NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Internationale druk op Saoedi-Arabië neemt toe | Kun je ziek worden van je telefoonscherm?

Goedemorgen. Hij leidde twee paarse kabinetten, was premier toen Pim Fortuyn werd vermoord en moest aftreden vanwege het Srebrenica-onderzoek. Een volbloed politicus is hij nooit geweest, zei Wim Kok, gisteren op 80-jarige leeftijd overleden, zelf. Verder in de Volkskrant Ochtend: vanaf volgende week komt de slimme speaker ook naar Nederland. Maar hoe is het eigenlijk, leven met zo’n digitale assistent?

"Kun je ziek worden van een telefoonscherm?"Beeld Daantje Bons

Terwijl u sliep

Internationale druk op Saoedi-Arabië neemt toe na ‘ongeloofwaardige’ verklaring

Verschillende westerse landen hebben zaterdagavond laten weten geen genoegen te nemen met de uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van journalist Jamal Khashoggi. Duitsland dreigt zelfs met economische sancties.

Trump dreigt atoomverdrag met Rusland op te zeggen

De Amerikaanse president Donald Trump wil het ruim dertig jaar oude atoomverdrag met Rusland opzeggen. Dat heeft hij tijdens een bijeenkomst in Elko, Nevada gezegd. Veiligheidsadviseur John Bolton zou al zijn begonnen met de beëindiging van het zogeheten INF-verdrag.

Wim Kok (1938 - 2018): jongen uit de armoedige polder werd na alle tegenwind een sterke en sobere minister-president

Hij leidde twee paarse kabinetten, was premier toen Pim Fortuyn werd vermoord en moest aftreden vanwege het Srebrenica-onderzoek. Een volbloed politicus is hij nooit geweest, zei Wim Kok, vandaag op 80-jarige leeftijd overleden, zelf. Lees in dit postuum waarom hij als bestuurder alom werd gewaardeerd.

Martin Garrix opnieuw uitgeroepen tot beste dj van de wereld

Dj Martin Garrix is voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot de beste dj van de wereld. Het gezaghebbende Britse tijdschrift DJ Mag onthulde de Top 100 van beste dj’s wereldwijd in de nacht van zaterdag op zondag. Op de tweede plek staat het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Dat was vorig jaar ook al zo.

Vandaag in het nieuws

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport is te gast bij WNL op Zondag, om te praten over de kosten van zorg en de aanpak van te dure medicijnen. Het Rotterdamse orkest Sinfonia orgeniseert een benefietconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. De opbrengst gaat naar Alzheimer Nederland. Ook in Amsterdam: de jaarlijkse marathon.

Aanraders van de redactie

Beatrice de Graaf: ‘We zijn er pas echt als er ook luie, slechte vrouwen aan de top komen’
Een potje smalltalk met de mensen op haar afdeling moet terreurdeskundige en hoogleraar Beatrice de Graaf in haar agenda zetten. Want ze heeft altijd haast.

Beatrice de Graaf: ‘Ik werd socialer door te kijken hoe anderen zich gedragen.’ Beeld Bianca Pilet
Beatrice de Graaf: ‘Ik werd socialer door te kijken hoe anderen zich gedragen.’Beeld Bianca Pilet

Links, progressief en politiek incorrect
Als student was de Amerikaan Cenk Uygur conservatief en politiek incorrect. Nu is hij presentator op het succesvolle tv-kanaal The Young Turks, waar hij een revolte propageert, niet alleen tegen de Republikeinen, maar ook tegen het Democratische establishment.

Alexa weet veel. Maar ook veel niet
Je slimme speaker vragen muziek voor je af te spelen of een boodschappenlijstje te maken kan vanaf volgende week ook in het Nederlands, met Google Home. Maar wat kun je verwachten van zo’n digitale assistent? Anne van Driel deed in New York al ervaring op met Alexa van Amazon.

Beter/Leven: Kun je ziek worden van een telefoonscherm?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: kun je ziek worden van een telefoonscherm?

Rwanda: er is geen schoner en beter georganiseerd land om Afrika te ontdekken
Fijn om weer in Afrika te zijn! Door het raam van de Toyota Landcruiser zijn rode aarde en knalgroene bananenbomen te zien, vrouwen met gele jerrycans op hun hoofd, mannen in pak met een hak over hun schouder en zwaaiende kinderen die mzungu! tegen je roepen (letterlijk: dwaler). De lucht ruikt naar stof, tropische bloemen en houtvuur. Dat is de sfeer in veel landen ten zuiden van de Sahara en zo voelt het ook in het kleine Rwanda, ingeklemd tussen Congo en Tanzania.

Rwanda, het schoonste land van Afrika. Beeld Noël van Bemmel
Rwanda, het schoonste land van Afrika.Beeld Noël van Bemmel
Dorpelingen in Virunga National Parl.  Beeld Noël van Bemmel
Dorpelingen in Virunga National Parl.Beeld Noël van Bemmel

Column Eva Hoeke: ‘Dan kom je bij mekaar op een bedrag van 2.900 euro voor de APK’
De laatste aanmaning van de Dienst Wegverkeer om de auto te laten keuren was alweer drie weken oud toen ik erachter kwam dat we zonder keuring onverzekerd rondreden. Ik naar de garage in het dorp waar mijn moeder ook al jaren komt, ze had er laatst nog een leenauto meegekregen. Dat ze een volle dag rondreed met de slogan Trekhaak Te Huur vond ze geen enkel probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden