Volkskrant OchtendMaandag 17 juni

Volkskrant Ochtend: Kosten voedsel stegen rap: vis en vlees 5 procent duurder dan vorig jaar | Met Elizabeth Warren op pad: ‘Ze heeft meer oplossingen dan Bernie’

De verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent heeft volgens het CBS een prijsopdrijvend effect gehad.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Kosten voedsel stegen rap: vis en vlees zijn bijna 5 procent duurder dan vorig jaar
Nieuwe munitie voor de discussie over de lasten van huishoudens: de prijzen van voeding stijgen snel. Mede door de btw-verhoging door het kabinet van begin dit jaar werden voedingsmiddelen in mei 3,8 procent duurder, nagenoeg de hoogste prijsstijging van de afgelopen tien jaar. Vooral voor vlees en vis moest meer worden betaald: bijna 5 procent meer dan een jaar eerder.

Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in Hongkong
Een van de leiders van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust in het land, is niet bekend.

Joshua Wong verlaat de Lai Chi Kok gevangenis in Hong Kong.Beeld AFP

Stroom in Zuid-Amerika grotendeels weer terug
De stroom in Argentinië, Uruguay en Paraguay is bijna volledig terug na een grote stroomstoring. Zondag kwamen bijna vijftig miljoen Zuid-Amerikanen zonder stroom te zitten ‘doordat een fundamentele systeemverbinding uitviel’, aldus de Argentijnse Energieminister.

ABN Amro zoekt nieuwe baas, topman Van Dijkhuizen vertrekt
ABN Amro moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Kees van Dijkhuizen, houdt er na afloop van zijn huidige, tumultueus verlopen termijn april volgend jaar mee op. Dat heeft de bank, nog steeds voor een meerderheid in handen van de staat, zondagavond gemeld, nadat geruchten over een vertrek in het weekeinde steeds sterker waren geworden.

Vandaag in het nieuws

Minister Schouten van Landbouw maakt bekend hoe volgens haar de kringlooplandbouw in Nederland moet worden doorgevoerd.
Iran kondigt aan hoe het onder verplichtingen van de door de VS opgezegde nucleaire deal uitkomt.
En experts zijn in Bonn bijeen om de klimaattop van december in Chili voor te bereiden.

Senator en presidentskandidaat Elizabeth Warren spreekt op een tuinfeest in Windham, New Hampshire.Beeld REUTERS

Aanraders van de redactie

Met presidentskandidaat Elizabeth Warren op pad: ‘Ze heeft meer oplossingen dan Bernie’
De Democratische senator Elizabeth Warren is de linkse presidentskandidaat die omhoog kruipt in de peilingen, omdat ze met echte ideeën komt. ‘Ik heb een plan’, is haar strijdkreet.

Koopkracht, iets waar de doeners van de VVD al bijna tien jaar verantwoordelijk voor zijn
‘Vroeger was de VVD schutspatroon van de hardwerkende Nederlander en dat was slim bedacht, want er zijn maar weinig mensen die van zichzelf zeggen dat ze níet hard werken’, schrijft Sheila Sitalsing. Ze constateert dat de VVD tegenwoordig een partij voor ‘doeners’ wil zijn. Rutte ging zelfs de strijd aan met het grote boze ‘bedrijfsleven’. ‘Maar dat boemerangde vrijwel meteen.’

De magneetvisser van Urk maakt het water juist veiliger
Magneetvissen is populair. De kans een pistool boven water te halen, trekt de hobbyisten naar de waterkant. Vanwege de risico’s is de bezigheid hier en daar al verboden. Onzin, vindt Siem Vos. Hij bevordert juist de veiligheid. 

Siem Vos gooit zijn magneet in de haven van Urk te water.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

‘Opgaan in iets of iemand, dat is volop leven’
Toen bleek dat ze kinderloos zou blijven, bezocht Marjoleine de Vos jarenlang een katholieke kerk. Als ongelovige op zoek naar aanvaarding. Waarom is daar de kerk bij nodig?, wil Fokke Obbema weten.

Alex Pragers werk draait om kijken en bekeken worden en alles wat daartussen broeit ★★★★☆
Iedereen die weet hoe plezierig het is om lekker voyeuristisch van bovenaf te kijken naar een menigte mensen, die tegelijkertijd zowel een amorfe massa is als een verzameling verschillende individuen, die kan z’n lol op bij Alex Pragers fotoserie Face in the Crowd (2013). 

Uit de serie ‘Face in the Crowd’ (2013).Beeld Alex Prager

Waarom behandelen we de rechtspraak als een kruidenier?
‘Pas als het misgaat met de rechtspraak besef je het belang ervan’, schrijft Toine Heijmans in zijn verslaggeverscolumn. En het gaat mis. Waarom bestiert de Nederland z’n rechtspraak dan als een kruidenier, efficiënt en goedkoop? ‘Het is om koud van te worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden