NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: John Moore’s huilende meisje aan de grens is World Press Photo 2019 | Waarop Amerika Assange uiteindelijk kon pakken en waarom het zo lang duurde

 World Press Photo 2019. Beeld
World Press Photo 2019.Beeld

Terwijl u sliep

John Moore’s huilende meisje aan de grens is de World Press Photo 2019
Het was al de foto van het jaar, nu is het ook officieel: Crying girl on the border van de Amerikaanse fotograaf John Moore is de World Press Photo 2019 geworden en won ook in de categorie nieuwsfoto’s. Het beeld sprong eruit tussen de zes genomineerde foto’s voor de hoofdprijs, die de organisatie op 20 februari bekendmaakte. En dat kwam niet alleen door het rode jasje.

Israëlische maanlander (die het land op de internationale ruimtevaartkaart moest zetten) crasht bij landing
Na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China had Israël vanavond het vierde land kunnen worden dat op het oppervlak van de maan landt, maar tijdens de landing ging het mis.

Netflix-concurrent van Disney op z’n vroegst volgend jaar in Nederland
De nieuwe streamingdienst van Disney is voorlopig nog niet in Nederland te zien. De langverwachte dienst komt op z’n vroegst in 2020 naar Europa. In de Verenigde Staten lanceert Disney de Netflix-concurrent in november. Dat heeft het bedrijf op een persconferentie bekendgemaakt.

Joost Eerdmans pleit voor tuchtraad voor rechters
Het Burgercomité tegen Onrecht wil dat er een toezichthouder of tuchtraad voor rechters komt. Nu controleren en corrigeren rechters elkaar. ‘Bij de rechterlijke macht keurt de slager nog steeds zijn eigen vlees’, aldus Joost Eerdmans, voorzitter van het comité en fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

Vandaag in het nieuws

Koning Willem-Alexander geeft in Lemmer het startsein voor de zevende editie van de koningsspelen. In Lelystad wordt uitspraak gedaan in de zaak rond de eind 2015 in Almere vermoorde Iraniër Motamed. En in Nieuws-Zeeland wordt, als uitvloeisel van de aanslag op 15 maart in Christchurch een strengere vuurwapenwet van kracht.

Aanraders van de redactie

Waarop Amerika Assange uiteindelijk kon pakken en waarom het zo lang duurde
Wie het Amerikaanse uitleveringsverzoek van Julian Assange puur juridisch wil beoordelen, moet negen jaar terug in de tijd en even vergeten wat er daarna is gebeurd.

De arrestatie van Julian Assange in Londen. Beeld Ruptly
De arrestatie van Julian Assange in Londen.Beeld Ruptly

Het Brexitbeest roert zich in de nacht van Macron
Het besluit tijdens de Brexittop om de Britten meer uitstel te geven voor hun vertrek uit de EU kwam moeizaam tot stand. Dat kwam door de harde opstelling van de Franse president Macron, die klaar is met het Britse onvermogen om de Brexitdeal met de EU door het parlement te krijgen.

Het is een schande dat het Nederlandse onderwijssysteem leerlingen aflevert die onvoldoende kunnen lezen en schrijven
Sheila Sitalsing maakt zich zorgen over de haarscheurtjes die langzaam maar zeker verschijnen in het Nederlandse onderwijs: ‘ongelijke kansen, teruglopende prestaties, segregatie, lerarentekorten op scholen ‘met een complexe leerlingenpopulatie’ en laaggelettertheid’. Allemaal haarscheurtjes in een onderwijssysteem dat straks studenten af zal leveren ’die zich door de website van de Belastingdienst moeten worstelen, of de bijsluiter bij een doosje pillen’

Een verstandige CO2-heffing, hoe doe je dat (niet)?
Nog twee weken heeft het kabinet om de CO2-taks – bepleit door milieuclubs en linkse oppositie, gevreesd door het bedrijfsleven – uit te werken. Hoe ontwerp je een verstandige heffing? Vier lessen uit het buitenland.

Simone Kleinsma is opnieuw te zien in Kees & Co en gaat spelen in een nieuwe musical: ‘Dolly is toch echt wel dé rol voor dames op leeftijd, nietwaar?’
Simone Kleinsma (60) werd vorige week geëerd met een heuse hommage in het DeLaMar Theater, is na twaalf jaar opnieuw te zien in de comedy Kees & Co en speelt en zingt binnenkort de rol van Maria in The Passion in Concert.

Simone Kleinsma. Beeld Frank Ruiter
Simone Kleinsma.Beeld Frank Ruiter

Migranten blijven, dus misschien moeten we betere steden bedenken
Bureau Crimson doet onderzoek naar stadsplanning en migratie. Het bureau bezocht migrantenwijken in Florence, Wenen, Berlijn. Londen en Aarhus en onderzocht wat werkt. Verslaggever Margriet Oostveen sprak met ze: ‘Voor een land dat zo beroemd is om architectuur en design doet Nederland het op dit terrein opvallend slecht’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden