Volkskrant Ochtend: Kabinet maakt weg vrij voor gekozen burgemeester | Abortusklinieken sjoemelden voor miljoenen

Goedemorgen. Casa, de keten van abortusklinieken in Nederland, heeft voor miljoenen zorgverzekeraars opgelicht. Er werden onder meer declaraties ingediend voor behandelingen bij verzonnen patiënten door niet-bestaande specialisten. Verder in de Volkskrant Ochtend: Het nieuwe kabinet maakt de weg vrij voor de gekozen burgemeester en ook in dit interview legt Hillary Clinton de schuld van haar verlies vooral bij anderen.

Redactie
Een van de behandelkamers van de Casa-kliniek in Houten. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een van de behandelkamers van de Casa-kliniek in Houten.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Formatiepartijen willen grondwetswijziging voor gekozen burgemeester
Het nieuwe kabinet maakt de weg vrij voor de gekozen burgemeester. De vier formerende partijen scharen zich achter de grondwetswijziging die dat mogelijk maakt. Daardoor is de vereiste tweederde meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer verzekerd, omdat ook voldoende oppositiepartijen voorstander zijn. Hoe de burgemeestersverkiezing daarna gaat verlopen, gaat het kabinet nog uitwerken.

Nederlandse keten abortusklinieken heeft voor miljoenen zorgverzekeraars opgelicht
Casa, de keten van abortusklinieken in Nederland, heeft voor miljoenen zorgverzekeraars opgelicht. Er werden onder meer declaraties ingediend voor behandelingen bij verzonnen patiënten door niet-bestaande specialisten.

VS heffen economische sancties tegen Soedan op
De VS heffen hun economische sancties tegen Soedan op, twintig jaar nadat de eerste sancties werden ingesteld wegens veronderstelde steun aan terrorisme. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Volgens Washington werkt het bewind van president Omar al-Bashir tegenwoordig mee in de strijd tegen terrorisme en neemt Soedan zorgen over de mensenrechtensituatie in de regio Darfur serieuzer.

Tijdens verjaardag Poetin zit oppositieleider Navalny in de cel; politie doet inval in campagnekantoor
De Russische politie heeft vrijdag het campagnehoofdkwartier van oppositieleider Aleksej Navalny doorzocht. De inval was volgens medewerkers van Navalny bedoeld als waarschuwing aan het adres van zijn aanhangers. Die willen vandaag, wanneer president Poetin zijn 65ste verjaardag viert, de straat op gaan om tegen zijn bewind te protesteren.

Vandaag in het nieuws

De Ronde van Lombardije, de laatste grote wielerklassieker van het jaar, wordt verreden in Italië. De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage opent in de Hermitage in Amsterdam. Een tentoonstelling die u echt moet gaan bezoeken, schrijft onze redacteur Stefan Kuiper. De Partij van de Arbeid congresseert, en kiest formeel Nelleke Vedelaar als nieuwe voorzitter. De Russische president Poetin wordt 65, verwacht wordt dat de oppositie in het land gaat protesteren op zijn verjaardag. Het Nederlands elftal speelt een kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland.

Aanraders van de redactie

Ook in dit interview legt Clinton de schuld van haar verlies vooral bij anderen

In haar boek What Happened spaart Hillary Clinton zichzelf bepaald niet. Maar in dit gesprek met buitenlandse correspondenten wijst ze vooral naar anderen om te verklaren waarom ze de verkiezingen verloor (+). Ze blijft strijden om het Witte Huis terug te winnen voor de Democraten.

Rutte III zet zich schrap voor strijd op twee fronten

Na 206 dagen formeren doemen eindelijk de contouren van Rutte III op. Frank Hendrickx ontwaart een middenkabinet dat zich nu al schrap zet voor aanvallen van de flanken en onrust binnen de partijen (+).

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Dit is de nieuwe kooktrend: sous vide

De nieuwste keukentechniek heet sous vide, waarbij ingrediënten geurvrij in warm water worden gegaard. Een testpanel proefde een zomer lang mee (+).

Zij vertrokken met een droom, maar hebben nu niets om naar terug te keren

Om de verscherpte grenspatrouilles in Niger te ontlopen, kiezen mensensmokkelaars steeds gevaarlijkere routes door de Sahara. Gevolg: een stijgend aantal doden. Maar terugkeren is voor veel migranten geen optie (+).

null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

'We moeten niet alles of niets spelen ten koste van alles'

Tomeloos aanvallen of spelen met ontspanning? Het Nederlands elftal moet winnen van Wit-Rusland (zaterdag) en Zweden (dinsdag) en vaak scoren om een kans te behouden op deelname aan het WK. Wat te doen? Willem Vissers zet verschillende scenario's uiteen (+).

Sylvia Witteman werd door tijdschrift Wendy met haar neus op de feiten gedrukt

Sylvia Witteman leest de Wendy (+): 'Ik breng al mijn vrije tijd op internet door. En dat die zogeheten 'filterbubbel' echt bestaat, werd dus maar weer eens pijnlijk duidelijk: ook op internet was ik Wendy nooit bewust tegengekomen. Nog pijnlijker voor mij was het thema van dit Wendynummer, namelijk 'Unplugged' met als ondertitel 'En nu de stekker eruit...LEKKER OFFLINE'. Oei, daar had Wendy me lelijk te pakken.'

Daley Blind in een fel duel met Stanislav Manolev tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Daley Blind in een fel duel met Stanislav Manolev tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden