Volkskrant Ochtend: hulp zelfdoding bij 'voltooid leven' toegestaan en Asscher: doet-ie het?

Goedemorgen. Het kabinet vindt dat ouderen die hun leven voltooid achten hulp moeten kunnen krijgen bij zelfdoding. Daartoe is een zogenoemde stervensbegeleider in het leven geroepen. Verder in het nieuws: Nederland krijgt eenmalig 2,7 miljard euro terug van de EU en gaat Asscher een gooi doen naar het PvdA-leiderschap?

Schippers met het voorstel Beeld
Schippers met het voorstelBeeld

Terwijl u sliep

Nederland krijgt eenmalig 2,7 miljard terug van EU
Nederland krijgt volgend jaar eenmalig 2,7 miljard euro terug van de Europese Unie. Dat is het gevolg van de nieuwe financiering van de EU die vorige maand definitief door de lidstaten is goedgekeurd. Vanaf 2017 leidt de nieuwe systematiek tot een structurele korting van 1,1 miljard per jaar, schrijft minister Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Kabinet: hulp bij zelfdoding toestaan bij 'voltooid leven'
Ouderen die hun leven voltooid achten, moeten hulp kunnen krijgen bij zelfdoding. Die hulp komt van een stervensbegeleider, een nieuw beroep in de zorg. Het verzoek om hulp wordt eerst uitgebreid getoetst. Daarbij wordt niet alleen gekeken of het een vrijwillig, weloverwogen verzoek betreft, maar ook of sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Twee vrouwen beschuldigen Donald Trump van aanranding
In de Verenigde Staten zijn twee vrouwen naar buiten getreden die beweren te zijn aangerand door Donald Trump. Dat meldt The New York Times. De beschuldigingen volgen op de publicatie van een video waarin de Republikeinse presidentskandidaat zich zeer laatdunkend uitlaat over vrouwen.

Zondag opgepakte terreurverdachte dood gevonden in Duitse cel
De 22-jarige Syrische terreurverdachte die afgelopen weekend in Duitsland werd gearresteerd is woensdag dood gevonden in de gevangenis van Leipzig. Dat meldt Der Spiegel. Vermoedelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. Jaber al-Bakr wilde een aanslag plegen op een van de twee Berlijnse vliegvelden en stond vermoedelijk in contact met IS.

Vandaag in het nieuws

De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur wordt na een week uitstel bekendgemaakt en vanavond horen we wie de Gouden Televizier-Ring krijgt, de belangrijkste Nederlandse televisieprijs. Verder staat de pro formazitting van de 37-jarige Mohammed A. op de agenda. Hij wordt ervan verdacht onder de vlag van IS een aanslag te hebben willen plegen in Syrië. Ook Klaas Otto van motorclub No Surrender moet voor de rechter komen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer afpersen en witwassen.

Aanraders van de redactie

Controle besteding EU-miljarden geeft 'deprimerend beeld' (+)
De Europese Unie kan haar miljarden veel zinvoller en efficiënter besteden, stelt Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer. Hoe? Door simpel de vraag te stellen: is het doel wel nuttig waaraan het geld wordt besteed? Vandaag zal de Europese Rekenkamer voor het 22ste jaar op rij geen goedkeuring geven aan de besteding van de EU-miljarden.

De keukentafel van familie Spijker-Schippers (+)
Sander Spijker, de echtgenoot van minister Edith Schippers, is zijn baan kwijt. En dat is de schuld van Arjen Lubach.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Sander Spijker (r) is volgens zijn echtgenote minister Schippers vooral verkeerd begrepen Beeld anp
Sander Spijker (r) is volgens zijn echtgenote minister Schippers vooral verkeerd begrepenBeeld anp

Hulp bij zelfdoding: wat gaat er veranderen? (+)
Het kabinet wil dat ouderen die hun leven voltooid achten hulp kunnen krijgen bij euthanasie. Kan dat nu niet en wat gaat er veranderen?

Asscher: doet-ie het of doet-ie het niet? (+)
Al maanden twijfelt kroonprins Lodewijk Asscher of hij een gooi zal doen naar het leiderschap van de PvdA, ten koste van Samsom. 'Asscherianen' vermoeden een geniale strategie. Maar Samsom staat nog aan kop.

Grimmige strijd aan randen Parijs (+)
Twee politie-auto's gingen in de Parijse wijk La Grande Borne in vlammen op. Is de ooit idealistische Cité des Enfants haard van radicalisering of voedingsbodem voor criminaliteit? De politie kan er beter wegblijven.

'Heroïne is een zacht kussentje tussen mij en de harde werkelijkheid' (+)
Ze gebruikten heroïne in de jaren zeventig en kwamen er tot de dag van vandaag niet vanaf. Hoe verliep hun leven? Drie verslaafden (70-plus) kijken terug.

Uitgebrande wrakken. Vier agenten raakten gewond. Beeld afp
Uitgebrande wrakken. Vier agenten raakten gewond.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden