Volkskrant OchtendWoensdag 26 februari

Volkskrant Ochtend: Hossam wil graag Nederlands leren, maar voor blinde nieuwkomers is er bijna geen les | Met coronavirus besmette Duitser verbleef vorige week in Limburg

Redactie

Terwijl u sliep

‘Vergeten’ diesels blijken ernstige vervuilers
Verbrandingsmotoren in duizenden machines als shovels, generatoren en waterpompen op de bouw vervuilen de lucht veel meer dan gedacht. Hoewel voor dit type motoren – vaak diesels – sinds kort strengere Europese normen gelden, worden de uitstootlimieten in de praktijk geregeld fors overschreden. Vooral omwonenden van bouwplaatsen lopen gezondheidsrisico’s, zeggen experts.

Formule 1-teams mogen van gemeenteraad Zandvoort over het strand rijden
Een meerderheid van de Zandvoortse gemeenteraad vindt het geen probleem dat drie Formule 1-teams in mei over het strand naar het circuit rijden. ‘Die zeehonden merken dat echt niet.’

Eén jaar na Nederlandse staatsgreep bij Air France-KLM raakt geduld Tweede Kamer op
De poging van minister Hoekstra om de verfransing van Air France-KLM te stoppen lijkt een jaar later nog weinig vruchten te hebben afgeworpen.

Amsterdam komt met algoritme tegen illegale vakantieadressen
De gemeente Amsterdam gaat de komende zes maanden experimenteren met een nieuw wapen tegen illegale vakantieverhuur. Met behulp van een algoritme moet het makkelijker worden woningen te vinden waar grote kans op woonfraude is.

Met coronavirus besmette Duitser verbleef vorige week in Limburg
Een Duitser die met het nieuwe coronavirus is besmet, verbleef een week geleden in de provincie Limburg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde dinsdagavond dat bij de man het virus is vastgesteld.

Vandaag in het nieuws

In Berlijn begint het Wereldkampioenschap baanwielrennen, dat duurt tot en met 1 maart. China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië en Iran praten in Wenen over het nucleaire programma van Teheran. Een delegatie van het Europees Parlement onderzoekt in Praag misbruik van EU-fondsen.

Hossam Althakali (26) uit Syrië kreeg te horen dat er te weinig aanmeldingen waren bij de ene school die hem taalles wilde geven. Nu wacht hij al zeven maanden. Beeld Rebecca Fertinel
Hossam Althakali (26) uit Syrië kreeg te horen dat er te weinig aanmeldingen waren bij de ene school die hem taalles wilde geven. Nu wacht hij al zeven maanden.Beeld Rebecca Fertinel

Aanraders van de redactie

Hossam wil graag Nederlands leren, maar voor blinde nieuwkomers is er bijna geen les
Blinde statushouders kunnen vaak nergens terecht om Nederlandse taallessen te volgen. De gevolgen zijn groot: ze voelen zich geïsoleerd en lopen vertraging op met studeren of werken.

De emotionele strijd voor euthanasie in Duitsland: ‘In bed liggen en naar het plafond staren, dat noem ik geen leven’
Euthanasie is in Duitsland een gevoelig thema, mede door het nazi-verleden. Hans-Jürgen Brennecke, die op het nippertje van de dood was, hoort tot de voorvechters. Hij hoopt op een doorbraak woensdag.

Biden vecht in South Carolina voor zijn enige kans. ‘Bernie heeft hem gedwongen op zoek te gaan naar nieuwe stemmers’
In South Carolina moet Joe Biden zien te bewijzen dat zijn vriend-van-Obama-strategie werkt om presidentskandidaat te worden. Of dat werkt, is de vraag. 60 procent van de Democratische stemmers hier is zwart. Een kiezer: ‘Het idee dat wij één blok zijn, een groep mensen die allemaal hetzelfde denken, vind ik eerlijk gezegd een belediging.’

Ron Jans is nog beduusd van alle beschuldigingen. ‘Ik ben het tegenovergestelde van een racist’
Ron Jans leefde zijn Amerikaanse droom tot hij in een nachtmerrie belandde. Hij is terug in Nederland, na ontslag bij FC Cincinnati vanwege vermeend racisme.

De vele gezichten van David Bowie in stripvorm ★★★★☆
Striptekenaar en Bowie-fan Michael Allred schetst de groei van David Jones tot Ziggy Stardust even uitbundig als het werk van Bowie.

Wat hebben we opgestoken van de Milanese modeshows?
Vrouwelijkheid, verfijning en vakmanschap: de Milanese mode voor winter 2020-2021 verrast niet, maar is wel verrassend fraai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden