NieuwsbriefVolkskrant Ochtend

Volkskrant Ochtend: Honderden Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps aanvallen op de pers | YouTube-sterren stappen over naar het witte doek

Goedemorgen. Opnieuw hebben de Taliban een grote aanval uitgevoerd in Afghanistan, waarbij ze Afghaanse soldaten en burgers doodden. De strijders willen in het verkiezingsjaar hun onderhandelingspositie versterken. Ook in uw ochtendnieuwsbrief: vergeet Carice van Houten en Barry Atsma, de nieuwe filmsterren zijn MeisjeDjamila en Dylan Haegens.

De Amerikaanse president Donald Trump komt aan bij het Witte Huis. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump komt aan bij het Witte Huis.Beeld AFP

Terwijl u sliep

Honderden Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps aanvallen op de pers
Honderden Amerikaanse kranten laten donderdag een eensgezind geluid horen in hun hoofdredactionele commentaren: ze veroordelen de vijandige retoriek van president Trump tegen de pers. Bij het initiatief van The Boston Globe hebben zich zeker 200 dagbladen aangesloten, van kleine lokale kranten tot grote media als The New York Times.

Vlogcampagne moet aantal verdrinkingsdoden onder nieuwkomers terugdringen
Vorig jaar verdronken net zoveel Nederlanders als het jaar daarvoor: 86. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat het aantal verdrinkingsdoden sinds 1950 in kaart bracht. Maar Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond verdrinken nog relatief vaak. Een vlogcampagne moet dat tegengaan.

Trump ontzegt voormalig CIA-baas toegang tot vertrouwelijke informatie
De Amerikaanse president Trump heeft John Brennan, oud-directeur van de CIA, de toegang ontzegd tot vertrouwelijke dossiers van de inlichtingendiensten. Brennan, die als hoofd van de CIA diende tijdens de tweede termijn van president Obama, geldt als criticus van Trump en zijn regering. Als het aan de huidige Amerikaanse president ligt, krijgen ook andere oud-overheidsfunctionarissen geen inzage meer in vertrouwelijke documenten.

Vandaag in het nieuws

Madonna wordt 60. Volgens diverse media viert ze haar verjaardag in een luxe hotel in Marrakech. Om de Europa League te bereiken, moet Vitesse tegen FC Basel een 1-0-achterstand goedmaken. En Stef Blok, onze minister van Buitenlandse Zaken, treft zijn Britse collega Jeremy Hunt.

Vandaag in de krant

Van heinde en verre trekken Roemenen naar Boekarest om de corrupte kliek aan te pakken
Afgelopen weekend gingen vele tienduizenden demonstranten in Boekarest de straat op om hun onvrede kenbaar te maken over de regeringscorruptie. En ondanks het ongekend harde politie-ingrijpen van vrijdag houden de protesten aan. Een groot deel van de demonstranten woont helemaal niet in Roemenië, maar elders. Ze trotseren het traangas in de hoop op verlossing voor hun geboorteland.

Een demonstrant tegen de regering houdt zondag in Boekarest een bord omhoog met de tekst: ‘Beter ons circus, dan jullie circus’. Beeld EPA
Een demonstrant tegen de regering houdt zondag in Boekarest een bord omhoog met de tekst: ‘Beter ons circus, dan jullie circus’.Beeld EPA

Dat die aso-azc’s amper worden gebruikt, is dat nou goed nieuws of juist slecht?
‘Je hebt van dat nieuws waarvan je snapt dat het urgent is, maar waarvan je niet weet of het nou goed of slecht nieuws is’, schrijft Jasper van Kuijk. Hij ontleedt het bericht dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde aso-azc’s.

Taliban stellen regering op proef aan vooravond van verkiezingen
Opnieuw hebben de Taliban een grote aanval uitgevoerd in Afghanistan, waarbij ze tientallen Afghaanse soldaten en burgers doodden. Hoe sterk zijn de strijders en wat willen ze bereiken in dit verkiezingsjaar?

De film van Dylan Haegens is een volkomen pretentieloos maar vrolijk feestje
‘Voor Dylan is het allemaal nog een beetje wennen’, zegt de voice-over in De film van Dylan Haegens. Inderdaad maakt Haegens aanvankelijk een licht verloren indruk, in zijn speelfilmdebuut. Zo’n film is wel even wat anders dan de komische sketches die hij wekelijks presenteert op zijn door bijna anderhalf miljoen abonnees gevolgde YouTubekanaal.

De film van Dylan Haegens. Beeld Arjo Frank Kievits
De film van Dylan Haegens.Beeld Arjo Frank Kievits

‘Niet meer doen dan nodig is, geldt hier als vorm van levenskunst’
Buitenlandse studenten willen anderen graag laten merken dat zij dingen weten, zegt universitair docent Kathrin Twiesselmann-Steigerwald. ‘Voor de meeste Nederlanders is dat een nieuw concept.’

Hongerstaking filmregisseur houdt Russische media en vele anderen bezig
Waarover maken de Russische media zich druk? Over de hongerstaking van de gevangen filmregisseur Sentsov, leest onze correspondent Tom Vennink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden