Nieuwsbrief Volkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: In Noord-Korea mag er plots genoten worden van het goede leven | D66-fractievoorzitter Rob Jetten voelt zich niet te jong

Goedemorgen. De jeugd leeft zich uit op de kermis en de anti-Amerikaanse propaganda is uit de straten verdwenen. Is dit de Noord-Koreaanse lente? Verder in de ochtendnieuwsbrief: grensoverschrijdend gedrag onder dementerenden is vooralsnog een taboe-onderwerp, maar het komt geregeld voor. Verpleegtehuizen worstelen met de aanpak.

Noord-Koreanen hebben plezier in een pretpark. Beeld Getty Images

Auto’s moeten in EU vanaf 2030 veel schoner
Autofabrikanten moeten de motoren van hun wagens komende jaren fors schoner maken. De EU-landen willen dat nieuwe wagens vanaf 2030 minimaal 35 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021. Onder druk van het Europees Parlement zal deze eis komende maanden nog verder worden aangescherpt.

ProRail gaat op eigen initiatief onbewaakte overwegen afsluiten
ProRail gaat vaart maken met het afsluiten van de 113 onbewaakte overwegen in Nederland. De dertig gevaarlijkste overwegen zonder bomen en waarschuwingsbellen gaan volgens topman Pier Eringa sneller dicht dan gedacht, ook als inspraakprocedures hierover nog lopen.

Generatie ‘Bling’ wentelt zich in Noord-Koreaanse lente
Sinds kort is de officiële boodschap in Noord-Korea dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. Ineens lijkt er van alles mogelijk. Correspondent Marije Vlaskamp ging kijken of dat klopt. ‘Mijn leven is beter dan dat van mijn ouders.’ 

Zuid-Afrikaanse minister van Financiën struikelt over contacten met schimmige zakenfamilie
De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Nhlanhla Nene is dinsdag afgetreden nadat hij in opspraak was geraakt wegens contacten met hoofdrolspelers in een corruptieschandaal.

Vandaag in het nieuws

De Nationale Ombudsman presenteert zijn onderzoeksrapport over de inburgering: ‘Een valse start’. Het Catalaanse parlement spreekt over het herstel van de banden met Spanje. En in Frankfurt begint de grootste boekenbeurs ter wereld, met zevenduizend deelnemers.

Aanraders van de redactie

‘Waarom beschermt het verpleeghuis mijn vrouw niet tegen haar belager?’
Grensoverschrijdend seksueel gedrag onder dementerenden is een taboe-onderwerp, maar het komt geregeld voor. Verpleeghuizen worstelen met de aanpak

Een heikel, met taboes omgeven thema: grensoverschrijdend gedrag in verpleeghuizen. De vrouw op de foto komt niet in het artikel voor. Beeld Getty Images

Nedersaksisch krijgt eindelijk erkenning: geen dialect, maar een volwaardige taal
Regionale overheden en het Rijk spreken af het Nedersaksisch als streektaal te stimuleren. Eindelijk erkenning, zeggen kenners.‘Een volwaardige taal waar je trots op kunt zijn.’

In Beieren loopt de CSU op eieren met een streng politiebeleid
De CSU regeert in Beieren met een absolute meerderheid. Hier komt na de deelstaatverkiezingen van zondag vrijwel zeker een eind. De partij probeert te redden wat er te redden valt met een campagne die gaat over veiligheid. 

Rob Jetten, de oogappel van een oudere generatie D66’ers: ‘Een fijne vent. Gewoon heel correct’
De protegé van afzwaaiend partijleider Alexander Pechtold is de nieuwe D66-fractievoorzitter. Rob Jetten (31) maakt al jaren indruk op ervaren rotten binnen de partij. Of hij ook de nieuwe stemmentrekker is, moet nog blijken.

‘Lang dacht men: die vrouwenbrieven hoeven we niet te openen, daar staat niks boeiends in’
Letterkundige Nadine Akkerman (40) stortte zich op de rol van vrouwelijke spionnen in het 17de-eeuwse Engeland – en ging daarbij te werk als een detective op zoek naar een seriemoordenaar. Maar waarom was er tot nog toe eigenlijk zo weinig over deze vrouwen bekend?

Het zwartepietendebat begon in 1968 en dit is de stand vandaag: een straatgevecht
Toine Heijmans is in Leeuwarden en volgt de rechtszaak over de blokkade van de A7 vorig jaar: 'In de bus naar de rechtbank zingen de vierendertig verdachten Sinterklaasliedjes mee met een beat eronder'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.