Volkskrant Ochtend: Komst azc leidt niet tot meer criminaliteit in de buurt | Wat steden kunnen leren van de Efteling

Goedemorgen. De komst van een azc in de buurt leidt niet tot meer criminaliteit, blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Angst voor onveiligheid en toenemende criminaliteit was drie jaar geleden juist een belangrijke reden voor protesten. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: wat steden als Eindhoven kunnen leren van de Efteling bij het levendig houden van de stad in de doodse uurtjes, en Steven Spielberg over zijn 'The Post', een film die 'alleen in 2017 gemaakt kon worden'.

Dichte winkels in de Hooghuisstraat, hartje Eindhoven. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Dichte winkels in de Hooghuisstraat, hartje Eindhoven.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Onveiligheid buurt neemt niet toe bij de komst van een azc

De veiligheid in een buurt gaat niet achteruit na de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers. Buurtbewoners lopen niet meer risico slachtoffer te worden van een misdrijf. Dit concludeert het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) na een analyse van statistische gegevens van het CBS. De resultaten worden donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Moeheid, obstipatie, jicht: huisartsen willen meer geld voor onderzoek naar kleine kwalen

Helpen vezels tegen obstipatie? Hoe behandel je jicht het beste? Nederlandse huisartsen zamelen geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar alledaagse aandoeningen.

CBS: 'aflosboete' benadeelt vooral welgestelde in plaats van arme oudere

Vooral ouderen met veel vermogen en een hoger inkomen hebben last van het afschaffen van de 'Wet Hillen', blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceert. Dat feit botst met de beweringen van onder andere 50Plus en Vereniging Eigen Huis dat deze bezuinigingsmaatregel veel arme gepensioneerden treft.

FBI keert zich tegen publicatie door Trump van omstreden Rusland-memo

De FBI heeft zich tegen publicatie gekeerd van een omstreden Republikeins document dat zou aantonen dat er een anti-Trumpstemming heerst bij de dienst en het ministerie van Justitie. FBI-directeur Christopher Wray waarschuwde het Witte Huis woensdag dat het 'ernstige zorgen' heeft over de juistheid van het geheime stuk. President Trump wil het document echter snel vrijgeven.

Vandaag in het nieuws

Op diverse plaatsen in Zuid-Nederland wordt herdacht dat 65 jaar geleden zeker 1.795 mensen omkwamen bij de watersnoodramp. De eerste Noord-Koreaanse sporters arriveren in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voor de Winterspelen. Inwoners van de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad mogen nog maar 50 liter water per dag gebruiken vanwege het enorme watertekort.

Aanraders van de redactie

In de Beverwaard was de woede om azc het grootst, maar daar is niets meer van te zien

De narigheid van asielzoekers die Rotterdammers vreesden bij de komst van een azc is uitgebleven. Dat strookt met bevindingen van onderzoeksinstituut WODC. 'We zijn opgehitst', zegt een buurtbewoonster. (+)

Oreren is iets anders dan debatteren: Baudet is nog lang geen Wilders of Fortuyn

Het beloofde een avond op niveau te worden, de aftrap van 'Sign of the times', een serie avonden over identiteit. met Femke Halsema en Thierry Baudet. Twee tegenstanders met stellige opvattingen. Verslaggever Ariejan Korteweg zag dat Baudet als debater lang geen Fortuyn of Wilders is. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Leren van de Efteling: hoe je de doodse uren in de stad weer levendig kunt maken

Er zit een 'gat in de stad' tussen het sluiten van de winkels en het op stoom komen van de horeca. Het is er ongezellig, op het onveilige af. Steden als Eindhoven proberen de avonduren weer wat op te leuken. (+)

Steven Spielberg over zijn nieuwste film: een ode aan de journalistiek en aan daadkrachtige vrouwen

Steven Spielberg kon niet wáchten om The Post te maken. De film gaat over presidenten die de waarheid maar vervelend vinden, maar ook over een vrouw in een mannenwereld. En wat voor een vrouw. (+)

Tom Hanks als Ben Bradlee en Meryl Streep als Kay Graham in The Post. Beeld
Tom Hanks als Ben Bradlee en Meryl Streep als Kay Graham in The Post.Beeld

Zo verdiende een investeerder uit Qatar 23 miljoen euro aan vier flats in Utrechtse wijk Kanaleneiland

Kanaleneiland is jarenlang de probleemwijk van Utrecht. In 2006 verzint de gemeente een list: appartementen opknappen om hoogopgeleide huurders te trekken. Alleen een investeerder uit Qatar toont interesse. Hij verdient miljoenen aan het project. Tot afgrijzen van een deel van de raad, die donderdag een debat houdt. (+)

Doe eens positief, ook over Rotterdam-Zuid

Columnist Harriët Duurvoort is klaar met die eeuwige doemverhalen over haar buurt in Rotterdam. 'Ik woon hier al tien jaar en heb het er, net als veel andere bewoners en ondernemers prima naar mijn zin. Zie eens de potentie.' (+)

Appartementen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn opgeknapt om meer hoogopgeleide huurder te trekken. Een investeerder uit Qatar zou 91 duizend euro per appartement hebben gemaakt. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Appartementen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn opgeknapt om meer hoogopgeleide huurder te trekken. Een investeerder uit Qatar zou 91 duizend euro per appartement hebben gemaakt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden