Volkskrant Ochtend: Kabinet wil asielzoekers terugsturen naar doorreisland | De gaskraan gaat dicht, maar hoe?

Goedemorgen. Asielzoekers die via buurlanden Nederland binnenkomen, moeten terug naar het laatste doorreisland. Alleen migranten die via Schiphol of de Nederlandse havens het land bereiken, zouden hier asiel kunnen aanvragen. Dat plan kondigt staatssecretaris Mark Harbers vandaag aan. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: de gaskraan in Groningen gaat uiterlijk in 2030 dicht. Hoe vangt Nederland dat op?

Minister Eric Wiebes licht het besluit van het kabinet over de gaswinning in Groningen toe. Beeld anp

Terwijl u sliep

Kabinet wil asielzoekers terugsturen naar België en Duitsland: 'Dit ontmoedigt doorreizen'
Het kabinet wil het Europese asielbeleid aanscherpen door afspraken te maken over het terugsturen van asielzoekers naar het laatste doorreisland. Voor Nederland geldt dan dat wie aantoonbaar eerst in België of Duitsland is geweest, naar die landen wordt teruggestuurd. Alleen migranten die direct via Schiphol of de Nederlandse havens het land bereiken, zouden hier asiel kunnen aanvragen.

Probeerden de Russen dubbelspion Sergej Skripal om te brengen, of worden we om de tuin geleid?
De Britse regering zegt dat Rusland achter de poging zit om dubbelspion Sergej Skripal met een zenuwgas om te brengen. Klopt dat, of worden we om de tuin geleid, net als bij de 'massavernietigingswapens' in Irak?

Kinderen halen geen hoger cijfer door ritalin, VU Amsterdam: schrijf dit niet meer voor
Van adhd-medicijnen presteren kinderen niet beter op school. Neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam adviseren behandelaren daarom geen middelen als ritalin of concerta meer voor te schrijven met het oog op de leerprestaties.

Wie is Ridouan T., die vermoedelijk achter een reeks liquidaties zit?'
Ridouan T. (41), die vermoedelijk achter de liquidatie van donderdag zit, wordt internationaal gezocht. Wie is deze Marokkaanse Nederlander, die door kroongetuige Nabil B. is aangewezen als opdrachtgever van een reeks moorden in een omvangrijke drugsoorlog?

Vandaag in het nieuws

Vanwege Pasen wordt er vandaag al vroeg grote drukte verwacht op de wegen. De ophokplicht voor pluimvee wordt deels ingetrokken in zes van de twintig regio's. Een VN-bemiddelaar praat met Griekenland en Macedonië over het conflict om de naam van het laatstgenoemde land.

Aanraders van de redactie

'Dat je geïntegreerd raakt, is geen reden om nooit meer terug te gaan'

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) heeft het hoofdpijndossier van Den Haag: asiel en migratie. Vandaag presenteert hij, wat hij noemt, een integraal plan van aanpak. Dat begint diep in Afrika en eindigt op Hollandse bodem. Is dat niet wat al te ambitieus? (+)

De Groningse gaskraan gaat dicht en met deze oplossingen voorkomen we een tekort
De gaskraan in Groningen gaat dicht, heeft het kabinet besloten. Nu wordt er nog 21 miljard kuub gas per jaar gewonnen. Hoe vangt Nederland dat op? (+)

Staatssecretaris Mark Harbers. Beeld Aurelie Geurts

Nederlands 'levenselixer' inspireert futuristen, bodybuilders en kattenliefhebbers

Het wordt menens. Een halfjaar nadat een Amerikaanse miljonair als eerste het nog ongeteste Nederlandse 'verjongingsmolecuul' FOXO4-DRI bij zichzelf injecteerde, staan overal ter wereld groepjes avonturiers klaar om zijn voorbeeld te volgen, in de hoop op een lang en gezond leven. 'Een kwestie van tijd voor er ongelukken gebeuren', waarschuwt de maker. (+)

Zeven vragen over 5G - is de straling wel of niet gevaarlijk?

Deze week ontstond rumoer rond de komst van 5G. Voor dit supersnelle netwerk voor mobiel internet zijn veel meer antennes nodig dan voor 4G. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken overweegt een stralingsmaximum vast te leggen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

De succesformule van musicalcomponist Andrew Lloyd Webber

De musicals van Andrew Lloyd Webber lijken populairder dan ooit. Wat is het geheim van de Britse componist, die deze maand 70 werd? (+)

Hoe de oudste en koppigste pastoor van Nederland stand hield - tot nu
De oudste nog actieve pastoor van Nederland is 95. Zeven jaar lang vertikte hij het te vertrekken toen dat eigenlijk al moest. Maar afgelopen zondag zei hij het toch, op het altaar: 'Ik ga.' (+)

Musicalcomponist Andrew Lloyd Webber. Beeld HH
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden