Volkskrant ochtend: Journalistiek in Qatar onder druk | Hoe haalbaar zijn de eisen van basisschoolleraren?

Goedemorgen. Leraren van bijna alle Nederlandse basisscholen staken dinsdag een uur, voor meer loon en lagere werkdruk. Hoe haalbaar zijn hun eisen eigenlijk, en vinden de docenten een luisterend oor in politiek Den Haag? Verder in de Volkskrant Ochtend: Dutchbat-veteranen claimen nu ook geld van de Staat en de journalistiek in Qatar staat zwaar onder druk.

De redactievloer van Al Jazeera English in Doha, Qatar.

Terwijl u sliep

Sympathie hebben de stakende leraren, maar krijgen ze er echt geld bij? Nu niet
Leraren van bijna alle Nederlandse basisscholen staken dinsdag een uur, voor meer loon en lagere werkdruk. Hoe haalbaar zijn hun eisen eigenlijk, en vinden de docenten een luisterend oor in politiek Den Haag?

Dutchbatters claimen nu geld van Staat voor trauma's Srebrenica
Een groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen destijds op een 'onmogelijke missie' zouden zijn gestuurd, claimen nu ook geld van de Staat. Ruim tweehonderd veteranen claimen een bedrag van 22.000 euro per persoon. In totaal gaat het dan om ruim 4,5 miljoen euro. De veteranen eisten al eerherstel en excuses.

Het is niet de droogte maar de bliksem die de bossen in Alaska en Canada in de fik zet
Steeds vaker gaan grote stukken bos in Canada en Alaska in vlammen op. Onweer is de grote aanstichter, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse en Nederlandse klimaatwetenschappers.

Gevolg nieuwe zorgwet VS: 22 miljoen meer mensen onverzekerd
De Republikeinse initiatiefwet die in de Verenigde Staten de Affordable Care Act moet gaan vervangen, heeft een tegenslag te verwerken gekregen. De nieuwe zorgverzekeringswet zou 22 miljoen extra onverzekerde Amerikanen tot gevolg hebben in het jaar 2026, becijferde het onafhankelijke Congressional Budget Office (CBO).

Beeld anp

Een plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Vandaag in het nieuws

De Colombiaanse guerrilla-beweging Farc levert vandaag haar laatste wapens in bij de VN. Ook komt het Franse parlement voor het eerst sinds de verkiezingen bijeen, met 424 nieuwe leden. En is de staat aansprakelijk voor de dood van 300 mannen in Srebrenica? Het gerechtshof Den Haag doet uitspraak in hoger beroep.

Een bosbrand in Fort McMurray, Canada.Beeld epa

Aanraders van de redactie

Oplossing voor lerarentekort: tijdelijk vier dagen per week naar school
Nood breekt wet, stelt voormalig directeur Rob Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs. Als het echt niet anders kan, moeten scholen een schooldag schrappen.

Al Jazeera, steen des aanstoots: de journalistiek in Qatar staat zwaar onder druk
Het schatrijke oliestaatje Qatar heeft het helemaal verbruid bij zijn Arabische buren. Dat de eigentijdse Arabische nieuwszender Al Jazeera er zijn onderdak vindt, wordt nog wel het ergste gevonden.

Versoepelen bonusregels zet ChristenUnie voor het blok
De formerende partijen VVD, CDA en D66 willen de bonusregels voor bankiers versoepelen. Anders laten Britse banken Amsterdam links liggen, denken ze. Dinsdag stemt de Kamer hierover. Cruciaal is de ChristenUnie.

Onderwijzer zijn wordt een beroep voor losers die zich kapot werken voor een fooi
Vanochtend gaan de meeste onderwijzers in het basisonderwijs staken. De staking duurt een uur, van half negen tot half tien. De uitkomst is ook al duidelijk: aan het verzoek om meer geld en minder werkdruk zal niet worden voldaan. Van Bert Wagendorp had die staking ook een week mogen duren.

Hoe ga je zomerverveling te lijf? Zes tips voor een productieve zomer
De zomer staat voor de deur en dat betekent dat veel bedrijven twee maanden op een lager pitje draaien. Hoe voorkom je als thuisblijver dat het zó saai wordt, dat je eind augustus moe van verveling achter je bureau zit?

Voorlopig hou ik mijn mannenmond over feminisme
Omdat mannen zelf geen seksisme ervaren, kunnen ze beter luisteren naar wat vrouwen te zeggen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden