Volkskrant OchtendDinsdag 12 november

Volkskrant Ochtend: Kabinet neemt besluit: snelheid op veel snelwegen terug naar 100 km/u | Psychiaters bezorgd: nieuwe wet voor gedwongen behandeling is ‘bureaucratisch monster’

Terwijl u sliep

Kabinet neemt besluit: snelheid op veel snelwegen terug naar 100 km/u

Het kabinet staat op het punt om in grote delen van Nederland de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Er zal slechts een beperkt aantal uitzonderingen overblijven. De coalitie hakt dinsdag waarschijnlijk de knoop door.

Psychiaters bezorgd: nieuwe wet voor gedwongen behandeling is ‘bureaucratisch monster’

Psychiaters slaan alarm over de wet die vanaf 1 januari de gedwongen behandeling moet regelen van psychiatrische patiënten. In een brief naar de Tweede Kamer waarschuwen ze dinsdag voor een ‘bureaucratisch veelkoppig monster’. 

Twee grote zorgverzekeraars verlagen premie (en toch betaalt u waarschijnlijk meer)

Bij twee van de vier grote zorgverzekeraars gaat de zorgpremie volgend jaar niet omhoog, maar omlaag. CZ en VGZ maken dinsdag bekend dat hun premies respectievelijk 3,85 euro en 1 euro per maand zullen dalen. Bij Menzis blijft de stijging beperkt tot 1 euro. Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar, maakt de premie later dinsdag bekend.

Stress veroorzaakt, behalve veel persoonlijk leed, ook een deuk in de economie van bijna 3 miljard
Stress veroorzaakt niet alleen persoonlijk leed, Nederlandse werkgevers zijn er ook steeds meer geld aan kwijt. De te grote werkdruk is volgens werkenden inmiddels de oorzaak achter ruim eenderde van al het ziekteverzuim

Vandaag in het nieuws

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelt over het lot van jonge migranten, dreamers genaamd. In een online veiling worden acht voormalige politiebureaus verkocht. En de nieuwe streamingdienst Disney+ wordt vandaag officieel gelanceerd. Vorige week bespraken we de stand van zaken in de streamingoorlog. 

Aanraders van de redactie

‘Bij de Amsterdamse brandweer werken meer goede professionals dan klootzakken’

Het is lang niet zo erg gesteld met de Amsterdamse brandweer als oud-commandant Leen Schaap zei. Dat stelt Annette Dölle, die sinds een half jaar bij de brandweer werkt als extern teamcoach. Maar ook zij kan niet ontkennen dat een kwaadwillende minderheid binnen het korps zorgt voor een onveilige cultuur, zo blijkt pijnlijk tijdens dit interview.

Als het IS-kinderen betreft gelooft de VVD in de erfzonde

‘Er moest maandag een rechter aan te pas komen om de regering van dit land uit te leggen dat ‘kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de gedragingen van hun ouders, hoe ernstig deze ook zijn[’ opent Sheila Sitalsing haar column. Als het zo uitkomt geloven ze ook bij de VVD in erfzonde, al gebruiken ze er wel andere woorden voor: zoals ‘duivels dilemma’ of ‘hartstikke ingewikkeld’.

Op Veteranendag vindt Trump New York even geen stad van weke liberalen

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Veteranendag was Donald Trump weer even in New York, de stad die hem, in zijn eigen woorden ‘heel slecht had behandeld’. Maar dit keer kwam er uit de mond van de president geen onvertogen woord. Zelfs niet tegen demonstranten.

In deze geschiedenisles bestonden er ook voor Aletta Jacobs al bijzondere vrouwen

Terwijl een commissie probeert de Canon van Nederland diverser te maken, nemen sommige scholen de geschiedenisles zelf onder handen. Zoals het Alberdingk Thijm College, dat meer aandacht geeft aan vrouwen.

De leerlingen van het Alberdingk Thijm College leren over bijzondere vrouwen uit de geschiedenis. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Diani Rhodes (6): ‘Mijn broertje Matías maakt altijd grapjes over scheten en blote billen’

Een portret van een kind in zijn slaapkamer, deze aflevering: Diani Rhodes (6) vertelt over haar hobby’s, haar lievelingseten en haar favoriete Chinese woord. 

Waarom ik het woord ‘mantelzorger’ haat

Toine Heijmans werd gevraagd een praatje te houden tijdens Tedx Amsterdam over ‘zijn vader en dr. Alzheimer’. Heijmans herinnert zich nog goed hoe zijn familie zich voelde toen zijn vader werd gediagnosticeerd: ‘Mijn vader kreeg zijn diagnose en wij, degenen die hem lief hadden, werden officieel benoemd tot mantelzorgers. Ook al wisten we van niets.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden