Nieuwsbrief

Volkskrant Ochtend: In Brussel krijgt polderpremier Rutte vleugels | Poppodia krijgen dankzij hiphop steeds meer kinderen over de vloer. Hoe passen organisatoren zich aan?

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, wethouder Jim Janssen en andere wethouders bij het spoeddebat in het gemeentehuis in Maastricht Beeld Harry Heuts

Terwijl u sliep

Klimaatstakers kwamen naar Torentje om kabinet ‘schop onder de reet te geven’, en vertrokken als ambassadeurs
Bijna anderhalf uur zat Stijn Warmenhoven (17) dinsdagavond in het Torentje. Samen met vijf mede-organisatoren van de klimaatstaking van vorige week én met het vaste voornemen het kabinet ‘een schop onder de reet te geven’.  

House of Cards in Maastricht: ambtenaren voelen zich onveilig vanwege ‘spionage-affaire’
De ‘spionage-affaire’ houdt de gemoederen in Maastricht bezig. Ambtenaren voelen zich niet meer veilig onder het huidige gemeentebestuur, sommigen werden zelfs urenlang verhoord door bedrijfsrechercheurs in de kelder van het stadhuis. Dinsdag leidde het tot een spoedzitting van de gemeenteraad. ‘Het is juridisch onbegrijpelijk en moreel verwerpelijk dat een gemeente ambtenaren denkt te kunnen ontslaan omdat ze niet snel genoeg ‘ja’ zeggen.’

De twaalf Catalaanse leiders (rechts) dinsdag bij het begin van de rechtszaak over hun onafhankelijkheidsstreven. Zelf kwamen ze nog niet aan het woord. Beeld Getty Images

Is deze rechtszaak de kneveling van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven?
Volgens de president van het Hooggerechtshof is het proces tegen hun leiders ‘de belangrijkste rechtszaak uit de geschiedenis van Spanje’. Maar tegelijk bepalen de Catalaanse nationalisten de bestuurbaarheid van het land.

Premier Italië botst met meerderheid Europees parlement: ‘Het volk zegt: luister naar ons’
De Italiaanse premier Giuseppe Conte liet dinsdag een onversneden populistisch geluid horen in het Europees parlement. Europese regeringen en instellingen hebben in zijn ogen het contact met het volk verloren. 

Vandaag in het nieuws

Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, onthult de bolides voor het komende Formule 1-seizoen. Premier Mark Rutte houdt in Zürich de Churchill-lezing over de positie van de Europese Unie. En in België vindt een nationale staking plaats, vanwege onvrede over uitblijvende loonsverhogingen.

Aanraders van de redactie

In Brussel krijgt polderpremier Rutte vleugels
Premier Rutte treedt steeds meer op de voorgrond in de EU. Met zijn poldermentaliteit en ervaring is hij de ideale bemiddelaar. In Zürich bepleit hij vandaag een sterkere rol voor Europa op het wereldtoneel. ‘Binnenskamers spreken we over de drie M’s: Merkel, Macron en Mark.’

Beeld Lumine

Voor de aarde heeft de mens niet zo goed gezorgd, maar dat heeft hem er nooit van weerhouden meer planeten te begeren
Mars One, de organisatie die kolonisten op de planeet zou huisvesten, is platzak. De plannen waren zo mooi, schrijft Sheila Sitalsing, het zou goede televisie opgeleverd hebben.  

Revolutie van Cruijff is half geslaagd; Ajax eert zijn profeet vooral na zijn dood
Van Real tot Real. Wat is, op de dag van de kraker Ajax – Real Madrid, overgebleven van de revolutie van Johan Cruijff, die begon na een kansloze nederlaag bij Real in 2010?

Klassen vol met proleten zitten iedere dag heel hard te lachen om hun eigen mislukte leven
Nico Dijkshoorn was ooit zelf bijna leraar geworden. Hij begreep de leerlingen, en zij vonden hem leuk. Maar in deze tijd zou hij voor zijn gedrag onmiddellijk worden geschorst.

Jonge fans van rapper Boef tijdens een concert in Rotterdam. Beeld Simon Lenskens

Poppodia krijgen dankzij hiphop steeds meer kinderen over de vloer. Hoe passen organisatoren zich aan?Hiphop is hét genre van het moment, en de fans van de populairste artiesten zijn jong. Héél jong, soms pas 10 jaar. De Nederlandse poppodia worden tijdens hiphopoptredens dus bestormd door uitzinnige jongeren. En die moeten voor een deel nog ‘leren uitgaan’. Zo passen de podia zich aan.

De garnalenvissers van Zoutkamp waarschuwen voor een volledig onderschatte milieuramp
Toine Heijmans is in Lauwersoog, waar zich volgens de plaatselijke garnalenvissers de grootste natuurramp in het gebied voltrok. Honderden containers vielen de zee in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden