je dan zen?

Klimaatgoeroe Ed Nijpels redt de planeet, namens de vrrroempartij
Ed Nijpels is op klimaattoernee door het land, in zaaltjes op zoek naar ‘draagvlak’ waar hij zal ‘ruiken en proeven’ hoe de vlag erbij hangt. Op weg naar Groningen is hij verlaat: staat in de file.‘Had-ie beter de trein kunnen nemen!’ roept iemand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden