volkskrant ochtendwoensdag 25 september

Volkskrant Ochtend: Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar de afzetting van Donald Trump | Schooldirecteuren kritisch op inhuren docenten via uitzendbureaus

Directeur Nicolette Schipper van de Eenhoorn School voor speciaal onderwijs spreekt kinderen toe op het schoolplein. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Directeur Nicolette Schipper van de Eenhoorn School voor speciaal onderwijs spreekt kinderen toe op het schoolplein.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Terwijl u sliep

Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar de afzetting van Donald Trump
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zet een impeachment-procedure in. Nadat ze maanden de boot had afgehouden, ging de Democratische partijleider Nancy Pelosi dinsdag akkoord met onderzoek naar de afzetting van president Donald Trump. Daarmee begint een proces van maanden, met als waarschijnlijke climax een stemming in de Senaat: is Trump schuldig of niet aan machtsmisbruik?

Schooldirecteuren kritisch op inhuren docenten via uitzendbureaus
De helft van de basisschooldirecteuren en directeuren in het speciaal onderwijs vindt dat commerciële bemiddeling op scholen wettelijk verboden moet worden. Het inhuren van leerkrachten via uitzendbureaus of detacheerders is volgens hen verspilling van publiek geld.

Honderden mensen denken te weten wie de vrouw is die dood werd gevonden in het Zeeuwse Westdorpe
Van waarzeggers tot wanhopige familieleden van een vermiste verwante: ruim 400 tips kreeg de politie in Zeeland over de onbekende vrouw die in juni dood in een weiland werd gevonden. Dé tip was er niet bij. Dinsdagavond heeft de politie een compositietekening vrijgegeven.

Europese regels maken mogelijk einde aan vrijwillige brandweer in Nederland
Volgens nieuwe Europese regels moeten vrijwillige brandweerlieden worden betaald en dat kan de Nederlandse overheid flink wat extra gaan kosten. Van het Nederlandse brandweerpersoneel bestaat momenteel tachtig procent uit vrijwilligers.

Vandaag in het nieuws

Theatermaker Ivo van Hove krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2019, de staatsprijs voor de kunsten. Vandaag presenteert de commissie-Remkes aanbevelingen hoe om te gaan met de stikstofproblematiek. De rouwstoet bij de uitvaart van oud-voetballer Fernando Ricksen passeert het stadion van Rangers FC.

Aanraders van de redactie

Pelosi heeft dan eindelijk toch het i-woord uitgesproken. Maar wat nu?
Wat gaat er gebeuren nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoek gaat doen naar de afzettingsprocedure van president Donald Trump? Zeven basisvragen op een rij.

Mannetjesputters zetten de toon op de eerste dag van de Algemene Vergadering van de VN
Op de eerste dag van de jaarlijkse vergadering van de VN in New York domineerde een nieuw type leider: sterke mannen als Bolsonaro, Trump, Erdogan en Al-Sisi.

De Amerikaanse president Donald Trump na zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.  Beeld EPA
De Amerikaanse president Donald Trump na zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in New York.Beeld EPA

‘Een vervanger voor vier maanden kost via zo’n bureau 20 duizend euro meer’
Steeds vaker helpen bemiddelaars, headhunters en uitzendbureaus wanhopige scholen bij het vervullen van vacatures. De meeste schoolleiders vinden de dure uitzendkrachten verspilling van overheidsgeld.

Leida (87) zag hoe ze het schoolhoofd voor zijn dochters ogen doodschoten
Donderdag 14 september 1944, op het dorpsplein van het Gelderse Elst hebben Duitse soldaten drie notabelen bijeengedreven. Die nacht heeft het verzet een aanslag gepleegd op het spoor. De Duitsers zijn uit op wraak. Een van de burgers is Annies vader.

Zelfs de nieuwe VW-baas Herbert Diess wordt meegesleurd in ‘Dieselgate’
Sjoemel-affaire blijkt zelfs de nieuwe, onbezoedelde Volkswagen-topman in juridische problemen te kunnen brengen.

Herbert Diess bij de presentatie van een nieuwe elektrische auto van Volkskwagen, in september.  Beeld AFP
Herbert Diess bij de presentatie van een nieuwe elektrische auto van Volkskwagen, in september.Beeld AFP

Verslaggeverscolumn: Waarom de Belastingdienst vecht tegen z’n eigen burgers
Marlies van Eck werkte bij de Belastingdienst en ontdekte dat de computers vaak verkeerde besluiten maakten. Dit jaar promoveerde ze op een onderzoek dat zulke besluiten onder de loep legt. Uitkomst: hoe de besluiten tot stand komen is onduidelijk, en dat schaadt de rechtspositie van de burger. Columnist Toine Heijmans ging met haar in gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden