Volkskrant Ochtend Woensdag 11 december

Volkskrant Ochtend: Islamitisch onderwijs groeit: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen | Valencia dompelt Ajax in rouw

De islamitische basisschool Al Amana in Zeist. Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Islamitisch onderwijs groeit: aantal leerlingen in tien jaar tijd met 60 procent toegenomen
Islamitisch onderwijs is in opmars, ondanks de discussie die woedt over de wenselijkheid ervan. Het aantal leerlingen op islamitische basisscholen in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 60 procent toegenomen.

Freelance rondleiders in musea dreigen werk en inkomsten te verliezen door strenger toezicht
Bij rondleiders in musea én bij musea zelf is onrust ontstaan over strengere handhaving van een belastingmaatregel. De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf januari harder in te grijpen bij verboden zzp-constructies. Sommige rondleiders dreigen hun werk te verliezen of minder te gaan verdienen. Musea vrezen dat ze hun educatieve programma’s moeten versoberen.

Opnieuw sportief trauma: Valencia dompelt Ajax in rouw
Door een bittere nederlaag tegen Valencia (0-1) is Ajax dinsdagavond uitgeschakeld in de Champions League. Opnieuw een sportief trauma, na de verloren halve finale van vorig jaar.

Rechter: Trump mag muur Mexico niet bouwen met defensiegeld
Een federale rechter in de VS heeft de regering van president Donald Trump verboden om 3,6 miljard dollar van het bouwfonds van Defensie te gebruiken voor de bouw van de omstreden grensmuur met Mexico.

Ursula von der Leyen presenteert vandaag samen met Frans Timmermans hun ambitieuze klimaatplannen. Beeld EU/Etienne Ansotte

Vandaag in het nieuws

Commissievoorzitter Von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans presenteren ambitieus klimaatplan. Meesterwerk van Paulus van Vianen, de grootste schat van de Oranjes, eindelijk te zien. De entree van het Saudische staats-oliebedrijf Saudi Aranco op de beurs, dat na een aanval op olie-installaties was uitgesteld.

Aanraders van de redactie

Deze islamitische basisschool ziet zichzelf graag als heel gewoon
Een gewone school met ruimte voor godsdienstonderwijs, zo ziet basisschool Al Amana zichzelf. ‘Soms wordt echt gedaan alsof we compleet van Mars komen.’

Na de Brexit zullen we opnieuw van de Britten gaan houden
De talrijke anglofielen in Nederland hebben ondervonden dat hun liefde voor Engeland niet wederkerig is. Maar straks zullen ze weer de illusie koesteren dat de Engelsen hun grapjes leuk vinden.

Van vluchtelingen tot buschauffeur – voor Syriërs is taal de grootste drempel
Het rijden is niet het grootste probleem. Dat hebben de Syrische vluchtelingen zo onder de knie. Maar Nederlands praten met de passagiers in de bus, dat kost heel wat meer moeite, en vooral ook: tijd. Connexxion heeft die tijd genomen, en is nu laaiend enthousiast over de eerste lichting Syrische buschauffeurs in Arnhem. Andere lichtingen zullen snel volgen. 

De verjongingskuur van de krimpende geloofsgemeenschap heet ‘kliederkerk’
Al vijf jaar blijkt er een stil offensief met de naam ‘kliederkerk’ gaande tegen de ontkerkelijking. Verslaggever Marjon Bolwijn ging in het Drentse dorp Vries kijken wat dat inhoudt. ‘Het vele gebruik van het woord ‘Jezus’ kan ongelovigen afschrikken.’

Waarom een steenrijke sjeik (en 8 miljoen anderen) shoppen in de outlet van Roermond
Designer Outlet Roermond is uitgegroeid tot een toeristenmagneet, met 8 miljoen bezoekers per jaar. In de weekends kun je er soms over de hoofden lopen. Wat is de aantrekkingskracht van het Limburgse koopjesdorp?

Martine Vonk (1974-2019): Joodse bijbel vormde voor haar inspiratie
Ze putte de motivatie in de strijd voor een duurzamere wereld uit het geloof. Martine Vonk kreeg niet de tijd om haar boodschap helemaal uit te dragen.

Als het over Rusland gaat, dan gaat het bijna altijd over één Rus: Vladimir Poetin. Correspondent Tom Vennink maakt in de videoreeks Generatie Poetin kennis met ambitieuze jongeren die zijn opgegroeid onder zijn bewind. ‘Het is beter om van een afstandje naar dat gekkenhuis te kijken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden