Volkskrant Ochtend: Jihadgangers relatief vaak bekeerlingen | MH17-verdachten voor Nederlandse rechter

Goedemorgen. De vijf meest betrokken landen gaan de ramp met vlucht MH17 strafrechtelijk onderbrengen bij de Nederlandse rechter. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: onder Nederlandse jihadgangers zijn relatief veel bekeerlingen, en een beet van de schapenteek kan leiden tot een allergie voor rood vlees.

Strijders van Islamitische Staat in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Beeld null
Strijders van Islamitische Staat in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.

Verdachten MH17-ramp komen voor Nederlandse rechter
De vijf meest betrokken landen hebben besloten de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne strafrechtelijk onder te brengen bij de Nederlandse rechter. Het wordt een lang proces.

Curatoren werken tientallen uren per zaak zonder vergoeding
De overheid moet meer geld beschikbaar stellen voor fraudeonderzoek bij faillissementen. Dat zegt Tineke Hilverda, bijzonder hoogleraar faillissementsfraude (Radboud Universiteit).

Nederlandse jihadgangers zijn relatief vaak bekeerlingen
Onder de Nederlandse jihadgangers die sinds 2012 afreisden naar Syrië en Irak zijn relatief veel bekeerlingen: 17 procent. Dat percentage is zeven keer zo hoog als het aandeel van bekeerlingen in de gehele Nederlandse moslimgemeenschap. Dit blijkt uit een databank van Nederlandse jihadgangers.

Beet van schapenteek kan oorzaak zijn van vleesallergie
Een beet van de schapenteek kan leiden tot een allergie voor rood vlees. Doordat de reactie vaak pas uren na een beet ontstaat, is de allergie niet eenvoudig te herkennen.

Vandaag in het nieuws

Een drukke dag voor Angela Merkel: in aanloop naar de G20-top ontvangt de bondskanselier president Xi Jinping van China en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Vandaag presenteert de Europese Turkije-rapporteur Kati Piri over de hervormingen in het land in 2016. Er wordt ook gefietst. De Tour-renners beklimmen tijdens de vijfde etappe de eerste serieuze col. Ze rijden naar de top van La planche des belles filles.

Aanraders van de redactie

Tanzania heeft nieuwe gasbronnen. Een vloek of een zegen?
Voor de kust van Tanzania zijn grote gasvoorraden ontdekt. Een opsteker voor het arme Oost-Afrikaanse land, of juist een vloek? President John Magufuli wil de inkomsten eerlijk onder zijn volk verdelen. 'Tanzania first.' (+)

Sheila Sitalsing - PvdA-bewindslieden, smokkel er een paar wetswijzigingetjes door
Sheila Sitalsing windt zich op over de dubieuze rol van de overheid als één van de crediteuren die mensen tot wanhoop drijft met boosaardig hoge boetes. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Natuurwijn: voor idealistische hippies of de elite?
Wie alcohol wil drinken zonder kater, schenkt natuurwijn. Liefhebbers zweren erbij, anderen hekelen de 'stallige geur'. Maarre... wat is het precies? (+)


Ze gingen in drie golven, zijn man en grotendeels van Marokkaanse afkomst: dit zijn de jihadgangers
Bijna eenvijfde is bekeerling en bijna de helft heeft een Marokkaanse achtergrond: een Haagse onderzoeker brengt de Nederlandse jihadgangers in kaart. De belangrijkste conclusies. (+)

Marouane B. in een wervingsactie op de site De Ware Religie. Beeld null
Marouane B. in een wervingsactie op de site De Ware Religie.

Willem Vissers - We houden elkaar gevangen in schaamte
Willem Vissers schrijft wekelijks over het leven van zijn gehandicapte zoon Samuel. Deze week over overlast. 'We hopen altijd dat Samuel zich volumetechnisch een beetje inhoudt, als we op een terrasje zitten of langs een zwembad.' (+)

Verslaggeverscolumn - Facebookridders maken van man een volksduivel: 'waarschuw iedereen voor deze kk pedo'
Toine Heijmans ging naar Apeldoorn om te praten met Hermen. Volgens hem probeerde een buurtbewoner zijn dochtertje te lokken met snoepjes. Volgens de politie is er geen bewijs. Toch neemt Hermen een foto van de man en deelt hij deze op Facebook. (+)

Willem Vissers met zijn zonen. Beeld null
Willem Vissers met zijn zonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden