Volkskrant Ochtend Vrijdag 8 november

Volkskrant Ochtend: Jeugdzorg opnieuw op de schop nu systeem volledig is vastgelopen | Boete voor Trump wegens fraude met eigen stichting

Beeld ANP XTRA

Terwijl u sliep

Jeugdzorg opnieuw op de schop, kabinet draait decentralisatie deels terug
Het kabinet neemt de Jeugdzorg opnieuw op de schop nu het systeem volledig is vastgelopen. Daarom wordt decentralisatie ervan grotendeels teruggedraaid

Een op de vijf scholieren is mantelzorger: bezorgdheid om psychische belasting
Één op de vijf scholieren tussen de 12 en 16 jaar groeit op met een langdurig zieke naaste. 3 procent van hen verleent intensieve hulp. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het ­Sociaal en Cultureel Plan­bureau (SCP) over jonge mantelzorgers.

Elke week vervuilt een lege Boeing voor 9 minuten het Limburgse milieu
Terwijl het kabinet kromligt om de stikstof- en broeikasgasuitstoot terug te dringen, vliegt er elke week een lege Boeing 777 van Maastricht naar Luik, een afstand van 38 kilometer. 

Boete voor Trump wegens fraude met eigen liefdadigheidsstichting
Donald Trump moet 2 miljoen dollar schadevergoeding betalen voor het misbruiken van zijn liefdadigheidsstichting voor persoonlijke, politieke en juridische uitgaven. 

Vandaag in het nieuws 

De Antwerpse rechtbank spreekt zich vandaag uit over de ‘drugshandel’ van actrice Imanuelle G. De selectie voor het duel met Noord-Ierland van 16 november wordt bekendgemaakt. En uit acht finalisten (onder anderen Erwin Olaf en Daan Roosegaarde) wordt de Kunstenaar van 2020 gekozen.

Varkenshouder Eric Stiphout uit Boxmeer aan het werk in de stal Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Aanraders van de redactie 

Houdt Nederland nog wel van zijn varkensboer?
Het is de maand van de waarheid voor de varkenshouder. Wie aangeeft te stoppen, krijgt geld (‘warme sanering’). Wie doorgaat, wacht een onbestemde toekomst. In een serie verhalen onderzoekt de Volkskrant Nederland varkensland. Deel 1: de zes onzekerheden van de varkensboer.

‘Brandbrief’ van inspecties: ‘Sommige wethouders denken nog steeds een besluit van de rechter ter discussie stellen’
De inspecties sturen vrijdag een vernietigend rapport over de toestand van de jeugdbescherming en jeugdreclassering naar de Tweede Kamer. De wachttijden voor de kwetsbaarste groep kinderen zijn onaanvaardbaar, stellen ze.

‘Kijk, bij een kaping doe je dit.’ En meteen staat het alarm bij de verkeersleiding op het scherm
Vanuit een vliegtuig werd woensdagavond een ‘kaapalarm’ gegeven. Het gevolg: een heel veiligheidscircus werd opgetuigd – en na een paar uur weer afgetuigd. Wat gebeurde er precies?

Zelfs in dit uiterst beschaafde landje krijg ik het terughalen van jihadgangsters nog even niet aan mezelf uitgelegd
Tot nu toe weigerde het kabinet de naar Syrië afgereisde jihadgangsters actief terug te brengen naar Nederland. Volkomen terecht, als je het Elma Drayer vraagt. ‘Het enige lichtpuntje aan repatriëring lijkt me dat in dat geval de kinderen van de jihadgangers alsnog een kans krijgen.’

‘Voor ons was de DDR het beste van beide Duitslanden’
Progressief Nederland flirtte in de jaren zestig en zeventig opzichtig met de DDR. Al was het maar om de machthebbers in Den Haag op de kast te jagen. Margriet Meindertsma behoort tot de weinige Nederlanders die geregeld de DDR bezochten.

Beeld Opland / Beeld en Geluid

In de geschiedenis van de Nederlandse popcultuur in 100 voorwerpen: het tegen kernwapens schoppende vrouwtje van Opland 
Hij tekende duizenden politieke cartoons, maar beroemd werd Opland alias Rob Wout (1928-2001) pas echt met zijn affiche tegen de kernwapenwedloop in 1981.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden