Volkskrant Ochtend: Jonge Lucebert had nazi-ideeën | Houdt een chip de kat bij het baasje?

Goedemorgen. De beroemde dichter Lucebert viel als een blok voor de ideologie van de nazi's, inclusief Jodenhaat. Dat onthult Wim Hazeu in een biografie die vandaag verschijnt. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: D66 pleit voor een chipplicht om het aantal zwerfkatten tegen te gaan en Noord-Korea doet dan wel mee aan de Olympische Spelen, maar dat betekent niet dat het Zuid-Koreaanse leger niet op topsterkte is.

Een kat (naam bekend bij de verslaggever) in het asiel in Breda. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Een kat (naam bekend bij de verslaggever) in het asiel in Breda.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Nieuwe biografie onthult een jonge Lucebert die in de ban was van het nazisme
'Alles van waarde is weerloos', luidt de beroemde dichtregel van Lucebert. Zelf viel hij als een blok voor de ideologie van de nazi's, inclusief Jodenhaat. Dat onthult Wim Hazeu in een biografie die vandaag verschijnt.

Meer dan 100 Syrische soldaten gedood bij door VS gecoördineerde luchtaanval
Meer dan honderd soldaten die aan de zijde vechten van de Syrische president Bashar al-Assad, zijn woensdag en donderdag bij een door de Verenigde Staten gecoördineerde reeks aanvallen gedood. Dit melden een Amerikaanse functionarissen op basis van anonimiteit.

Lucebert aan zijn tekentafel in 1953. Beeld Hollandse Hoogte
Lucebert aan zijn tekentafel in 1953.Beeld Hollandse Hoogte

Afghanistan-veteraan Marco Kroon in AD over dodelijke confrontatie: 'Het was hij of ik'
De onderscheiden militair Marco Kroon heeft tijdens een geheime operatie in Afghanistan een man - vermoedelijk een Talibanstrijder - gedood nadat hij door hem gevangen werd gehouden en gemarteld. 'Het was hij of ik', zegt Kroon in een door het AD geplaatste verklaring.

Denk moest een partij worden voor alle Nederlanders, maar is dat gelukt?
De politieke partij Denk gaat in 14 gemeenten meedoen aan de raadsverkiezingen van 21 maart. Het doel reikt verder dan een beweging zijn voor de kleinkinderen van gastarbeiders. Hoe gaat Denk dat doen?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Villamedia reikt de prijs uit voor journalist van het jaar. Onder anderen Willem Feenstra en Maud Effting van de Volkskrant zijn genomineerd. Een dag voor de opening van de Winterspelen in Zuid-Korea houdt Pyongyang naar verwachting een militaire parade. En op de tweede dag van zijn proces wordt Willem Holleeder ondervraagd over zijn eigen verklaringen.

Aanraders van de redactie

Zuid-Koreaans leger op topsterkte bij Spelen van de argwaan
De angst voor een atoomaanval is geluwd nu Noord-Korea aan de Winterspelen meedoet. Maar de noordelijke delegatie is zélf een veiligheidsrisico. Zuid-Korea heeft vijftigduizend soldaten paraat. (+)

Blijven persen in bus 12: sneltram naar Utrechtse Uithof loopt anderhalf jaar vertraging op
Studenten reizen als sardines in blik met de bus tussen Utrecht CS en de Uithof. De nieuwe Uithoflijn zou lucht geven. Maar die heeft flinke vertraging opgelopen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Mijn grote angst is dat het 'witte zelfbewustzijn' zal zegevieren
De grootste angst van columnist Stephan Sanders is dat alle 'blanke' mensen daadwerkelijk 'wit' worden, en dus de hele dag bezig zijn met die identiteit. 'Dat ze er van de weeromstuit ook nog eens 'trots' op worden, en er werk van gaan maken. De onschuld en de slordigheid zijn dan definitief overwonnen. En het 'witte zelfbewustzijn' zal zegevieren.' (+)

'Ik heb in de tuin staan kotsen. Het hele beeld dat ik had van de geëngageerde kunstenaar was verpulverd'
Wim Hazeu dacht dat zijn biografie van de dichter Lucebert af was. Tot hij diens brieven met 'Heil Hitler' ontdekte. (+)

Drukte bij bus 12. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Drukte bij bus 12.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Houdt een verplichte chip Figaro bij zijn baasje?
Jaarlijks raken duizenden katten vermist of worden gedumpt. Zonder chip is het vrijwel onmogelijk de eigenaar op te sporen. D66 pleit voor een chipplicht om het aantal zwerfkatten tegen te gaan. (+)

Hoe een Yezidi-vrouw een glimp ellende laat zien waarvan we ons geen voorstelling kunnen maken
Door de gruweldaden van de leden van IS, die in Irak veel Yezidimeisjes en -vrouwen ontvoerden, meenamen als slaven en verkrachtten, is iets wonderlijks gebeurd. Meisjes en vrouwen die aan die gruweldaden ontsnapten, groeiden uit tot ambassadeurs voor hun volk. Gisteren was verslaggever Ariejan Korteweg in de Tweede Kamer aanwezig bij een bijeenkomst met Farida Abbas Khalaf. Een jonge vrouw die in augustus 2014 uit het dorp Kocho in noord-Irak door IS werd ontvoerd en naar de slavenmarkt in Raqqa verdween. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden