NieuwsbriefMaandag 4 februari

Volkskrant Ochtend: In ziekenhuis Sneek geldt patiëntenstop door verziekte werksfeer | Is een vreedzame uitweg mogelijk in Venezuela?

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek.Beeld Novum RegioFoto

Terwijl u sliep

Al een half jaar een patiëntenstop in ziekenhuis Sneek door verziekte werksfeer
Op de polikliniek reumatologie in het Antonius Ziekenhuis in Sneek geldt al een half jaar een patiëntenstop die een direct gevolg is van een verziekte werksfeer. Een van de drie medisch specialisten zit sinds mei vorig jaar thuis. Zij heeft bij de bedrijfsarts melding gemaakt van ‘pesten en intimidatie’, blijkt uit een brief die in handen is van de Volkskrant.

Paus Franciscus is in de Verenigde Arabische Emiraten om geschiedenis te schrijven
Een historisch bezoek vol wederzijds begrip. Paus Franciscus is zondagavond aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) en hij is niet de enige die zijn tweedaags verblijf ziet als een gelegenheid om de boodschap van interreligieuze vrede en dialoog te verkondigen. Ook zijn gastheren reppen van ‘bruggen bouwen’. De Emiraten kunnen dankzij de paus hun imago versterken als oase van tolerantie.

Paus Franciscus komt zondagavond aan op het vliegveld van Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.Beeld AFP

Korporaal Anna Yilmaz winnaar zesde seizoen Heel Holland Bakt
De jury, bestaande uit patissier ­Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden, roemde de creaties van de deelnemers Nicole Meijer, Anna Yilmaz en Maroeska Metz, die ‘aan elkaar gewaagd waren’. Uiteindelijk werden de baksels van de 29-jarige Yilmaz als beste beoordeeld.

‘Wrak vliegtuig voetballer Emiliano Sala gevonden op Kanaalbodem’
Reddingswerkers zeggen het wrak van het vliegtuig van de vermiste Argentijnse voetballer Emiliano Sala te hebben gevonden. Het toestel zou op de bodem van Het Kanaal liggen, meldt Sky News. 

Fans hebben sjaaltjes en bloemen neergelegd bij het stadion van Cardiff City, om Emiliano Sala te herdenken, die vorige week vermoedelijk is neergestort boven Het Kanaal.Beeld BSR Agency

Vandaag in het nieuws

Bij de Kunsthal in Rotterdam arriveert een Amerikaanse vlag die is gevoerd op D-Day in 1944. De nominaties voor de Libris Literatuur Prijs worden bekend gemaakt. Paus Franciscus ontmoet Mohammed bin Zayed al-Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi.

Aanraders van de redactie

Fuat, Avik en Alain; onderaan de drugsladder vallen de slachtoffers
De drugsproductie heeft de levens geëist van drie Brabantse jongemannen. In de Eindhovense wijk Stratum namen bekenden zaterdagavond afscheid van één van hen. ‘Wat kunnen we toch doen om jongens die snel geld willen verdienen toch het juiste pad te laten bewandelen?’

De stille tocht ter nagedachtenis aan Fuat in de Eindhovense wijk Stratum.Beeld Freek van den Bergh

Superrijken willen bijdragen aan het algemene belang, wanneer ze zelf mogen bepalen wat dat is
Bedrijvenfilantropie: soeverein bepalen welke sociale doelen je wil steunen, en dat breed uitventen. Je ziet het bij veel internationaal opererende ondernemingen en bij ’s werelds superrijken, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Zo komt het dat ze enerzijds afdelingen en stichtingen optuigen om liefdadigheid uit te storten over de misdeelden en vertrapten. En anderzijds een leger fiscalisten en advocaten opstellen om hun winsten en vermogens weg te sluizen naar Panama. Want God verhoede dat ze onderhorig zouden zijn aan een overheid zonder directe invloed op de besteding van belastinggeld.’

Is er voor Venezuela nog een vreedzame weg uit de crisis?
Het einde van de crisis in Venezuela is nog lang niet in zicht. President Maduro verliest snel zijn aanhang, maar voorlopig peinst hij er niet over om af te treden. Oorlog ligt op de loer. Zijn de kampen nog bij elkaar te brengen? 

Juan Guaidó te midden van zijn aanhangers in Caracas, zaterdag na afloop van een grote demonstratie. 'Onze vrijheid is heel dichtbij', zei hij daar.Beeld Adriana Loureiro / Reuters

Hoe Mark Slats in 214 dagen non-stop de wereld over zeilde
Onverantwoord, vinden kenners, maar Mark Slats flikte het. In zijn eentje zeilde hij in 214 dagen non-stop de wereld over en werd tweede in de Golden Globe Race. Nummer 3 wordt verwacht in maart.

Mark Slats tijdens de Golden Globe Race.

Getallen doen ertoe: vrouwen in de kunsten zijn nog steeds in de minderheid
Onderzoek van Mama Cash laat zien dat onbewuste vooroordelen blijven bestaan.

De Nederlandse kunstenaar Raquel van Haver.Beeld ANP

Waarom lhbt-christenen van Vernieuwd niet kiezen voor homorelaties
Wat Vernieuwd.com betreft – een nieuwe website voor lhbt’ers met een christelijke achtergrond – moet er ruimte zijn voor een gesprek over homoseksualiteit binnen de christelijke gemeenschappen. ‘Vernieuwd’, zo ontdekt Nadia Ezzeroili, slaat op ‘’een hernieuwde identiteit’, waarbij christen-zijn je kernidentiteit is en de nadruk niet op je homoseksualiteit ligt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden