Volkskrant Ochtend: Kiezer wijst beleid Rutte af en meer Turkse asielaanvragen

Goedemorgen. Premier Rutte regeert tegen de trend in. Een meerderheid van de Nederlanders wil af van een aantal speerpunten van zijn kabinet,  blijkt uit opinieonderzoek van I&O Research. Verder in dit ochtendoverzicht: Topoverleg over Syrië werd op het laatste moment afgezegd, en sinds de coup in Turkije zijn er meer asielaanvragen vanuit dat land in Nederland.

Premier Mark Rutte en Vice Premier Lodewijk Asscher tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet in augustus. Beeld null
Premier Mark Rutte en Vice Premier Lodewijk Asscher tijdens de jaarlijkse heidag van het kabinet in augustus.

Terwijl u sliep

Kiezers zeggen 'nee' tegen beleid van Rutte II

Dinsdag is het Prinsjesdag. Een meerderheid van de Nederlanders wil af van de marktwerking in zorg en onderwijs en de AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.

Russen en Amerikanen zeggen VN-overleg over Syrië af

Het overleg dat vrijdagavond zou plaatsvinden in de VN-Veiligheidsraad over een wapenstilstand in Syrië is op het laatste moment geannuleerd. Dat meldt de VN in de nacht van vrijdag op zaterdag. Rusland en de Verenigde Staten zouden hebben aangedrongen op uitstel van het overleg.

AIVD wil encryptie WhatsApp en Telegram beperken


Inlichtingendienst AIVD wil de encryptie van chatdiensten als Telegram en WhatsApp beperken. Dat zegt het hoofd van de dienst, Rob Bertholee, in een interview met De Volkskrant. De AIVD gaat daarmee lijnrecht in tegen het kabinet. Dat onderschrijft juist het belang van sterke versleuteling en vindt het 'niet wenselijk' als het gebruik of de beschikbaarheid ervan beperkt worden.

Stijging Turkse asielaanvragen sinds mislukte coup

Het aantal Turken dat in Nederland asiel aanvraagt, stijgt sinds de mislukte coup snel. Turkije is volgens Den Haag een veilig land, dus Turken kunnen alleen om politieke redenen een asielaanvraag indienen. Het is aannemelijk dat het vooral politieke tegenstanders van president Erdogan zijn die nu voor de stijging zorgen.

Een Syrische vrouw doucht haar kind in een opvangkamp in Qamishli, in Syrië. Beeld null
Een Syrische vrouw doucht haar kind in een opvangkamp in Qamishli, in Syrië.

Vandaag in het nieuws

In Duitsland gaat men vandaag de straat op. In Berlijn, Hamburg, Frankfurt, Keulen, Leipzig en Stuttgart wordt gedemonstreerd tegen de handelsverdragen CETA en TTIP. Er worden veel demonstranten verwacht. Ook in Zaandam is een demonstratie, tegen de vloggers en andere jongeren die daar voor overlast zorgen.

In Colombia houdt de FARC een persconferentie over het ratificeren van de vredesdeal die de guerrillabeweging sloot met de Colombiaanse overheid.

Vanavond begint in Utrecht de Nacht van de Poëzie, en vandaag wordt de Thea Beckmanprijs voor het beste jeugdboek van 2015 uitgereikt in Alphen aan den Rijn.

Aanraders van de redactie

'De dreiging is in jaren nog niet zo groot geweest' (+)

Dit gaat een ongemakkelijk gesprek worden. Aan tafel Rob Bertholee, de belangrijkste man van de veiligheidsdienst AIVD. En zijn boodschap is: in de strijd tegen terreur moet de burger niet zeuren over privacy. Dus moeten we de AIVD gewoon vertrouwen en zomaar in onze laptop, smartphone en privéleven laten rondneuzen?

Column Bert Wagendorp: Nederland staat voor 'ingrijpendste transformatie uit de historie' (+)

Het adviesbureau McKinsey publiceerde gisteren het rapport 'Accelerating the energy transition: cost or opportunity'. Dat gebeurde toevallig op de dag waarop het kabinet het wetsontwerp betreffende de ratificatie van het klimaatverdrag van Parijs goedkeurde en een paar dagen nadat de regering het 'Rijksbrede programma Circulaire Economie' naar de Kamer stuurde.

VVD'er Patrick van Schie: 'Geen keuze maken, is ook een recht' (+)

'Ten diepste onliberaal', vindt Van Schie de donorwet die dinsdag in de Tweede Kamer is aange nomen. 'Mijn lichaam is van mij. De overheid kan daar geen aanspraak op maken.'

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hier, in deze trieste, waardeloze cel, ga ik dood (+)

Levenslang is in Nederland echt levenslang. Dat gaat misschien veranderen. Drie levenslanggestraften doen hun verhaal over het uitzichtloze celleven. Met toch een beetje hoop.

Een ode aan de melkbussen, pompoenen, boobies (+)

Geen blote borst meer op het strand en alomheersende tepelangst: hoog tijd voor een vrolijk eerherstel.

Piloot? Nee, vlogger is nu dé droombaan (+)

Ondanks de imagoschade door treitervloggers dromen veel jongeren van een serieuze carrière op YouTube. Hoe realistisch is dat?

Willem komt, nog gekleed in zijn voetbaltenue, van het voetbalveld gerend. Daar trapte hij met twaalf gedetineerden een balletje op het kunstgras naast de gevangenismuur met prikkeldraad Beeld null
Willem komt, nog gekleed in zijn voetbaltenue, van het voetbalveld gerend. Daar trapte hij met twaalf gedetineerden een balletje op het kunstgras naast de gevangenismuur met prikkeldraad
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden