Volkskrant Ochtend: In het gevecht om de donorwet telt elke stem | 'Slimme meid bevriest eicellen op tijd'

Goedemorgen. De Eerste Kamer debatteert vandaag over de nieuwe Wet op de orgaandonatie. De uitkomst is volstrekt ongewis. Waarom, dat leest u in onze voorbeschouwing. Verder in de Volkskrant Ochtend: de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, stijgt. Ook het invriezen van eicellen voor een latere zwangerschap gebeurt vaker. Artsen maken zich zorgen over deze ontwikkelingen. En: een interview met de nieuwe artistiek directeur van het Idfa, Orwa Nyrabia. Deze Syrische filmmaker werd ooit over zijn filmwerk aan de tand gevoeld in de kerkers van Assad.

Gynaecoloog Annelies Bos van het UMC tijdens haar consult met een patient over eicellen. Beeld Raymond Rutting

Terwijl u sliep

CBS: afnemen van taaltoets bij bijstandontvangers komt in de praktijk weinig voor
Gemeenten controleren niet of bijstandsontvangers de Nederlandse taal machtig zijn. Plannen om hun kennis bij te spijkeren worden nauwelijks gemaakt, kortingen op de uitkeringen worden vrijwel niet opgelegd.

In het gevecht om de donorwet telt elke stem, wordt het ja of nee?
Alles is anders op het Binnenhof vandaag, waar de Eerste Kamer dan toch eindelijk debatteert over de nieuw Wet op de orgaandonatie. Fractiediscipline geldt niet, coalitiedwang al helemaal niet: alle Eerste Kamerleden moeten naar eigen inzicht en geweten beslissen: wordt het ja, tenzij of nee, tenzij? De uitkomst is volstrekt ongewis.

'Stel kinderen krijgen niet te lang uit. Er is altijd wel een reden om te wachten'
De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, gaat omhoog. Ook het invriezen van eicellen voor een latere zwangerschap neemt toe. Artsen maken zich zorgen, gezien de kans op falen en complicaties.

Overheid laat private investeerders statushouders helpen met integreren
Private investeerders gaan vluchtelingen met een verblijfsvergunning helpen met integreren, zodat de overheid het niet hoeft te doen. De gemeente Veldhoven heeft als eerste Nederlandse overheidsinstantie een overeenkomst met het bedrijfsleven gesloten om de traditionele overheidstaak van integratie uit te besteden.

Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Moet vastgoedman Jan Dirk Paarlberg 26 miljoen aan crimineel geld terugbetalen aan de staat? Vandaag dient het hoger beroep. Later op de dag spreekt de Amerikaanse president Trump de jaarlijkse State of the Union uit. En Puigdemont kan vandaag opnieuw beëdigd worden als regionaal leider van Catalonië, mits hij fysiek aanwezig is in het parlement. En dat wordt nog een uitdaging.

Orwa Nyrabia, directeur van het IDFA. Beeld Guus Dubbelman/ de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Idfa voelt voor de nieuw artistiek directeur Orwa Nyrabia als zijn tweede thuis
Idfa, het internationale festival voor documentairefilms in Amsterdam, wordt voortaan geleid door een Syriër. Zijn filmwerk leidde ertoe dat hij gevangen werd gezet in de kerkers van Assad. (+)

'Een slimme meid, bevriest haar eicellen op tijd'
Mathilde (33) laat haar eicellen invriezen zodat ze later nog kinderen kan krijgen. 'Ik besefte dat er een einddatum aan mijn vruchtbaarheid zit.' Vrouwen beginnen steeds vaker en vroeger aan 'social freezing', zodat ze later nog kinderen kunnen krijgen.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Poetin weet als geen ander: sportsuccessen zijn goed voor nationale identiteit
'Je kunt wel een vlag in de Kamer zetten en al die snotneuzen dwingen het Wilhelmus te karaoken, maar dat is marginaal gedoe.' Sportsuccessen, die zijn pas goed voor onze identiteit, vindt columnist Bert Wagendorp. 'Als onze jongens en meisjes straks vijftien keer met de driekleur in top naar het Wilhelmus hebben staan luisteren kent elke dreumes het volkslied.' (+)

Nederland, kijk en leer: in België kleuren ze de vuilniszakken, zo is recyclen een eitje
België, voorloper bij het recyclen van huisvuil, experimenteert met gekleurde vuilniszakken voor verschillende soorten afval. Het is een succes, waarvan Nederland wat kan leren. (+)

Beeld Aurélie Geurts

Opinie: AIVD-succes maakt sleepwet overbodig
De AIVD heeft geen extra bevoegdheden nodig om door te gaan met het goede werk dat ze al kunnen verrichten en hebben verricht, betogen Lysanne van Schaik en Kevin Brongers van de Jonge Democraten.

Is Joe Kennedy de nieuwe politieke ster in Amerika?
De VS zijn natuurlijk een republiek, maar als het een monarchie was, zou de vorst allicht Kennedy heten. Vandaag laat een nieuwe ster van zich horen. (+)

Joe Kennedy Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden