Volkskrant OchtendVrijdag 10 januari

Volkskrant Ochtend: Iran nodigt ook VS uit om vermoedelijk neergehaalde Boeing te onderzoeken | Aantal hotels in en rond Amsterdam groeit explosief ondanks bouwstop

Het Meinigerhotel bij het Amstelstation.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Iran nodigt ook VS uit om vermoedelijk neergehaalde Boeing te onderzoeken
De Oekraïense Boeing 737-800 die woensdag met 176 inzittenden neerstortte bij Teheran, is waarschijnlijk neergehaald met een Iraanse luchtdoelraket. Volgens de Canadese premier Justin Trudeau blijkt dat uit gegevens van verscheidene inlichtingenbronnen. Iran heeft de betrokken partijen inmiddels uitgenodigd voor onderzoek, waaronder ook de Verenigde Staten.

Aantal hotels in en rond Amsterdam groeit explosief ondanks bouwstop voor hoofdstad
Ondanks pogingen om de druk van toeristen op de hoofdstad te beperken, neemt het aantal hotelkamers in de Amsterdamse regio nog altijd explosief toe. In de regio rondom de hoofdstad steeg het aantal kamers zelfs met 40 procent. Met name buiten de stadsgrenzen worden volop plannen gemaakt voor nieuwe hotels.

Juridische hulp lage inkomens in gevaar door problemen bij Juridisch Loket
Juist nu de overheid een belangrijkere rol voor het Juridisch Loket wil, blijkt de organisatie in de ban van een bestuurscrisis. Afdelingen uit het hele land vrezen dat de kwaliteit van de juridische hulp die ze mensen met een laag inkomen bieden onder de huidige leiding verder achteruitgaat. Zij hebben massaal het vertrouwen in de directeur opgezegd. Sommige vestigingen weigeren hem zelfs nog langer te ontvangen, blijkt uit interne documenten.

Kabinet werkt aan uitbreiding vuurwerkverbod
Het kabinet denkt aan een forse uitbreiding van de lijst verboden vuurwerk. Knalvuurwerk en vuurpijlen staan op de nominatie om uit de particuliere verkoop voor Oud en Nieuw te verdwijnen.

Tussen 18.06 en 20.11 uur vindt er een maansverduistering plaats.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Shorttracker Sjinkie Knegt lanceert precies een jaar na het ongeluk met zijn houtkachel de Sjinkie Foundation om mensen met brandwonden te helpen. Samsungs eerste vouwtelefoon Galaxy Fold is vanaf vandaag te koop. Prijskaartje: 2020 euro. En tussen 18.06 en 20.11 uur vindt er een maansverduistering plaats.

Aanraders van de redactie

De ‘groenste’ kippenstal ter wereld: Beuningen is klaar voor een milieurevolutie
Nederland produceert jaarlijks 10 miljard eieren. Maar hoe doe je dat op een zo dier-, milieu- en mensvriendelijke manier? Dat weten ze in het Gelderse Beuningen. Daar wordt vrijdag een revolutionaire kippenstal geopend: de ‘groenste’ ter wereld.

Relatie tussen Europa en VS wordt steeds ongelijker, blijkt ook uit het Iran-beleid
President Trump neemt het ene na het andere besluit dat ook voor Europa grote gevolgen heeft. En steeds lukt het de Europese landen niet daarop ook maar enige invloed uit te oefenen. Het enige wat erop zit: achteraf proberen te redden wat er te redden valt.

Column: Tegenover de Haagse labbekakkers staan de burgemeesters, die wél voor een vuurwerkverbod zijn
Vrijdagmiddag neemt het kabinet een besluit over het vuurwerk, maar de diepe besluiteloosheid maakt Bert Wagendorp niet bijzonder hoopvol. ‘De vuurwerkkwestie is het zoveelste bewijs van Haagse slappe knieën en indolentie – ze kunnen daar nog niet eens de nieuwbouw van hun eigen vergaderzaaltje organiseren.’

Frans Pollux: ‘Mijn zwarte kant? Misschien mijn irrationele Ajax-haat’
Wat zijn dit voor vragen? Dialectzanger, schrijver en journalist Frans Pollux (42) waagt voor één avond de sprong van Venlo naar het Amsterdamse theater Carré.

Vuurwerverkoopster Evelien Arler (50) Witte vuurwerk en Witte tentenverhuur.Beeld Eva Faché

Vuurwerkverkopers: ‘Politici moeten zich niet laten leiden door de waan van de dag’
De vuurwerkverkoop is vaak een bijverdienste van middenstanders. Zij hebben fors moeten investeren in veiligheid en dreigen bij een verbod inkomsten mis te lopen. Wat zien zij als de oplossing?

Hoe kan Nederland een EU-boete ontlopen voor te weinig groene energie?
De Nederlandse overheid riskeert dit jaar hoge boetes van de Europese Commissie, omdat Nederland te weinig duurzame energie opwekt. Het opkopen van groene energie in andere EU-landen lijkt de enige uitweg, maar dat gaat het kabinet een paar honderd miljoen euro kosten. Vier vragen over de handel in duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden