NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Iran roept Nederlandse ambassadeur op het matje | Je leven weer oppakken na een hartstilstand, hoe moet dat?

Goedemorgen. De kloof tussen de beloning van de top van het bedrijfsleven en de (semi)publieke sector dreigt te groot te worden, waarschuwen deskundigen. Moeten premier Mark Rutte en zijn ministers meer gaan verdienen? Verder in de Volkskrant Ochtend: een jaar na Irma bezochten we Puerto Rico, het eiland waar volgens Trump geen ramp gebeurde.

Terwijl u sliep

Salariskloof tussen private en publieke sector dreigt te groot te worden, zeggen deskundigen
De kloof tussen de beloning van de top van het bedrijfsleven en de (semi)publieke sector dreigt te groot te worden, waarschuwen deskundigen. Moeten premier Mark Rutte en zijn ministers meer gaan verdienen, om te voorkomen dat de overheid achterop raakt?

Toenmalig PvdA-minister Ronald Plasterk kwam in 2013 met de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die legde vast dat uiteindelijk niemand in de semipublieke sector meer mocht verdienen dan een minister. Beeld ANP
Toenmalig PvdA-minister Ronald Plasterk kwam in 2013 met de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die legde vast dat uiteindelijk niemand in de semipublieke sector meer mocht verdienen dan een minister.Beeld ANP

Hoe (on)gezond is het voor kinderen om lekker op trampolines te springen?
Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: Hoe (on)gezond is het voor kinderen om urenlang op trampolines te springen?

Iran roept Nederlandse ambassadeur op het matje na aanslag op militaire parade
Iran heeft zaterdagavond Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ervan beschuldigd onderdak te verlenen aan Iraanse oppositiepartijen.

Deze keer moet PSV – Ajax wel mooi en meeslepend worden, toch?
PSV – Ajax is verlangen naar meeslepend spel in de prille nationale voetballente. Uitzien naar de strijd tussen twee clubs die zich loswrikken uit de voetbalcrisis, die genoeg hebben van negativisme.

Vandaag in het nieuws

Voor veel hardloop-enthousiastelingen komt het er vandaag op aan: vanochtend gaat de Dam tot damloop van start. In de Eredivisie wacht de eerste topper van het seizoen: koploper PSV ontvangt Ajax.

Aanraders van de redactie

Even dood: leven na een hartstilstand
Vorig jaar ging ik plotseling even dood. Om precies te zijn was het op zaterdag 1 april, om een uur of één ’s nachts. Na een week van avonddiensten op de redactie van de Volkskrant lag ik diep in slaap. Een dag eerder had ik nog zeventig kilometer op mijn racefiets afgelegd, met een aardig gemiddelde. Op 54-jarige leeftijd zag ik dat als een indicatie van mijn goede gezondheid. Nooit gerookt, een matig drinker, geen overgewicht, dagelijks gezond eten en enkele keren per week sporten – wat kon mij gebeuren?

Fokke Obbema Beeld Jitske Schols
Fokke ObbemaBeeld Jitske Schols

Op Puerto Rico heeft nooit een ramp plaatsgevonden (aldus president Trump)
Een jaar na de orkanen die Puerto Rico verwoestten, krabbelt het eiland langzaam op, ziet Michael Persson.

Een leegstaand huis waarvan het dak is afgewaaid tijdens orkaan Maria.  Beeld Cynthia van Elk
Een leegstaand huis waarvan het dak is afgewaaid tijdens orkaan Maria.Beeld Cynthia van Elk

‘Schrijven kan ik alleen op zolder’
Acteur Georgina Verbaan moest ‘óók zo nodig’ gaan schrijven. Haar tweede bundel columns en verhalen ligt nu in de boekwinkel, maar de roman waarvoor ze haar agenda had leeggeruimd, is er nog niet. Een gesprek over schrijven als intieme bezigheid.

Wie is er nog echt op Instagram?
Miquela is model en zangeres, heeft 1,4 miljoen volgers op Instagram en wordt nooit moe of oud. De nieuwe sterren zijn virtueel.

Jan Dirk van der Burg is onze Fotograaf des Vaderlands, maar wat ben je dan eigenlijk? En wat doet hij?
Niet alleen eigen werk tonen, maar ook geamuseerd orde scheppen in de 'beeldtsunami' die over ons heen komt. En niet alleen foto's maken, hij is immers ook de maker van 'tweetbundels' en andere teksten. Alleen zichzelf fotograferen, dat wil hij niet. Luister hier de podcast met Jan Dirk van der Burg

Eva Hoeke ging na jaren weer bij haar oude buurmeisje op bezoek
‘We waren samen opgegroeid, Leni en ik, zij het enige geadopteerde meisje in de buurt, maar al snel waren de verschillen te groot om nog langer van een vriendschap te spreken. Ik Pearl Jam, zij R. Kelly, ik studeren, zij spijbelen, ik een vriend, zij een pooier.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden