Volkskrant Ochtend: Leegloop bij Korps Mariniers om verhuizing | Al uw vragen over de 'sleepnetwet'

Goedemorgen. Het Korps Mariniers kampt met een ongekende leegloop doordat de kazerne tegen de zin van de militairen in 2022 gaat verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Als die leegloop doorzet is het Korps aan het eind van dit jaar 10 procent van zijn personeel kwijt. Verder in de Volkskrant Ochtend: Hoe rechtser de partij, hoe minder vrouwen op de lokale kieslijst, blijkt uit onderzoek. En: al uw prangende vragen over de sleepnetwet beantwoord door onze specialist Huib Modderkolk.

Mariniers tijdens een oefening op het Vlissingse Badstrand. Beeld anp
Mariniers tijdens een oefening op het Vlissingse Badstrand.Beeld anp

Terwijl u sliep

Mariniers zien verhuizing van Doorn naar Vlissingen niet zitten en lopen massaal weg
Het Korps Mariniers kampt met een ongekende leegloop doordat de kazerne tegen de zin van de militairen in 2022 gaat verhuizen van Doorn naar Vlissingen.

Onderzoek: hoe rechtser de partij, hoe minder vrouwen - alleen bij PvdD zijn meeste kandidaten vrouw
De Partij voor de Dieren is de enige partij met meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaat-raadsleden. Andere linkse partijen die actief naar meer vrouwen hebben gezocht, zijn er niet in geslaagd tot een gelijke verdeling te komen op de lokale kieslijsten. In totaal is 30 procent van de lokale kandidaten vrouw, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Channel 4: Met prostituees en steekpenningen beïnvloedde Cambridge Analytica meer dan 200 verkiezingen
Het omstreden Britse databedrijf Cambridge Analytica zet steekpenningen, voormalige spionnen, nep-identiteitsbewijzen en prostituees in om wereldwijd verkiezingen te beïnvloeden. Dat zou blijken uit een undercover-onderzoeksdocumentaire van de Britse televisiezender Channel 4 News.

Hawking flikt een laatste kunstje: postuum artikel werpt nieuw licht op zijn universum-voorspelling
De vorige week overleden Britse natuurkundige Stephen Hawking blijkt nog een onverwachte wetenschappelijke erfenis te hebben nagelaten.

Stephen Hawking Beeld afp
Stephen HawkingBeeld afp

Vandaag in het nieuws

Wordt het hoofdkantoor van Uber bestookt met brandbommen? Taxi-chauffeurs hebben hiertoe opgeroepen. Verder: Koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië komen op staatsbezoek. En: op de eerste dag van de lente zouden de koeien de wei weer in huppelen, maar: te koud.

Aanraders van de redactie

Nóg niet zeker wat u moet stemmen? Dit zijn de 25 meest prangende vragen over de wiv
Redacteur Marjon Bolwijn stelt de meest prangende vragen over de wet die morgen inzet is van een referendum aan collega en cyberexpert Huib Modderkolk. (+)

Hoe reageren de inwoners van Salisbury op de zenuwgasaanslag van twee weken geleden? 'Ik ben niet bang'
In Salisbury is het stil op straat na de aanslag met zenuwgas op de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter. Maar de inwoners laten zich niet bang maken en de harde houding van May tegen Poetin krijgt steun. (+)

Een agent houdt de wacht in Salisbury, vlak bij het bankje (rechts onder een wit-geel zeil) waar vader en dochter Skripal bewusteloos werden gevonden. Beeld Antonio Olmos
Een agent houdt de wacht in Salisbury, vlak bij het bankje (rechts onder een wit-geel zeil) waar vader en dochter Skripal bewusteloos werden gevonden.Beeld Antonio Olmos

Gemeentepolitiek wordt gedomineerd door mannen, maar in Blaricum besturen de vrouwen
Meer nog dan op andere politieke podia zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de lokale politiek. Hoe komt dat? Op zoek naar een antwoord in Blaricum, de grote uitzondering. (+)

Dreigt de bedelstaf voor sponsorloze schaatsers? '97% schaatsters zit over 3 weken in de WW'
Tijdens de Winterspelen luidde Sven Kramer de noodklok. Als nieuwe sponsoren zich niet snel zouden ontfermen over schaats ploegen, dan dreigde een kaalslag. 'Als je er heel zwart-wit naar kijkt, zit 97 procent van de Nederlandse schaatsers over drie weken in de WW.' (+)

Jan Smeekens in het schaatspak van zijn ploeg. Hij is ook komend seizoen zeker van een contract. Beeld anp
Jan Smeekens in het schaatspak van zijn ploeg. Hij is ook komend seizoen zeker van een contract.Beeld anp

Hoe Mussolini de fascistische staat uitvond: zelfs de democraten hielpen een handje
Hij geldt als de uitvinder van de fascistische staat. Maar over hoe hij precies die macht vestigde, is niet zoveel bekend. Rients Verschoor (28) dook in de archieven en ontdekte: zelfs democraten hielpen Mussolini een handje. (+)

Woensdag 21 maart wordt voor mijn persoonlijke democratische geschiedenis een zware dag: ik moet twéé keer kiezen
Als afleidingsmanoeuvre begon Bert Wagendorp zich af te vragen of bij nader inzien een referendum over Facebook niet meer op zijn plaats was geweest. (+)

Benito Mussolini tijdens de Mars op Rome in 1922. Beeld Hollandse Hoogte / World History Archive
Benito Mussolini tijdens de Mars op Rome in 1922.Beeld Hollandse Hoogte / World History Archive
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden