Volkskrant Ochtend20 augustus 2018

Volkskrant Ochtend: Lage rente neemt hap uit verwacht pensioen | Lerarentekort, en toch werkloze leraren. Hoe kan dat?

Goedemorgen. Duizenden werknemers die individueel pensioenvermogen opbouwen, stevenen af op grote financiële tegenvallers na hun pensionering. Hoewel hun pensioenpot jaar in jaar uit beter gevuld raakt, wordt hun pensioenperspectief steeds slechter. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: er is een lerarentekort, hoe kan het dat er nog steeds leraren werkloos zijn?

Een bezoeker rijdt met een segway over een 50+ beurs.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Lage rente neemt hap uit verwacht pensioen
Duizenden werknemers die individueel pensioenvermogen opbouwen, stevenen af op grote financiële tegenvallers na hun pensionering. Hoewel hun pensioenpot jaar in jaar uit beter gevuld raakt, wordt hun pensioenperspectief steeds slechter. Door de dalende rente wordt hun jaarlijks een lager pensioen in het vooruitzicht gesteld. De afgelopen jaren zijn tienduizenden werknemers die met pensioen gingen al met een veel lager pensioen geconfronteerd.

ProRail: volgend jaar nog meer treinen op overvol spoorwegennet 
Het wordt nog drukker op het bomvolle Nederlandse spoorwegennet. ‘We lopen tegen de grenzen aan’, zegt Wouter van Dijk, directeur vervoer en dienstregeling van ProRail. Ook NS waarschuwde daar dit weekeinde voor.

Na overwinning op Halep behoort Bertens op alle baansoorten tot de wereldtop
Kiki Bertens dacht lange tijd dat ze alleen op gravel kon tennissen. Zondagavond behaalde de 26-jarige baseliner echter de mooiste zege uit haar loopbaan op een baansoort, die ze vroeger vervloekte. Op het hardcourt in Cincinnati voltooide Bertens zondagavond een magistraal toernooi met een zege in de finale op Simona Halep.

Aanjager van #MeToo zelf beschuldigd van aanranding 
Een van de eerste vrouwen die zich uitsprak tegen producent Harvey Weinstein, de Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento, wordt zelf verdacht van seksuele intimidatie. Ze zou een minderjarige acteur in een hotelkamer hebben aangerand en hem zo’n 380.000 dollar hebben betaald.

Kiki Bertens viert haar triomf tegen Simona Halep na de finale van de Western & Southern Open.Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Honderden gedupeerde vmbo-leerlingen in Maastricht proberen alsnog hun examen te halen. De Carpool Karaoke-aflevering met Paul McCartney was zo’n groot succes dat CBS in de VS vanavond restmateriaal uitzendt. Honderd Noord-Koreanen mogen hun familie uit Zuid-Korea ontmoeten, van wie ze in 1953 werden gescheiden.

Aanraders van de redactie:

Is er een lerarentekort, of toch niet? ‘Hier in de Achterhoek is de concurrentie groot’
Er wordt gesproken van een lerarentekort en toch zijn er werkloze leraren. Hoe kan dat? En is er wel een lerarentekort? Volgens onderzoek van het UWV zijn er genoeg leraren om de vacatures te vervullen. 

Milli Görüs voelt zich steevast in de hoek geduwd
De organisatie Milli Görüs laat niet af te benadrukken dat ze met haar activiteiten ijvert voor de integratie van Turkse Nederlanders in déze samenleving. Mij treft, telkens als Milli Görüs in het nieuws komt, een ander fenomeen. Al zolang ik me kan heugen klaagt het bestuur over onbegrip, schrijft Elma Drayer in haar column.

Met een bescheiden windmolen de wereld veroveren: ‘Ons doel is dat elke boer zijn eigen stroom kan opwekken’
Na Groningen wil E.A.Z. Wind nu de wereld veroveren met hun bescheiden windmolen met houten wieken. Doel: productie en verbruik windenergie bij elkaar, dus lusten en lasten op één erf. Pluspuntje: ‘Deze molen is goedkoper dan een nieuwe tractor.’

Op het erf van veehouder Pennings in Niehove worden twee windmolens van EAZ Windmolens geplaatst.Beeld Harry Cock

Psychiaters, hou de deur open voor waardegerichte zorg: ‘Met deuren slaan past psychiaters niet bij het oplossen van de uitdijende ggz’
Louter negatieve reacties op het voorstel van Menzis om psychiatrische hulp te betalen naar resultaat. Er wordt te snel geoordeeld.

Vandamme over Festival Oude Muziek: ‘Als ik iets hoor dat ik geweldig vind, wil ik daar als het ware een megafoon naast zetten’
Onder leiding van Xavier Vandamme blijft het Festival Oude Muziek maar groeien. Hoe stelt hij het programma samen? En, waar blijven de Nederlandse ensembles?

Tv-recensie: Pieter Waterdrinker schrijft zoals hij ademt en ademt zoals hij schrijft
Of zomergast Pieter Waterdrinker een favoriet Russisch gezegde had, was de openingsvraag van Abbring. Dat had hij. Vertaald naar het Nederlands: hij schrijft zoals hij ademt en hij ademt zoals hij schrijft. ‘Uiteindelijk zijn we allemaal de galeislaaf van onze genen’, lichtte Waterdrinker toe. Nee, deze heerlijke verteller hoefde er niet in te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden