Volkskrant Ochtend4 maart 2020

Volkskrant Ochtend: Joe Biden verslaat Sanders op Super Tuesday met diens eigen tactiek | Hoe Diederik Samsom achter de schermen de Europese Green Deal vormgeeft

Redactie

Terwijl u sliep

Joe Biden verslaat Sanders op Super Tuesday met diens eigen tactiek
Oud-vicepresident Joe Biden is de winnaar geworden van Super Tuesday, de belangrijkste dag in de Democratische voorverkiezingen – of op zijn minst de morele winnaar.

Joe Biden en zijn vrouw Jill op campagne. Beeld Getty Images
Joe Biden en zijn vrouw Jill op campagne.Beeld Getty Images

Brussel legt wettelijk vast dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn
De Europese Commissie wil de EU-landen strikt naar klimaatneutraliteit (netto geen CO2-uitstoot) in 2050 leiden. Niet alleen wordt dat einddoel wettelijk verankerd, Brussel kan tussentijds ingrijpen als lidstaten de komende dertig jaar verzaken. De Groenen in het Europees Parlement en milieuorganisaties vinden de klimaatwet van de Commissie niettemin onvoldoende.

Ernstige twijfels bij een overlijdensonderzoek? Dan moet je naar een onafhankelijke commissie kunnen stappen
Bij ernstige twijfel over een overlijdensonderzoek van het Openbaar Ministerie, moeten nabestaanden hun zaak voor kunnen leggen aan een onafhankelijke commissie. SP-Kamerlid Michiel van Nispen komt woensdag met dit voorstel in een debat met CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Fiscus berekent eigen belastingtarief verkeerd
Hans Vijlbrief is als kersverse staatssecretaris geen wittebroodsweken gegund. Woensdag mag hij in de Tweede Kamer komen uitleggen waarom de Belastingdienst – in weerwil van herhaalde ontkenningen – tóch over een zwarte lijst van mogelijke fraudeverdachten beschikte. Dinsdag moest hij diezelfde Kamer opbiechten dat de Belastingdienst geblunderd heeft bij het berekenen van enkele belastingtarieven.

Vandaag in het nieuws

Klimaatactivist Greta Thunberg is bij de presentatie van de Klimaatwet door de Europese Commissie. Pro-formazitting in de zaak tegen Anouar T., verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. De Duitse deelstaat Thüringen kiest een nieuwe premier na het ontslag van Thomas Kemmerich, die opstapte nadat hij met steun van het radicaal-rechtse AfD aan de macht was gekomen.

Aanraders van de redactie

Diederik Samsoms ‘crazy journey’ met de Green Deal als rechterhand van commissaris Timmermans
Frans Timmermans haalde Diederik Samsom naar Brussel voor de Klimaatwet die de Europees commissaris Green Deal woensdag presenteert. Samsom werd aangenaam verrast in het ‘Berlaymonster’.

Diederik Sam­som. ‘Ik weet niet wat ze hier in het water doen, maar iedereen denkt groen. Iedereen wil aanhaken’, zei hij over Brussel.  Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Diederik Sam­som. ‘Ik weet niet wat ze hier in het water doen, maar iedereen denkt groen. Iedereen wil aanhaken’, zei hij over Brussel.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Weer een nieuwe Woondeal, maar waar blijven al die woningen?
Woensdag wordt in Nijmegen de zesde Woondeal getekend. Regio en minister beloven samen de woningbouw te versnellen. Bijna anderhalf jaar geleden werd de eerste Woondeal getekend, in Groningen. Daar ruist op de grootste woningbouwlocatie het riet nog zacht in de wind. Waar blijven die huizen?

Wat gaat er gebeuren met de Fair Practice Code?
Het leek zo’n mooie gedachte toen de cultuursector een richtlijn opstelde, de Fair Practice Code, die een einde moest maken aan de structurele onderbetaling in de branche. Maar nu het kabinet hieraan niet wil meebetalen, dreigt de kunstwereld de rekening zelf te moeten betalen.

‘Mijn aanwezigheid is te vluchtig. Ik kan slechts het spoor van mezelf volgen’
‘Wat is de zin van ons leven?’ Met die vraag startte iedere aflevering van de interviewreeks die Volkskrant-journalist Fokke Obbema in de Volkskrant publiceerde. Lezers krijgen nu ook de kans om die vraag te beantwoorden in een interview met zichzelf. Vandaag: Ton Hetebrij.

PvdA en GroenLinks moeten rap fuseren, de macht ligt voor het grijpen
Bert Wagendorp heeft er schoon genoeg van dat PvdA, GroenLinks en SP hun kiezers al jaren in de kou laten staan. ‘Je stemt op die lui en vervolgens zit je weer vier jaar lang te koekeloeren naar hoe ze machteloos oppositie staan te voeren.’ Nee, vindt Wagendorp, dat moet anders. En snel.

De perfecte jubileumaflevering van This American Life ★★★★★
25 jaar geleden werd de eerste aflevering van Your Radio Playhouse uitgezonden, inmiddels beter bekend als This American Life. In de laatste week werd de 695ste aflevering uitgezonden. Een perfecte aflevering, waarin 25 jaar ervaring over het vertellen van verhalen en het zorgvuldig doseren van verschillende invalshoeken doorklinkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden