Volkskrant Ochtend: Kamer trok ongemerkt 2 miljard uit voor zorg | Chaos in een overvol Rohingya-vluchtelingenkamp

Goedemorgen. Zonder dat ze het zelf in de gaten had, heeft de Tweede Kamer ingestemd met een miljardeninvestering in de verpleeghuiszorg die de betaalbaarheid van het stelsel onder druk zet. Hoe kon de politiek zichzelf zo buitenspel zetten? Een reconstructie van een politieke miljardendeal. Verder in de Volkskrant Ochtend: de chaos in Bangladesh rond de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar en Sheila Sitalsing richt zich tot de koning.

Staatssecretaris Martin van Rijn tijdens een werkbezoek.Beeld anp

Terwijl u sliep

Tweede Kamer trok zonder dat ze het zelf in de gaten had 2 miljard uit voor zorg
Zonder dat ze het zelf in de gaten had, heeft de Tweede Kamer ingestemd met een miljardeninvestering in de verpleeghuiszorg die de betaalbaarheid van het stelsel onder druk zet. Veel fracties voelen zich op het verkeerde been gezet door PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn. Tegelijk is er gêne over het eigen falen. Dit blijkt uit een reconstructie door de Volkskrant.

Kamervragen D66, GroenLinks en SP over doofpot rond misbruikzaak bij Defensie
Kamerleden willen opheldering van minister Hennis van Defensie over de zaak van oud-militair Ronald Vreeburg, die zaterdag in de Volkskrant vertelde hoe hij door vijf soldaten werd misbruikt. Hoewel Vreeburg zich bij de pelotonsleiding meldde, werd de kwestie in de doofpot gestopt. Drie belagers werken nog steeds bij defensie, een vierde werkt bij het ministerie. Allen bleven ongestraft.

LUMC repareert dna van baby's met defect immuunsysteem
Voor het eerst gaat Nederland het dna repareren van baby's die ter wereld zijn gekomen met een ernstige aangeboren ziekte. Het LUMC in Leiden maakt zich op om de komende jaren gentherapie toe te passen op in totaal zo'n tien baby's die zijn geboren met een defect immuunsysteem.

Bij infectieziekten stelt overheid belang van boer boven volksgezondheid
Bij de bestrijding van dierziekten die kunnen overspringen op mensen, is het boerenbelang voor de overheid steeds dominant geweest; de volksgezondheid komt hoogstens op de tweede plaats. Dat was niet alleen het geval tijdens de Q-koortscrisis van 2007 tot 2010, maar het gebeurt al meer dan honderd jaar.

Vandaag in het nieuws

Donald Trump ontvangt vandaag wereldleiders om te praten over hervorming van de Verenigde Naties. Een vrouw vecht voor de kanton-rechter in Amsterdam een boete aan voor wildplassen. En de Cavalerie Ere-Escorte oefent traditioneel op het strand van Scheveningen voor Prinsjesdag.

Aanraders van de redactie

2,1 miljard voor ouderenzorg: zo pleegde Van Rijn het perfecte politieke misdrijf (+)
Het nieuwe kabinet moet 2,1 miljard extra uitgeven aan ouderenzorg, of het dat wil of niet. Hoe kon de politiek zichzelf zo buitenspel zetten? Aan de vooravond van Prinsjesdag een reconstructie van een politieke miljardendeal.

Sheila Sitalsing richt zich tot Willem-Alexander: 'Lieve Koning...' (+)

Men vergeet vaak dat ze ook op de eilanden blij zijn met het koninkrijk. Niet alleen vanwege het comfort dat Nederland biedt, maar ook omdat ze u daar best een toffe peer vinden, schrijft Sheila Sitalsing in deze aan de Koning gerichte column.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

In een overvol Rohingya-vluchtelingenkamp: 'Angstaanjagend, dat is het woord' (+)
Zelfs hulpverleners met veel ervaring zijn verbijsterd door de chaos in Bangladesh rond de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. 'Het is angstaanjagend: de omvang, de schaal ervan, samengebald langs vier kilometer weg.'

'Hoezo kan Nederland niet in vijftien jaar volledig duurzaam zijn?' (+)
Een demissionair kabinet presenteert dinsdag de begroting. De onderhandelingen over een nieuw kabinet slepen zich voort, tot afgrijzen van Ruud Koornstra, de eerste Nationale Energiecommissaris. Hoezo kan Nederland niet in vijftien jaar volledig duurzaam zijn?

Ruud Koornstra, de eerste Nationale Energiecommissaris.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Romana Vrede wint als eerste zwarte actrice belangrijkste toneelprijs Theo d'Or
Zondagavond werden in de Amsterdamse Stadsschouwburg de belangrijkste toneelprijzen van Nederland uitgereikt. Na ruim zestig jaar werd geschiedenis geschreven.

Teun van de Keuken: Zelfs over gewone koffie weten hippe types ingewikkeld te doen (+)
Hebt u jarenlang koffie gedronken die u eigenlijk niet lekker vond en smachtte u naar een oer-Hollands doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-bakkie, maar durfde u er niet voor uit te komen? Dan heb ik goed nieuws voor u. Filterkoffie mag weer.

Romana Vrede wint de Theo d'Or.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden