Volkskrant Ochtend: Jarenlang strijden tegen instanties om je kind te mogen zien | Trump weet zich geen raad met beschuldigingen antisemitisme

Goedemorgen. Rechercheur Bas van 't Hoff voerde een lange juridische strijd om na zijn scheiding het contact met zijn kinderen te herstellen. Hij wil dat het Hof zicht buigt over de rol van de verantwoordelijke instanties. Leger des Heils probeerde de zaak af te kopen met 7.000 euro en excuusbrief. Verder in de Volkskrant Ochtend: Trump weet zich geen raad met beschuldigingen antisemitisme en Sheila Sitalsing over Translink die glad het eigen privacy-handvest vergat.

Redactie
Bas van 't Hoff: 'Als ik al deze mappen zie, denk ik: waar heb ik de kracht vandaan gehaald?' Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Bas van 't Hoff: 'Als ik al deze mappen zie, denk ik: waar heb ik de kracht vandaan gehaald?'Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Leger des Heils probeert zaak vader af te kopen met 7.000 euro en excuusbrief
De jeugdbescherming van het Leger des Heils heeft een vader 7.000 euro en een excuusbrief aangeboden, met als voorwaarden dat hij het hoger beroep tegen de hulporganisatie zou intrekken en zou zwijgen over deze deal. Ook zouden de partijen zich dan 'tegenover anderen en de media niet onnodig grievend en negatief over elkaar uitlaten'. Maar Bas van 't Hoff (56) gaat niet op dit voorstel in. 'Dit verhaal moet in de openbaarheid komen.' (+)

Rechters treden strenger op bij echtscheidingen: een kind is niet deelbaar
Naar schatting in 5 procent van de 35 duizend echtscheidingen per jaar zien vaders - en tegenwoordig steeds meer moeders - hun kinderen niet meer door problemen met de naleving van de omgangsregeling. Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg verliezen ongeveer tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kinderen.

Politie onderzoekt GeenStijl-lek over aanrijding bij Amsterdam CS
De politie in Amsterdam reageert ontstemd op het lekken uit het dossier van een veelbesproken aanrijding bij Amsterdam Centraal in juni. Ze gaat ervan uit dat een agent de persoonsgegevens van de verdachte heeft doorgestuurd naar GeenStijl en zal de zaak uitgebreid onderzoeken.

Nederland hint op verlengen Afghanistan-missie
Het Nederlandse kabinet zal eind augustus hoogstwaarschijnlijk de knoop doorhakken om de trainingsmissie in Afghanistan te verlengen. Zowel minister Hennis (Defensie) als Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag gehint op een positief besluit hierover.

Vandaag in het nieuws

Vier mensen die in Heesch met geweld demonstreerden tegen de komst van een azc staan voor de rechter. In Angola treedt José dos Santos na 38 jaar terug als president. Onze correspondent schreef een mooi stuk over zijn erfenis. En u kunt uw luchtgitaar weer afstoffen, want vandaag begint het driedaagse wereldkampioenschap

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Hij vechtte zaak na zaak voor het recht om zijn kinderen te zien
Rechercheur Bas van 't Hoff voerde een lange juridische strijd om na zijn scheiding het contact met zijn kinderen te herstellen. Hij richt zich vooral op de instanties, zoals de kinderbescherming en jeugdzorg. 'Ze lijken soms eerder het conflict te versterken dan te sussen.' (+)

Sheila Sitalsing: Gewoon een ambtenaar die 'geef hierrr' zei, en Translink sprong in de houding
Translink vergat glad het eigen privacy-handvest na te lezen toen gegevens werden doorgespeeld aan Duo. Niks 'strafvordering van Justitie'. Gewoon een ambtenaar die 'geef hierrr' zei, en Translink sprong in de houding. (+)

Angolese president Dos Santos treedt af, maar zijn zakenimperium moet intact blijven
Onder president Dos Santos is in Angola geld op 'epische schaal' verdwenen naar een elite die een jetsetbestaan leidt met een socialistische façade. Vandaag treedt Dos Santos af via een georkestreerde machtwisseling - het zakenimperium van zijn familie moet intact blijven. (+)

Trump weet zich geen raad met beschuldigingen antisemitisme
De Amerikaanse president noemt zichzelf met zijn gebruikelijke pathos 'de minst antisemitische persoon ooit'. Veel van zijn critici denken daar anders over. Het is blijkbaar een lastig onderwerp voor hem. (+)

José Eduardo dos Santos en zijn waarschijnlijke opvolger João Lourenço. Beeld afp
José Eduardo dos Santos en zijn waarschijnlijke opvolger João Lourenço.Beeld afp

Huizenhausse verschilt van de vorige: vrees voor herhaling 2008 is ongegrond
De snelle stijging van de huizenprijzen doet denken aan die van begin deze eeuw, in 2008 eindigend met de economische crisis. Vrees voor een herhaling vinden woningmarktexperts echter ongegrond. (+)

Ronald Giphart heeft mannen geleerd van hun zaadleiders te houden

Nico Dijkshoorn schrijft in zijn column over het besef iets kostbaars te bezitten dat tegelijk zo kwetsbaar is. (+)

Te koop: een woning aan de Marmotberg in Roosendaal Beeld Funda
Te koop: een woning aan de Marmotberg in RoosendaalBeeld Funda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden