Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Leefbaarheid armste wijken gaat achteruit | Amazonewoud kan klimaatverandering niet bijhouden

Goedemorgen. In de armste wijken van Nederland gaat de leefbaarheid gestaag achteruit, blijkt uit onderzoek. Er wonen steeds meer mensen met problemen dicht op elkaar, bewoners voelen zich minder gezond en de overlast neemt er toe. Verder in deze nieuwsbrief: het Amazonewoud past zich aan, maar kan de klimaatverandering niet bijhouden. Dat concludeert een team van ruim honderd wetenschappers, die vrezen dat de biodiversiteit in de bossen op den duur zal afnemen. En voor wie na de enorme hoeveelheid midtermsnieuws gisteren nog behoefte heeft aan een beetje duiding, is er deze analyse van onze VS-correspondent.

Mustapha El Achiri, wijkbeheerder Rochdale, praat met bwoner, oorspronkelijk uit Kosovo, die al tientallen jaren in de wijk woont. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Leefbaarheid arme buurten met rasse schreden achteruit: ‘De problemen stapelen zich op’
De leefbaarheid in de armste wijken van Nederland gaat gestaag achteruit. Er wonen steeds meer mensen met problemen dicht op elkaar, bewoners voelen zich er minder gezond en de overlast neemt er toe.

Amazonewoud hobbelt achter de klimaatverandering aan
Het Amazonewoud past zich aan, maar kan de klimaatverandering niet bijhouden. Dat concludeert een team van ruim honderd wetenschappers die hebben onderzocht welke veranderingen het grootste tropische regenwoud van de wereld de afgelopen dertig jaar heeft ondergaan. Ze vrezen dat de biodiversiteit in de bossen op den duur zal afnemen.

Witte Huis trekt accreditatie CNN-verslaggever in na vragenuurtje
Het Witte Huis heeft de accreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta ingetrokken. Dit maakte Sarah Huckabee Sanders, de perswoordvoerder van president Donald Trump, woensdagavond bekend. 

Noord-Koreaan klaagt Nederlandse scheepsbouwer aan wegens dwangarbeid
Een Noord-Koreaanse arbeider die op een Poolse scheepswerf werkzaam was, heeft aangifte gedaan tegen een Nederlands bedrijf dat in de aanklacht niet bij naam wordt genoemd. Hoewel de man op een Poolse werf werkte, zou het bedrijf uit Nederland daar scheepsrompen hebben laten bouwen en repareren. De man zegt dat hij jarenlang is uitgebuit en omschrijft zijn omstandigheden als slavernij.

Vandaag in het nieuws

Schoonmakers voeren, gekleed in vuilniszakken, in Den Haag actie voor ‘een cao met respect.’ De Commandant der Strijdkrachten reikt medailles uit aan militairen die deelnamen aan diverse missies. En de winnaar van de BookSpot Literatuurprijs, een bedrag van 50 duizend euro, wordt bekendgemaakt.

Aanraders van de redactie

Alleen als iedereen zijn best doet, kan probleemwijk Poelenburg weer beter worden
In de Zaanse achterstandswijk Poelenburg wordt met ‘zachte maatregelen’ geprobeerd het achteruit kachelende leefklimaat te verbeteren. Een kijkje in de buurt die naast het sensationele gezicht dat ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun eraan gaf, ook een meer schrijnende kant heeft.

Humoristische campagneman versus gedoodverfde winnaar: christendemocraten kiezen Europees boegbeeld
Op het vliegveld van Helsinki, in de hal van het Messukeskus-congrescentrum, met verkiezingsprogramma’s in vijftien talen, flitsende clips op Twitter en veel, heel veel selfies: de Europese christendemocraten leveren serieus strijd over wie hun boegbeeld (‘Spitzenkandidat’) wordt bij de Europese verkiezingen.

Manfred Weber (links) en Alexander Stubb (rechts) Beeld EPA

Velen denken het te kunnen, maar de Bouquetreeks heeft maar één vaste Nederlandse auteur; Het geheim van Fleur van Ingen
In de Bouquetreeks is de mannelijke held een Italiaan, een Spanjaard, een sjeik of een Griek. Bouquet-auteur Fleur van Ingen leerde dit bij Zomerse flirt, deel één van wat de Monaco Trilogie zou worden.

De midterms hebben de verdeeldheid in de VS bevestigd – wat zijn de gevolgen?
Als de Amerikaanse verkiezingen dinsdag een referendum waren over president Donald Trump, dan hebben ze een helder antwoord opgeleverd: ja en nee. De Democraten heroverden het Huis van Afgevaardigden, waarmee ze een democratisch controlemiddel van de president in handen kregen. De Republikeinen vergrootten hun macht in de Senaat, waarmee ze conservatieve rechters kunnen blijven benoemen. Beide partijen vonden woensdag dat ze gewonnen hadden.

Virtual reality verkeersles op school: ‘Die zag ik niet aankomen’
Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dat veel weggebruikers de verkeersregels niet meer kennen. Dinsdag werd een bijspijker-website gelanceerd. Voor de jongste verkeersdeelnemers is er sinds kort een experimenteel lespakket met virtual realitybril. ‘Ik wist niet dat rechts altijd voorrang had.’

Groep 7 van basisschool De Stappen in Tilburg is verkeersles aan het oefenen met het virtual realityprogramma WegWijsVR. Beeld Katja Poelwijk

Één plus één = kerncentrales
Lubach heeft het erover gehad, dus dan weet je het wel: er is debat ontstaan over kernenergie. En dat is hoognodig ook, schrijft Bert Wagendorp. ‘We kunnen heel erg energiezuinig worden, de zeeën volplempen met windmolens en de daken met zonnecollectoren: genoeg zal het niet zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden