Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Juncker wil tienduizend EU-grenswachten inzetten om migratie te beteugelen | Megastal die niemand wil komt er waarschijnlijk toch

Goedemorgen. De Europese Commissie wil binnen twee jaar een volledig opgetuigd Europees grensagentschap van tienduizend man om de migratie te beteugelen. De kosten van deze EU-grenswachten bedragen bijna 12 miljard euro. Verder in deze nieuwsbrief: een megastal met zestienduizend varkens pal naast een van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Gemeente, provincie en burgers verzetten zich, toch dreigt de bouw gewoon door te gaan. En als de Tweede Kamer vandaag debatteert over de zaak van Lili en Howick zal de roep weerklinken om verruiming van het kinderpardon. Maar de uitkomst van het debat staat eigenlijk al vast.

Beeld EPA

Terwijl u sliep 

Juncker wil tienduizend EU-grenswachten inzetten om migratie beteugelen. Kosten: 12 miljard euro
De Europese Commissie wil binnen twee jaar een volledig opgetuigd Europees grensagentschap van 10 duizend man om de migratie te beteugelen. De kosten van deze EU-grenswachten bedragen de komende jaren bijna 12 miljard euro.

Groot deel subsidie abortushulp naar christelijke club die ‘spijt’ benadrukt
Het ministerie van Volksgezondheid geeft een groot deel van de subsidie voor hulpverlening rond abortus aan de christelijke organisatie Siriz, die opkomt voor het ‘ongeboren leven’ en tegenover cliënten vooral de eventuele spijt na een abortus benadrukt. 

Transparency International: ‘Nederland doet nog steeds te weinig tegen omkoping in buitenland’
Nederland doet te weinig in de strijd tegen omkoping door Nederlandse bedrijven in het buitenland. Dat schrijft de organisatie Transparency International Nederland (TI) in een rapport over corruptiebestrijding dat woensdag werd gepubliceerd.

Problemen computersysteem Belastingdienst waren begin vorig jaar al bekend
De leiding van de Belastingdienst wist al begin vorig jaar dat het misging met de schenk- en erfbelasting. Maar pas in november hoorde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van de problemen, blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd onder de Wet Openbaarheid van Bestuur (WoB).

Vandaag in het nieuws 

Is Glennis Grace door naar de finale van America’s Got Talent? Het wordt vandaag bekendgemaakt. De Tweede Kamer debatteert over het vreemdelingen- en asielbeleid (en dus over Lili en Howick). En gastheer Poetin ontvangt op het Eastern Economic Forum o.a. de Chinese president Xi.

Aanraders van de redactie 

D66 en ChristenUnie kwetsbaar in debat over kinderpardon
Als de Tweede Kamer woensdag debatteert over de zaak van Lili en Howick zal de roep weerklinken om verruiming van het kinderpardon. CDA en VVD echter zijn niet van plan om de coalitiepartners D66 en ChristenUnie tegemoet te komen. En daarmee staat de uitkomst van het debat eigenlijk vast.

Elke dag langsgaan en goed plannen: zo werkt het team van mevrouw Plet
Wanneer een oudere thuis zorg nodig heeft, wordt er een team van huisarts, wijkverpleegkundige, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut en mantelzorgers opgetuigd. Mevrouw Plet is een van de 550.000 Nederlanders wier leven erdoor wordt beheerst.

Country is het leven van Carrie Underwood
Voor countryster Carrie Underwood is het simpel: Europa wil meer country. Hoe ze dat weet? Bijvoorbeeld door de smeekbeden van fans of ze please, please, please naar Nederland wil komen.

Carrie Underwood. Beeld Sarah Matuszewski

Sheila Sitalsing: Andere landen dan Hongarije, zoals Turkije of Suriname, worden om minder een failed state genoemd. 
Vandaag stemt het Europees Parlement over het instellen van een strafprocedure voor zorgenkind Hongarije. Want Hongarije onder Viktor Orbán pleegt ‘serieuze inbreuk’ op alles wat noodzakelijk wordt geacht om een democratische rechtsstaat in de lucht te houden. ‘Een machtige strijd is het’, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Over de ziel van Europa en over de ziel van de Europese christen-democraten. Moge de beste winnen.’

De megastal die niemand wil, die komt er waarschijnlijk toch
Een megastal met zestienduizend varkens pal tegen één van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Iedereen (behalve de varkensboer) is tegen, ook gemeente en provincie. Maar dit ‘onzalige’ plan dreigt toch gewoon door te gaan.

'Ze vinden allemaal dat ik mijn kop moet houden. En dat doe ik niet’
Het is niet gemakkelijk om rechts te zijn in een linkse stad. Het is een eenzaam bedrijf. Michel verwacht dat ik een lelijk stukje over hem ga schrijven, als afgevaardigde van een linkse krant. ‘Je zult me wel in de hoek drukken zoals iedereen.’ Maar vooralsnog wandelen we vredelievend naast elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden