Nieuwsbrief ochtend 1 januari 2019

Volkskrant Ochtend: Jaarwisseling: overslaand vreugdevuur in Den Haag en twee vuurwerkdoden | Vanaf vandaag slaat Brazilië scherp rechtsaf onder president Bolsonaro

Een man loopt langs het vreugdevuur in Scheveningen Beeld ANP

Terwijl u sliep

Oudejaarsnacht: Overslaand vreugdevuur in Den Haag en twee doden door vuurwerk
De Oudejaarsnacht is niet overal zonder problemen verlopen. Op het strand in Scheveningen sloeg het grote vreugdevuur over op huizen en mensen en moest de boulevard door de ME worden ontruimd. In Enschede en in een dorp in Friesland vielen twee doden, vermoedelijk door vuurwerk.

Intensievere patrouille op het Kanaal: 12 migranten op strand opgepakt
De Britse politie heeft 12 migranten opgepakt op een strand in het zuidwesten van Groot-Brittannië. De groep werd getraceerd vlak nadat Groot-Brittannië samen met Frankrijk had besloten om intensiever te gaan patrouilleren op Het Kanaal, omdat steeds meer migranten proberen via deze route Britse bodem te bereiken. Sinds november zijn er meer dan 220 mensen op een bootje gestapt om de overtocht te maken.

Eerste prominent meldt zich voor race tegen Trump in 2020: de linkse senator Elizabeth Warren
De spraakmakende senator Elisabeth Waren (69) heeft zich maandag kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Zij is de prominentste Democratische politicus die tot nog toe heeft aangekondigd Donald Trump te willen uitdagen.

Nederland bereid ‘evenredig deel’ van vluchtelingen reddingsschip Sea-Watch 3 op te nemen
Nederland heeft zich bereid verklaard mogelijk een deel op te nemen van de 32 Afrikaanse vluchtelingen die aan boord zijn van het reddingsschip Sea-Watch 3, die onder Nederlandse vlag voor de kust van het eiland Malta dobbert. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid is Nederland in overleg met andere Europese landen om tot een evenredige verdeling te komen van de Sea-Watch-3-opvarenden.

Opvarenden van Sea-Watch 3 Beeld RV

Vandaag in het nieuws

Gelukkig nieuwjaar! In Scheveningen vind de vijftigste Nieuwjaarsduik plaats met 10 duizend deelnemers. Verder telt Nederland per vandaag dankzij 12 herindelingen nog 355 gemeenten, 25 minder dan een jaar eerder. Het lage btw-tarief is vanaf nu niet meer 6 maar 9 procent. België wordt tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad en in Brazilië wordt Jair Bolsonaro ingehuldigd als president.

Aanraders van de redactie

Maak kennis met de opvallende types uit Bolsonaro’s ministersploeg
Vanaf Nieuwjaarsdag slaat Brazilië scherp rechtsaf onder de regering van de nieuwe president Jair Bolsonaro. Er gaat een conservatieve, neoliberale wind waaien. En Bolsonaro heeft opvallende types uitgekozen om die koers kleur te geven.

Dit bedrijf maakt fastfood groen, figuurlijk én letterlijk
Het kan: met algen alternatieve eiwitten maken. Duplaco uit Hengelo produceert ingrediënten voor de quinoa-algenburger van AH. ‘Als we tien keer zoveel produceren, hebben we maar twee keer zoveel personeel nodig.’

Marcel Oogink van Duplaco met in zijn rechterhand de algen-quinoa-burger en in zijn linker de algendrap. Beeld Pauline Niks

Met onheilsprofetiën schuif je nou eenmaal makkelijker bij de nationale kletstafel aan
Waarom de ‘massale volkswoede’ van de gele hesjes in Nederland beperkt blijft? Columnist Sheila Sitalsing weet het wel: men is in Nederland doorgaans redelijk tevreden. Ondertussen blijft de onzin over het vertrouwen in de politiek ‘dat nog nooit zo laag is geweest’ verkondigd worden.  

In 2019 wordt alles beter, zelfs het opinieklimaat
2018 was een ‘annus horribilis’ in opinieland, vooral omdat het te goed ging. 2019 biedt nieuwe kansen.

‘Je kunt ook met heel veel plezier achteruit kijken zonder te verlangen het nog een keer mee te maken’
Met Het goede leven ontketent Annegreet van Bergen opnieuw een golf van nostalgie. Toch is het geen lofzang op het verleden.

Annegreet van Bergen, gefotografeerd thuis in haar woonplaats Zutphen. Beeld Erik Smits

Lijnen, detoxen en stoppen met van alles: het heeft allemaal geen zin, mensen
Teun van de Keuken gelooft er niet in, de goede voornemens en daarmee de onbezonnen beslissingen aan het begin van het nieuwe jaar. ‘Zelden leiden die tot iets. Simpelweg omdat je het niet volhoudt. Voor je het weet begin je weer met van alles.’ Toch wil hij een paar opbeurende tips geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.