Volkskrant Ochtend: Krijgen leraren er na staking 3 procent bij? | Voedselbankklanten eten ongezond: te weinig groente en fruit

Goedemorgen. 90 procent van alle basisschoolleraren staakt vandaag. Maar of dat de 3 procent salarisstijging afdwingt is nog maar de vraag. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: je bedrijf financieren met een zelfbedacht munt (+) en een bijzonder interview met een Chinese rechter: hoe is het om recht te moeten spreken onder Chinees bewind (+)?

Voedselbank Beeld Joost van den Broek
VoedselbankBeeld Joost van den Broek

Drie procent salaris erbij door de staking van vandaag? De slimme leraar rekent er nog niet op
Negen van de tien leraren in het basisonderwijs staken vandaag voor een hoger salaris. De 770 miljoen euro die het nieuwe kabinet waarschijnlijk uittrekt, vinden ze niet genoeg. En dan nog: hoeveel daarvan komt op hun loonstrook?

Catalaanse president haalt fel uit naar Spaanse koning: 'Geen koning van alle burgers'
De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft in een televisietoespraak fel uitgehaald naar de Spaanse koning. Die zou zich niet hebben gedragen als 'koning van alle burgers', door in het Catalaans-Spaanse conflict openlijk de kant van de Spaanse regering te kiezen. 'Zo niet. U hebt veel Catalanen teleurgesteld', sprak Puigdemont tot de koning.

Regeerakkoord zo goed als klaar: kabinet wil investeren in onderwijs, defensie, politie en
Na ruim 200 dagen formeren is het regeerakkoord van Rutte III zo goed als af. De beoogde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft overeenstemming bereikt over de laatste grote dossiers. Begin volgende week vindt naar verwachting de presentatie van de plannen plaats.

Voedselbankklanten eten ongezond: te veel vlees, zuivel, chips en koekjes
Sommige producten in de gigantische hal van de Voedselbank Amsterdam zouden niet misstaan op een hip lunchmenu: biologische bieten en linzensoep in zak liggen opgestapeld in blauwe plastic kratten. Maar uit onderzoek dat de Vrije Universiteit Amsterdam woensdag publiceerde, blijkt dat voedselbankklanten ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander

Vandaag in het nieuws

Ongeveer 90 procent van alle basisscholen is vandaag dicht vanwege de lerarenstaking. Om 13.00 uur maakt de Zweedse Academie bekend welke schrijver de Nobelprijs van de Literatuur krijgt. De Iraakse premier Haider al-Abadi bezoekt in Parijs president Emmanuel Macron.

Aanraders van de redactie

Waarom deze leraren in het basisonderwijs staken (of niet)
Ze zijn eigenlijk geen stakers, vinden leraren in het basisonderwijs. Toch leggen veel leraren het werk neer: vrijwillig of gedwongen door het schoolbestuur. En een enkeling gaat toch aan de slag. (+)

Praat stakers geen schuldgevoel aan, leraren hebben onze steun nodig
Stakers een schuldgevoel proberen aan te praten omdat je niet weet wat je met je bloedeigen kinderen aan moet als ze onverwacht een dagje thuis zijn, schrijft Sheila Sitalsing in haar column: ze denkt dat er overtuigender argumenten denkbaar zijn. (+)

Leraar Fred Delhaas. Beeld Auréllie Geurts
Leraar Fred Delhaas.Beeld Auréllie Geurts

'Ik oefen Nederlands met mijn Marokkaanse buurvrouw, maar ik begrijp haar bijna niet'
Wat maak je mee als nieuwkomer in Nederland? Door de ogen van het gezin van Layla (36) en Mohannad (40) volgen we het dagelijks leven van een vluchtelingengezin. Deel 34: een andere taalschool.

Heeft je bedrijf geld nodig? Geef je zelfbedachte, virtuele munt uit
Geld nodig als bedrijf? Je kunt naar de beurs, maar een eigen virtuele munt uitgeven is een stuk makkelijker. Geen lastige toezichthouder en gewillige beleggers genoeg. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Chinese rechter over doodvonnissen neemt ontslag
Rechter Wang Lei moest de doodvonnissen van collega's toetsen: 'Ik verdroeg mijn werk door te denken aan mensen die ik heb gered'

Het laatste lange interview met Sven Kramer voor de Spelen van Pyeongchang
Vanaf nu trekt de 31-jarige Fries zich terug in zijn olympische cocon. Hij blijft de pers bij wedstrijden wel te woord staan, maar even een uurtje uittrekken voor een diepgravend gesprek, dat is er niet meer bij. (+)

De rechtse boeken van René van Praag
René van Praag, de uitgever van het boek dat voormalig VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes vorige week uitgaf, is een man met een missie, schrijft Ariejan Korteweg in zijn verslaggeverscolumn. 'Op weg hét uitgeefhuis voor hardrechts Nederland (en een beetje België) te worden.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden