VolkskrantOchtend

Volkskrant Ochtend: ‘Juan Guaidó, bevrijd ons’, roepen de Venezolanen hun zelfbenoemde interim-president toe | Albert Heijns nieuwe directeur is een kruideniersvrouw met een boodschap

Redactie

Terwijl u sliep

‘Juan Guaidó, bevrijd ons’, roepen de Venezolanen hun zelfbenoemde interim-president toe
De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaidó, heeft zich woensdag uitgeroepen tot interim-president, ten overstaan van duizenden juichende aanhangers. De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten achter Guaidó te staan, snel volgden ook andere landen als Brazilië, Peru en Canada.

Juan Guaidó Beeld AFP
Juan GuaidóBeeld AFP

Meer voorlichting aan arts en patiënt leidt tot minder onnodige behandelingen
Het aantal onnodige behandelingen in de zorg kan fors worden teruggebracht. Betere voorlichting aan patiënten en scholing van zorgprofessionals kunnen jaarlijks miljoenen euro’s opleveren.

Terlouw (87) wordt lijstduwer voor D66 bij Europese verkiezingen
De 87-jarige D66-coryfee Jan Terlouw wordt lijstduwer voor zijn partij bij de Europese verkiezingen op 23 mei. Volgens Trouw is hij ‘met lichte tegenzin’ ingegaan op een verzoek van lijsttrekker Sophie in ’t Veld.

Geweld tegen agenten tijdens Oud en Nieuw afgelopen jaar toch niet verdubbeld
Het geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling is het afgelopen jaar niet gestegen, maar juist gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek naar politiecijfers van LocalFocus en Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid op de Hogeschool Inholland Rotterdam, meldt NRC.

Politie tijdens Oud en Nieuw afgelopen jaar in de wijk Paddepoel in Groningen. Beeld ANP
Politie tijdens Oud en Nieuw afgelopen jaar in de wijk Paddepoel in Groningen.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De Renault-top bespreekt het lot van zijn leider, Carlos Ghosn. Die zit in een Japanse cel, verdacht van fraude bij autobedrijf Nissan. Het Grieks parlement stemt vandaag over het akkoord tussen Athene en Skopje over de naamsverandering van Macedonië naar Noord-Macedonië. En in Den Bosch staan drie Polen voor de rechter die worden verdacht van het doden van een landgenoot en het laten verdwijnen van het lijk.

Aanraders van de redactie

Albert Heijns nieuwe directeur Marit van Egmond is een kruideniersvrouw met een boodschap
Van trainee tot hoogste directeur van de marktleider onder de supermarkten: dat is niet alleen een droomcarrière, het bewijst ook dat Albert Heijns nieuwe topvrouw langs de juiste route is klaargestoomd voor de job. Ze heeft zich bewezen als manager en weet ook alles van maaltijdsalades.

Vroeger was iedereen tegen klimaatverandering maar nu het geld gaat kosten, dreigt de Gehaktbalrevolutie
Nederland gaat de gestelde klimaatdoelen voor 2020 niet halen. En als de overheid in gebreke blijft, moet zij een dwangsom van een half miljard euro per jaar betalen. Aan wie, vraag Bert Wagendorp. En betekent dat niet gewoon dat de belastingbetaler een boete krijgt omdat hij door de overheid niet goed wordt beschermd?

Protesteren, ontsnappen uit Rusland en nu op tournee: ‘Het wás naïef. Zo ben ik nu eenmaal’
Anderhalf jaar zat Maria Aljochina van Pussy Riot in een berucht Russisch strafkamp. Daar vocht ze onbevreesd door, voor de rechten van haar medegevangenen. Nu is ze terug op de planken voor een Europese tour. Want niet alleen in Rusland is activisme nodig.

Maria Aloykhina Beeld
Maria Aloykhina

Donderdag is de belangrijkste dag in de geschiedenis van de Republiek Macedonië – en mogelijk de laatste
Stemt het Griekse parlement donderdagavond vóór het oplossen van de al bijna dertig jaar slepende burenruzie met Macedonië – iets wat het Macedonische parlement twee weken geleden ook al deed – dan zal het land voortaan officieel onder een nieuwe naam door het leven gaan. Dan wordt Macedonië Noord-Macedonië.

Moeder van Emma wil leven: ‘Haar 18 jaar waren zo intens, dat het wel 80 jaar leken’
Na de documentaire Emma wil leven uit 2016, waarin de 18-jarige Emma Caris na een zesjarige strijd met anorexia alsnog komt te overlijden, is er nu ook een boek en een theaterbewerking. Een gesprek met haar ouders Jo en Marielise Caris-Reuchlin over liefde, lijden en loslaten.

Zeventig jaar ‘Binnenhofs’: Van mitsgaders, nochtans en difficulteren naar keutels die moeten worden ingetrokken
Gepensioneerd hoogleraar Groninger taal en cultuur Siemon Reker is zich uit hobbyisme gaan bezighouden met het taaltje van de Haagse politiek. ‘Klimaatdrammer’, ‘chablis-tje’, ‘nepparlement’, ‘groendrift’, ‘proefballon’: het Binnenhof blijkt een ware taalfabriek. Verslaggever Ariejan Korteweg zocht Reker op en concludeerde: ‘huts’ heeft het Binnenhof nog niet bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden