Volkskrant OchtendDonderdag 2 januari

Volkskrant Ochtend: In 2019 grootste stijging cao-lonen in tien jaar | Hoe Nissan-topman Ghosn uit Japan ontsnapte

Redactie
Cao-actie van ziekenhuispersoneel in Den Haag in oktober. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Cao-actie van ziekenhuispersoneel in Den Haag in oktober.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Terwijl u sliep

CBS: grootste cao-loonstijging in tien jaar
De cao-lonen zijn in 2019 met gemiddeld 2,5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Dat is de grootse stijging in het afgelopen decennium. In het vierde kwartaal van 2019 was de stijging zelfs 2,7 procent. Sinds medio 2017 gaan de cao-lonen vrijwel ieder kwartaal sneller omhoog.

Van Gerwen verliest wereldtitel darts van de slang
Michael van Gerwen heeft op nieuwjaarsavond de finale van het WK darts verloren. In het Londense Alexandra Palace verloor de titelhouder in een zinderende finale met 7-3 van Peter Wright, de Schotse showman met fel gekleurde kleding, geverfde slangenkop en een opmerkelijk indianenkapsel.

Meer dan twintig doden door overstromingen Jakarta
Het hoogwater dat tijdens de jaarwisseling de Indonesische hoofdstad Jakarta trof, heeft al zeker 21 mensen het leven gekost. De Indonesische regering heeft dat donderdag bekendgemaakt. Delen van Jakarta staan onder water als gevolg van hevige regenbuien.

Unicum in Oostenrijk: Conservatieven en Groenen gaan regering vormen
De Oostenrijkse conservatieve leider Sebastian Kurz (ÖVP) heeft woensdag met de Groenen overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Kurz en een woordvoerster van de Groenen hebben dat bevestigd.

Premier Wim Kok van het eerste paarse kabinet op de eerste dag aan het werk. Vandaag worden de eerste notulen van het kabinet-Kok I openbaar.  Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff
Premier Wim Kok van het eerste paarse kabinet op de eerste dag aan het werk. Vandaag worden de eerste notulen van het kabinet-Kok I openbaar.Beeld Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

Vandaag in het nieuws

Het is Openbaarheidsdag. Bij de archiefstukken die vandaag openbaar worden, bevinden zich de eerste notulen van ‘paars’ kabinet-Kok I. De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak rond negen gevallen van chantage door 24-jarige verdachte met naaktbeelden. Israël, Cyprus en Griekenland tekenen een akkoord over een gasleiding van 2.000 kilometer.

Aanraders van de redactie

Nederland is in 2120 schoon en groen
In het Nederland van 2120 hebben we twee keer zoveel bossen en tweederde minder vee. En groeit de stedelijke bevolking vooral in het oosten en het zuiden van het land, minder in de Randstad.

Column: Op een 2020 vol onvoorspelbaarheden
Het wemelt van de mensen die niet genoeg hebben aan het nu, schrijft Sheila Sitalsing. ‘Gelijk hebben ze, weinig is zo onbevredigend als niet weten hoe een verhaal afloopt’. Maar de toekomst is niet te voorspellen. Wellicht kunnen we ons daarom beter druk maken over het nu dan over straks, het zal toch allemaal anders lopen.

Ex-Nissan-topman Carlos Ghosn ontsnapte in een instrumentenkist, of niet?
De spectaculaire ontsnapping van Nissan-topman Carlos Ghosn uit Japan doet de wereld versteld staan. Ghosn, in 2018 gearresteerd op verdenking van fraude, ontkomt nu aan zijn proces. Vaststaat dat hij zijn vlucht onmogelijk in zijn eentje kan hebben georganiseerd. Verder is zijn ontsnapping omgeven door vragen.

Carlos Ghosn verlaat in april de gevangenis, nadat hij op borgtocht is vrijgelaten. Hij ontsnapte dit weekeinde uit zijn huisarrest. Beeld AFP
Carlos Ghosn verlaat in april de gevangenis, nadat hij op borgtocht is vrijgelaten. Hij ontsnapte dit weekeinde uit zijn huisarrest.Beeld AFP

Op de vlucht voor het bevrijdingsgeweld werd Jak (75) geboren. Nu ontrafelt hij de tocht van zijn ouders
Telkens als Jak Boumans nu over vluchtelingen leest of hoort, denkt hij zijn ouders. Hij reconstrueert de vluchtroute die ze in 1944 aflegden vanuit Arnhem. Op die vlucht werd Jak, 2 januari precies 75 jaar geleden, geboren.

Recensie: The Cave laat je met stomheid geslagen achter ★★★★☆
De vanzelfsprekende held van de Syrische oorlogsdocumentaire is dokter Amani Ballour.

Verslaggeverscolumn: Waarom het Kremlin zijn controversieelste bouwproject laat aanprijzen door een kat
Kattenambtenaren, kattentheater, speciale wetgeving voor katten; in Rusland houdt vrijwel iedereen van katten, ziet verslaggever Tom Vennink in Moskou. ‘Je begrijpt opeens waarom het Kremlin zijn controversieelste bouwproject (een brug naar de geannexeerde Krim) laat aanprijzen door een kat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden