NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Huisarts weigert patiënten uit kleine woonzorghuizen | Journalist Arnold Karskens wil nog levende oorlogsmisdadigers voor de rechter krijgen

Goedemorgen. Huisartsen weigeren nog langer zorg te verlenen aan bewoners van kleinschalige woonzorghuizen die hun interne zorg niet op orde hebben. Hierdoor worden de huisartsen steeds zwaarder belast. Verder in deze nieuwsbrief: journalist Arnold Karskens wil toegang tot naoorlogse archieven om de laatste nog levende oorlogsmisdadigers alsnog voor de rechter te brengen.

Het Welgelegenhuis in Nunspeet is één van de 600 woonzorghuizen in Nederland. Beeld Marcel van den Bergh
Het Welgelegenhuis in Nunspeet is één van de 600 woonzorghuizen in Nederland.Beeld Marcel van den Bergh

Terwijl u sliep

Huisarts weigert patiënten uit kleine woonzorghuizen die interne zorg niet op orde hebben
Huisartsen weigeren nog langer zorg te verlenen aan bewoners van kleinschalige woonzorghuizen die hun interne zorg niet op orde hebben. Veel van deze instellingen, waar vooral dementerende ouderen wonen, zorgen niet goed voor hun bewoners, vinden de huisartsen. Daardoor worden zij steeds zwaarder belast.

Angela Merkel speecht (voor het laatst?) de sterren van de hemel in Straatsburg
Als er al een lichte geur van politiek verderf hangt rond Angela Merkel, dan is dat dinsdag in het Europees parlement niet te merken. Strijdbaar treedt zij haar gehoor tegemoet, ook al heeft ze aangekondigd in 2021 te zullen stoppen als kanselier van Duitsland. Er moet een echt Europees leger komen, zegt ze. En een Europese Veiligheidsraad die Europa in staat stelt snel in actie te komen in een wereld waarin het steeds meer op zichzelf is aangewezen.

Angela Merkel is nog even het middelpunt van het parlement tijdens haar toespraak over de toekomst van Europa. Beeld EPA
Angela Merkel is nog even het middelpunt van het parlement tijdens haar toespraak over de toekomst van Europa.Beeld EPA

Gekozen burgemeester dichterbij: Eerste Kamer positief over Grondwetswijziging
Dankzij het CDA in de Eerste Kamer wordt het pad geëffend voor de gekozen burgemeester. Dat hoeft geen directe verkiezing te zijn. Het CDA stelde wel een voorwaarde: de macht van de burgervaders blijft beperkt.

Ultieme list moet harde Brexit voorkomen
Met een ‘list’ is voor nu een harde Brexit voorkomen. Opmerkelijk: de oplossing is een douane-unie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de Britten juist allergisch leken voor dat begrip.

De in onbruik geraakte grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een situatie die voorlopig zo blijft bestaan. Beeld Imageselect
De in onbruik geraakte grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een situatie die voorlopig zo blijft bestaan.Beeld Imageselect

Vandaag in het nieuws

De rechter wijst vonnis in de zaak van de Uber-chaffeur die in Amsterdam een fietser doodreed. De Britse kroonprins Charles viert vandaag zijn 70ste verjaardag. En de laatste leerlingen van het VMBO Maastricht krijgen te horen of ze alsnog zijn geslaagd.

Aanraders van de redactie

Ouderen wonen heerlijk in een zorghuis, maar de huisarts is er maar druk mee
In villa’s en boerderijen opent het ene na het andere woonzorghuis voor ouderen de deuren – ‘vaak met een interieur uit een woontijdschrift’. Maar de zorg is er niet altijd op orde en daarom trekken huisartsen nu een streep.

Is ‘The Correspondent’ wel vernieuwend genoeg voor Amerika?
Met een gelikte campagne wil De Correspondent nu ook The Correspondent worden. Waarmee gaan directeur Ernst-Jan Pfauth en hoofdredacteur Rob Wijnberg de Amerikanen overtuigen?

Ernst-Jan Pfauth (links) en Rob Wijnberg in het metrostation vlak bij hun nieuwe kantoor in Manhattan. Beeld Amy Lombard
Ernst-Jan Pfauth (links) en Rob Wijnberg in het metrostation vlak bij hun nieuwe kantoor in Manhattan.Beeld Amy Lombard

De zuivering van oorlogsmisdadigers is nog niet voorbij “Leeftijd geen reden om ze te laten gaan”
Journalist Arnold Karskens wil toegang tot naoorlogse archieven om de laatste nog levende oorlogsmisdadigers alsnog voor de rechter te brengen. Om dit af te dwingen moet hij eerst zelf een rechtsgang maken.

Dit zijn de hoofdrolspelers van de Brexit – die alles onderuit kunnen halen
De Britse premier Theresa May, met naast haar Olly Robbins, denkt met het huidige Brexit-akkoord de eerste zege binnen te hebben. Maar haar regering telt nog vier hoofdrolspelers, die alles kunnen torpederen.

Theresa May. Beeld AFP
Theresa May.Beeld AFP

Oranjevrouwen kwalificeren zich voor WK: 1-1 in Zwitserland
De Nederlandse voetbalsters gaan opnieuw naar het WK. Oranje had het eerste duel met Zwitserland in de finale van de play-offs met 3-0 gewonnen en stelde het ticket naar het WK in Frankrijk veilig door een gelijkspel in Schaffhausen: 1-1. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman speelde weliswaar bijna de hele wedstrijd in ondertal, maar hield makkelijk stand.

Zwembaddebat in Tilburg: een kleine cursus ‘benoemen’ voor niet-wegkijkers
Tilburg had een Halloweenfeest in een zwembad. Het was ‘oorlog’, ‘griezelig’, ‘een rampfeest’ en nog veel meer. Klopt dat wel? Margriet Oostveen ging erheen en deed verslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden