Volkskrant OchtendWoensdag 29 april

Volkskrant Ochtend: In sommige landen is de politie net zo dodelijk als het coronavirus | Vanaf vandaag meer treinen

Gevangenen in de Izalco gevangenis in El Salvado moeten dicht op elkaar in rijen wachten tijdens een veiligheidsoperatie onder leiding van de politie. Beeld AP
Gevangenen in de Izalco gevangenis in El Salvado moeten dicht op elkaar in rijen wachten tijdens een veiligheidsoperatie onder leiding van de politie.Beeld AP

Terwijl u sliep

In sommige landen is de politie net zo dodelijk als het coronavirus
Het coronavirus geeft machthebbers een vrijbrief om hun bevolking te onderdrukken. In tal van landen wordt daar misbruik van gemaakt. El Salvador, Kenia, de Filipijnen maar ook Marokko dwingen de lockdown met geweld af.

Lockdown leidt tot meer stress en ongezondere leefstijl
De coronacrisis heeft de leefstijl van de meeste Nederlanders niet gunstig beïnvloed. Ruim eenderde beweegt minder sinds de lockdown, velen hebben meer last van stress en het overgrote deel heeft zijn eetgedrag niet aangepast.

Vertraging is vijand nummer één van student en instelling
De poorten van mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten blijven in ieder geval tot 20 mei dicht. Daardoor worden de komende maanden voor veel opleidingen een race tegen studievertraging. Voor studenten staat behalve tijd ook geld op het spel. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over hun lot.

KLM zonder Air France wordt nog een hele kluif
Frankrijk en Nederland steken los van elkaar miljarden euro’s in hun nationale luchtvaartmaatschappijen – niet in het fusiebedrijf Air France-KLM. Dat werpt de vraag op hoeveel liefde er eigenlijk resteert na zestien jaar ‘huwelijk’ tussen de twee concerns. Hoe moet het nu verder, samen of apart?

Live: Dodental Brazilië passeert China | Vanaf vandaag meer treinen
Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons liveblog.

Vandaag in het nieuws

De Duitse regering presenteert de verwachtingen voor de economische ontwikkeling. Boeren herstellen de schade aan het Malieveld die ontstond door hun betoging in oktober. BNNVara zendt een documentaire uit over de vergismoord op dj Djordy Latumahina in 2016. Lees hier een interview met de ouders van Djordy.

Erik Akerboom over zijn opvolging: ‘Het zou fantastisch zijn als we daar een vrouw of iemand met een migratieachtergrond konden benoemen, of beide, maar korpschef is niet een baantje waarmee je experimenteert.’ Beeld Jitske Schols
Erik Akerboom over zijn opvolging: ‘Het zou fantastisch zijn als we daar een vrouw of iemand met een migratieachtergrond konden benoemen, of beide, maar korpschef is niet een baantje waarmee je experimenteert.’Beeld Jitske Schols

Aanraders van de redactie

Politiebaas Erik Akerboom vertrekt: ‘Zo’n arrestatie als die van Ridouan T. is de kroon op je werk’
In zijn vier jaar als politiebaas kreeg Erik Akerboom (59) te maken met veel onvrede over de reorganisatie en bezuinigingen. Nu vertrekt hij naar de AIVD. ‘De politie heeft een fitte leiding nodig – als je slijtage vertoont, straalt dat uit naar het hele korps. Het is topsport.’

Hoe verstandig is de Zweedse ontspanning? ‘Alle landen experimenteren’
‘Zweden doet het anders’, klinkt het sinds elk Europees land in coronamodus ging. Waarom doet Zweden dat eigenlijk en werkt die lossere aanpak? De cijfers zitten de laatste tijd niet mee.

In Transvaal zijn de inkomens laag, de kans om met corona op de ic te komen hoog
Inwoners van de Haagse wijk Transvaal hebben, als ze corona krijgen, grotere kans op complicaties dan die van het nabijgelegen Wassenaar. ‘Veel van de mensen in deze wijk weten niet wat gezond voor ze is.’

‘Deze kogel ging dwars door mijn vader heen, de muur achter hem in’
Ze dachten dat het Duitsers waren, toen er op de deur gebonsd werd bij Piet Heemskerk thuis. Wat er vervolgens gebeurde, zou voor altijd zijn herinnering aan de bevrijding overschaduwen.

Wanneer je ongeschikt bent voor papadagen
Julien Althuisius had een papadag. Daar wilde hij van af. Ondanks alle morele bezwaren deed hij dat ook. En toen kwam de crisis.

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Voor werksters en afwassers zonder verblijfspapieren is het nu letterlijk overleven
Voor vele ongedocumenteerde betekent geen werk geen inkomsten. Voor steunmaatregelen van de overheid en voedselbanken komen zij niet in aanmerking. Daarom besloot Abier Ahmed een voedselbank voor ongedocumenteerden te beginnen. Samen met haar vriendin Eliana Arp zamelt Abier onder familie, vrienden en bekenden voedsel in. Voor haar verslaggeverscolumn sprak Marjon Bolwijn met Abier en Eiliana.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden