Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Kabinet haalt Urgenda-doel niet | In Milaan en Parijs woedt de strijd om de mannenmode

Terwijl u sliep

Kabinet hard onderuit in race naar Urgenda-doel; het doel kan niet meer gehaald worden
Het kabinet haalt de voor 2020 gestelde klimaatdoelen niet. De uitstoot van broeikasgassen is te weinig gedaald om aan het Urgenda-vonnis te voldoen. Ook de behaalde energiebesparing blijft achter bij de doelstelling, zo bevestigen diverse betrokkenen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vrijdag een voortgangsrapportage met de actuele cijfers over de Nederlandse milieuprestaties.

Een rechter wordt omhelsd nadat het Gerechtshof in Den Haag Urgenda in het gelijk heeft gesteld in een hoger beroep aangespannen door de staat (oktober 2018). Drie jaar eerder stelde het Gerechtshof Urgenda ook in het gelijk. Beeld ANP

Overheid laat zzp’ers in geldnood vaak in de kou staan
De Nederlandse overheid laat zzp’ers met schulden in de steek. Door weeffouten in de schuldhulp voor ondernemers krijgt een aanzienlijk deel van de zzp’ers in geldnood geen schuldhulpverlening. Terwijl de wet voorschrijft dat gemeenten inwoners in financiële nood moeten helpen.

Nieuwe Revu trekt stukken in van journalist die werd betrapt op plagiaat
Tijdschrift Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, aldus het blad.

Hooggerechtshof VS: transgenders mogen worden geweerd uit het leger
Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.

Demonstranten in New York in juli 2017, nadat Trump had aangekondigd transgenders te willen weren uit het leger. Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Ministers, politici en andere BN’ers lezen voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Spaanse reddingswerkers proberen de in de 100 meter diepe put gevallen peuter Julen te bereiken. En de genomineerden en categoriewinnaars van de Zilveren Camera worden bekendgemaakt. 

Aanraders van de redactie

Arme Venezolanen geloven niet meer in de revolutie van Maduro
Ook in de sloppenwijken van Caracas klinkt nu de roep om het aftreden van dictator Nicolás Maduro.

Een boek op straat voor de "Casa de la Juventud y La Memoria Robert Serra", getroffen door de protesten in de wijk La Pastora in Caracas, op 22 januari. Beeld AFP

Politici weten: altijd percentages noemen, ook als je uit je nek kletst
Nederlandse politici willen berekeningen, stelt Sheila Sitalsing. Doorrekeningen, alle overtuigingen netjes teruggebracht tot een percentage in een tabel, opdat ze bekrachtigd door deskundigen hun gelijk kunnen halen.

Tweede Brexitreferendum komt dichterbij – maar met welke vraag?
Langzaam komt een tweede Brexitreferendum in beeld nu de Britse Labour-partij zich daar achter heeft geschaard. Maar wat moet de vraag worden?

Helmond wacht op het volgende incident
De politie heeft dinsdag een 21-jarige jongen opgepakt in verband met de schietpartij in Helmond, waarbij twee meisjes door rondvliegende kogels gewond raakten. Het vermoeden is dat het een ruzie in het ‘Helmondse drugsmilieu’ betrof. ‘Als er hier dingen gebeuren, gaat het altijd over drugs en over geld.’

In Milaan en Parijs woedt de strijd om de mannenmode
De mannenmodeshows voor komende winter staan in het teken van strijd: tussen formeel en casual, beroemd en nog beroemder, Milaan en Parijs. En het publiek maar dubben: applaus geven of instagrammen?

Raf Simons Beeld Getty Images

De almaar terugkerende kritiek op de hiphopteksten blijft drukken op een zwakke plek
Rappers krijgen nou eenmaal vaak kritiek. Eerlijk is het misschien niet altijd, maar klopt het niet ook een beetje? Nadia Ezzeroili praat erover met rapper Sticks van Opgezwolle

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.