Volkskrant Ochtend: Kabinet akkoord met hulpfonds Sint Maarten | Recordaantal huizen zijn miljoen waard

Goedemorgen. Ruim een half jaar na orkaan Irma geeft Nederland dan toch het groene licht voor de financiële hulp bij de wederopbouw van Sint Maarten. Verder in de Volkskrant Ochtend: bij de Nationale Politie ontstond afgelopen jaar een brede discussie over het gebrek aan diversiteit. Dat debat heeft een nadelig effect gehad op de verhoudingen binnen de politie, stelt politieagent Ramon Arnhem.

Al in november maakte het Nederlandse kabinet bekend dat het 550 miljoen euro beschikbaar stelde voor herstel van de orkaanschade op het zwaar getroffen Sint Maarten. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Al in november maakte het Nederlandse kabinet bekend dat het 550 miljoen euro beschikbaar stelde voor herstel van de orkaanschade op het zwaar getroffen Sint Maarten.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Terwijl u sliep

Ruim half jaar na orkaan Irma krijgt Wereldbank groen licht voor hulp wederopbouw Sint Maarten
Ruim een half jaar na orkaan Irma geeft Nederland dan toch het groene licht voor de financiële hulp bij de wederopbouw van Sint Maarten. Via een fonds dat wordt beheerd door de Wereldbank komt de eerste 110 miljoen euro vrij, minder dan een kwart van wat in totaal beschikbaar is. Namens Nederland zal Frans Weekers (VVD), oud-staatssecretaris van Financiën, toezicht houden op een verantwoorde besteding van het geld.

Recordaantal woningen met waarde van minstens miljoen euro, goedkoopste straat van Nederland ligt in Terneuzen
Nederland telt meer dan 40 duizend woningen met een marktwaarde van minstens een miljoen euro, meer dan ooit tevoren. Dat meldt Calcasa, een onderzoeksbureau voor de woningmarkt. De duurste straat van Nederland ligt in Wassenaar, Terneuzen heeft de goedkoopste straat van het land.

Podcast: hoe dicht zijn we bij de sleutel tot eeuwig leven?
Een stof die muizen jonger maakt. Hebben we nu dan echt een levenselixer gevonden? De ontdekking was groot nieuws, en wetenschapsredacteur Maarten Keulemans besloot de Rotterdamse onderzoekers die de stof ontdekten een jaar lang te volgen. Over dat jaar, over de vraag of het eigenlijk wel ethisch is om de dood altijd maar uit te stellen en zijn gouden tips voor de eeuwige jeugd hoor je Maarten in een nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Braziliaanse oud-president Lula moet hoger beroep afwachten in de cel
Het ziet ernaar uit dat de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva binnen een week achter de tralies verdwijnt. Het hooggerechtshof besloot dat de 72-jarige politicus zijn hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten.

Vandaag in het nieuws

Wie krijgt dit jaar de prijs voor het beste Nederlandstalige kinderboek? Om 15.30 wordt de Woutertje Pieterse prijs uitgereikt. De 60 Amerikaanse diplomaten die Rusland dienen te verlaten, hebben tot vandaag de tijd. De rechter beslist of Corendon, TUI en EasyJet recht hebben op 2.700 start- en landingsplekken op Schiphol in de zomer.

Een toestel van TUI bij Schiphol. Beeld ANP
Een toestel van TUI bij Schiphol.Beeld ANP

Aanraders van de redactie

Staatssecretaris Raymond Knops: 'Voor wie niet integer is, is hier geen plek meer'
Zeven maanden wacht Sint Maarten al op de honderden miljoenen die Den Haag toezegde voor de wederopbouw na de orkaan Irma. Eerst moest de bestuurscultuur op orde. Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties heeft daarin nu voorzichtig vertrouwen. (+)

Milieudefensie tegen Shell is Klein Duimpje tegen de reus, TOP Oss tegen Real Madrid
Bert Wagendorp heeft zich op klimaatzaakshell.nl aangesloten als mede-eiser in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. 'Want ik hou wel van een beetje reuring en ben altijd voor de brutale underdog die begint te blaffen tegen iets groots, arrogants en machtigs.' (+)

'Verhoudingen bij politie in korte tijd verslechterd door diversiteitsdiscussie'
Binnen de Nationale Politie ontstond afgelopen jaar een brede discussie over het gebrek aan diversiteit. Maar die heeft een nadelig effect op de verhoudingen binnen de politiewereld gehad. 'De gevoeligheden zijn onderschat.' (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Een analyse van de gemeenteraadsverkiezingen: de gedetailleerde uitslagen per postcodegebied
Nu de officiële uitslagen van de verkiezingen ook op wijkniveau bekend worden, zijn trends zichtbaar. Zoals: de vinexwijk toont zich juist niet eenvormig. (+)

In de film van Lucrecia Martel gaat het kolonialisme gepaard met idiotie
Met de boekverfilming Zama regisseerde Lucrecia Martel een van de meest opmerkelijk koloniale drama's in tijden. (+)

Temptation Island is het leukste wat er is, mits je reality voor realiteit aanziet
Deze week sprak uw sterrenkijker Aaf Brandt Corstius een paar fans van het programma Temptation Island, waarbij de conclusie was dat uw sterrenkijker ook fan moest worden van Temptation Island, want het was het leukste wat er was. Het enige probleem: als je eenmaal keek werd je er compleet ingezogen. (+)

Beeld uit de film Zama. Beeld
Beeld uit de film Zama.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden