Volkskrant Ochtend: Klimaatambtenaren rijden zelf niet duurzaam | Radicale millennial Ocasio-Cortez verovert Amerika

Zeerijp - Minister Eric Wiebes bezocht vandaag provincie Groningen. In Zeerijp sprak hij in het dorpshuis met enkele bewoners en burgemeester Albert Rodenboog. Ook werd een bezoek gebracht aan akkerbouwer Bert Jan Huizing, waarvan de boerderij veel aardbevingsschade heeft opgelopen. Foto: de minister stapt in de auto om te vertrekken naar de stad Groningen. Burgemeester Rodenboog kijkt toe. COPYRIGHT ANJO DE HAAN / HOLLANDSE HOOGTE Beeld Hollandse Hoogte / Anjo de Haan

Elektrische auto’s? Klimaatambtenaren rijden niet bepaald voorop
Volgens het regeerakkoord rijdt Nederland in 2030 alleen nog maar in stekkerauto’s. Maar het wagenpark van de rijksoverheid, die toch een voortrekkersrol zou moeten vervullen,bestaat nog vrijwel geheel uit benzineslurpers.

Amsterdamse wethouder Groot Wassink krijgt zijn 24-uursopvang voor vreemdelingen: ‘De humane kant staat voorop’
Als eerste van vijf grote Nederlandse steden heeft Amsterdam een deal gesloten met het kabinet over de inrichting van 24-uursopvang voor ongedocumenteerde vreemdelingen. Verspreid over ongeveer tien locaties worden vanaf juli dit jaar vijfhonderd ongedocumenteerden door de gemeente opgevangen. Het Rijk betaalt de kosten voor 360 personen, de andere plekken komen voor rekening van Amsterdam zelf.

Paul Manafort wacht forse celstraf, 19 tot 24 jaar geëist
Paul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, moet 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf krijgen. Die eis heeft het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia.

Verkiezingen Nigeria een week uitgesteld
De presidentverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria, zijn uitgesteld tot volgende week. De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft dat vijf uur voordat de stembureaus open zouden gaan besloten vanwege logistieke problemen. Zo zou onder meer materiaal dat nodig is bij de verkiezingen niet in het hele land zijn verspreid.

Vandaag in het nieuws

Er zijn twee congressen van politieke partijen: GroenLinks komt bijeen in Zwolle, het SGP in Amersfoort. In Argentinië wordt voetballer Emiliano Sala begraven. Hij overleed bij een vliegtuigongeluk.

Aanraders van de redactie

Radicale millennial Ocasio-Cortez verovert Amerika
Alexandria Ocasio-Cortez werkte een jaar geleden nog in een tacotent en is nu de invloedrijkste Democraat in Washington.

De progressieve Alexandria Ocasio-Cortez is nu de invloedrijkste Democraat in Washington. Beeld Getty Images

De door schandalen geteisterde katholieke kerk wordt geregeerd door homofobe homo’s, een verbijsterende paradox
Vaticaanstad is de gay capital of the world, leerde Bert Wagendorp uit Sodoma, het geheim van het Vaticaan van Frédéric Martel – al gaat het er niet erg liberaal aan toe: ‘Martel beschrijft een oorlog van heimelijke homo’s tegen openlijke gays.’

Lijdzaam Lagos: hoe Afrika’s grootste stad vastloopt door de ergste files ter wereld
Nigeria kiest zaterdag een nieuwe president. Het olierijke land worstelt met corruptie. Benzine speelt daarbij een sleutelrol. Goedkope benzine houdt het volk tevreden. Maar het werkt ook ontwrichtend, zoals elke dag te zien is in Lagos.

Is er nog leven na het pulsen, vraagt de visserman zich af
‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’, luidt een oude visserswijsheid. Maar de beroepsgroep vreest dat die nu niet langer opgaat, nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden.

Pulsvisser Dirk Kraak (rechts) en collega Frans Wiegman (links). Beeld Linelle Deunk

Waarom lummelen van levensbelang is - en wat we in dat opzicht van andere dieren kunnen leren
De mens is ook een dier, en dus zou hij zich best wat meer als zodanig mogen gedragen. Bijvoorbeeld als het gaat om de balans tussen inspanning en ontspanning: ‘Vooral mannelijke leeuwen voeren geen flikker uit.’

Bij Eva Hoeke was het feest, maar bij haar vriendin van vroeger was het ietsje rustiger
Eva Hoeke had haar 40ste verjaardag gevierd. Het was een drukke dag geweest. Aan het eind van de dag wordt ze gebeld door een oude vriendin, ook zij was jarig geweest. ‘Terwijl ik gin tonics had gedronken en me vrolijk had gemaakt over de ironische cadeaus van mijn middelbare schoolvriendinnen was er de hele avond maar één gast voor Leni gekomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden