VolkskrantOchtend

Volkskrant Ochtend: Kabinet zet deur naar vroegpensioen op een kier | Aangifte tegen Haagse moskee wegens aanzetten tot vrouwenbesnijdenis

Goedemorgen. In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen. Bedrijven kunnen dan werknemers die een zwaar beroep hebben of die bijvoorbeeld 45 jaar of langer hebben gewerkt toch weer wat makkelijker eerder met pensioen laten gaan. Verder in de Volkskrant Ochtend: onze beste stukken over IDFA, op een plek gebundeld.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Kabinet zet deur naar vroegpensioen weer op een kier
In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen. De boete die werkgevers krijgen als zij een werknemer kort voor het pensioen een gouden handdruk geven, kan veel lager worden. Bedrijven kunnen dan werknemers die een zwaar beroep hebben of die bijvoorbeeld 45 jaar of langer hebben gewerkt toch weer wat makkelijker eerder met pensioen laten gaan.

Aangifte tegen Haagse As Soennah-moskee wegens aanzetten tot vrouwenbesnijdenis
De vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom (FFF) heeft donderdagochtend aangifte gedaan tegen de Haagse salafistische As Soennah-moskee wegens aanzetten tot geweld. In een online cursus die de moskee voor de zomer aanbood, beval een ultraorthodoxe gastimam in het Nederlands vrouwenbesnijdenis aan. 

Wilhelmina haalde Duitse keizer Wilhelm II wel degelijk zelf naar Nederland
Koningin Wilhelmina bracht Nederland in een lastig parket met haar hulp in 1918 aan ‘Onkel Willy’, de Duitse keizer Wilhelm II. Dat ontdekte Beatrice de Graaf in archieven in Berlijn. Haar opmerkelijk actie moest na de oorlog meteen de doofpot in.

Tommy Wieringa wint BookSpot Literatuurprijs met zijn roman De heilige Rita
Voor zijn roman De heilige Rita heeft Tommy Wieringa (51) donderdagavond de BookSpot Literatuurprijs gewonnen. De prijs van 50 duizend euro werd de auteur uitgereikt door juryvoorzitter Jos Geysels, minister van Staat in België, aan het slot van het tv-programma RTL Late Night. 

Tommy Wieringa.Beeld Ivo van der Bent

Vandaag in het nieuws

Opening van de Nationale Kunstweek, met de bekendmaking van de Kunstenaar van het Jaar. De rechtbank in Leeuwarden doet uitspraak in de zaak tegen de 34 ‘blokkeer-Friezen’. En het Nederlands vrouwenelftal speelt in Utrecht in de playoffs voor het WK tegen Zwitserland.

Aanraders van de redactie

Wees bij Asia Bibi, zo bidden de kerkgangers in Vianen
Al dagen is het gissen naar het lot van Asia Bibi. In Vianen staat de ongeletterde, katholieke vrouw uit Pakistan symbool voor alle 200 miljoen vervolgde christenen in de wereld. Er wordt voor Asia Bibi gebeden en gezongen. Wees bij Asia Bibi, zo bidden de kerkgangers in Vianen tot God, stuur een engelenleger om haar te beschermen.

Overal zijn mannen, vrouwen en kinderen onder dubieuze omstandigheden dingen aan het maken voor westerse bedrijven
Nederlandse bedrijven die mogelijk profijt trekken van de praktijken van de regering in Pyongyang, uitbater van ‘het grootste illegale uitzendbureau ter wereld’: dat stinkt, schrijft Sheila Sitalsing in haar column

Nieuwe Spitzenkandidat Manfred Weber van de christen-democraten wil EU ‘teruggeven’ aan de burger
De Europese christen-democraten hebben op hun congres in Helsinki de Duitser Manfred Weber gekozen tot hun Spitzenkandidat voor de Europese verkiezingen. Weber, die zich profileert als de hardwerkende, gewone Europeaan, kan volgend jaar de machtigste man van de Europese Unie worden. ‘Wij zijn het volgende hoofdstuk van Europa.’

Deze blinde telefonist is al veertig jaar de ‘stem van het Slotervaart’
Sinds het faillissement is aangevraagd, werkt hij dubbel zo hard. Henk Kortschot, de blinde telefonist van het Slotervaart MC, wil alle patiënten die bellen, helpen. Al decennia is hij ‘de stem’ van het ziekenhuis.

Alles over Idfa 2018 vindt u hier
De Volkskrant verzamelt ook dit jaar weer alle hoogtepunten van het Amsterdamse documentairefestival Idfa voor u. Maar ook de mooiste verhalen achter de schermen. 

Beeld uit de openingsfilm van de Idfa: ‘Kabul, City of the wind’, geregisseerd door Aboozar Amini.

Bewoners van de Haagse Schilderswijk luchten hun hart bij premier Rutte, maar krijgen iets te vaak als antwoord ‘los het zelf maar op’
Tweehonderd bewoners zijn komen opdraven. Na twee jaar beleefd stalken is het donderdagavond zover. Mark Rutte op bezoek in de Schilderswijk. Marjon Bolwijn was erbij en zag een kampioen optimisme alle zorgen van de bewoners pareren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden