Volkskrant Ochtendmaandag 27 mei

Volkskrant Ochtend: Hoge opkomst bewijst dat Europa terug is – maar wel versplinterd | Advocaat citeert uit conceptrapport Inspectie: Haga Lyceum gaat integratie niet tegen

Terwijl u sliep

Hoge opkomst bewijst dat Europa terug is – maar wel versplinterd
De hoge opkomst bij de Europese verkiezingen bewijst dat Europa terug is. Maar het is wel een gefragmenteerd Europa dat terug is.

Telling van de stemmen in het Britse Southampton. Beeld AFP
Telling van de stemmen in het Britse Southampton.Beeld AFP

De Europese verkiezingen in cijfers: zo stemde Europa
Hoe stemde Europa tijdens de Europese verkiezingen? Hier verzamelen we alle beschikbare cijfers.

PvdA grootste partij, PVV en SP uit Europees Parlement
De uitslag van de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement is een vat vol verrassingen. De PvdA is de grootste partij geworden met 6 van de 26 Nederlandse zetels. De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. 50 Plus en de Partij voor de Dieren krijgen ieder wel een zetel in Brussel. Forum voor Democratie is als nieuwkomer een grote winnaar.

Advocaat citeert uit conceptrapport Inspectie: Haga Lyceum gaat integratie niet tegen
Het salafisme speelt geen rol in het onderwijs aan het Cornelius Haga Lyceum. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de school met de rug naar de samenleving staat. Dit blijkt volgens de advocaat van het Haga Lyceum uit een conceptrapport van de Onderwijsinspectie.

Het Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld ANP
Het Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De leden van provinciale staten kiezen vandaag de nieuwe Eerste Kamer. En in Oostenrijk stemt het parlement over de motie van wantrouwen tegen bondskanselier Kurz.

Aanraders van de redactie

De kiezer zegt dat hij een ander Europa wil, maar welk dan?
Na campagnes die vooral een nationale insteek hadden, weerspiegelen ook de uitslagen van de Europese verkiezingen de politiek ‘thuis’: fragmentatie.

Column Sheila Sitalsing: ‘Zelfkritiek is ook in de regionen van de SP niet meer wat het is geweest’
Sheila Sitalsing koestert een zwak voor de SP, maar ze ziet nu hoe de partij vooral ánderen de schuld geeft van de tegenvallende verkiezingsuitslagen. ‘Van de kiezers die thuis zijn gebleven, van de verkeerde kiezers die wel zijn gaan stemmen, van Frans Timmermans. Zelfkritiek is in die regionen ook niet meer wat het is geweest. Zo wordt het nooit meer wat.’

In Tunesië aangeklaagde VN-expert wist veel over wapensteun aan Libië – wellicht te veel
In Tunesië is een VN-expert aangeklaagd voor spionage. Collega-academici vermoeden dat hij te veel weet over buitenlandse wapensteun aan Libië. Veel landen, ook westerse, blijken weinig moeite te hebben met het schenden van het VN-wapenembargo.

Het is weer ball: vogue verovert clubs en festivals
Balls, ontstaan in de New Yorkse homoscene, veroveren clubs en festivals. Hoe kan glitterdans met theatrale modellenposes bevrijdend werken?

Gaby Vineyard, Perry 007, Seven Ultra Omni, Arakaza Vineyard en Mother Amber Vineyard. Beeld Eva Roefs & Simon Lenskens
Gaby Vineyard, Perry 007, Seven Ultra Omni, Arakaza Vineyard en Mother Amber Vineyard.Beeld Eva Roefs & Simon Lenskens

In China bootsen zelfrijdende auto’s geen mensen na, maar goden
In het Chinese Fangshan vindt een revolutie plaats waar ze in de VS voor vrezen. Zelfrijdende auto’s die rijden op het nieuwste mobiele netwerk 5G. Is dit het einde van de Amerikaanse dominantie?

In het testcentrum in Fangshan houdt een medewerker het circuit waarop de zelfrijdende auto's rijden in de gaten. Beeld Elke Scholiers
In het testcentrum in Fangshan houdt een medewerker het circuit waarop de zelfrijdende auto's rijden in de gaten.Beeld Elke Scholiers

Verslaggeverscolumn: Waarom de natuurbegraafplaats nog heel groot kan worden
Nu zelfs begraafplaatsen worden verkocht als beleving is de evenementisering van het leven wel voltooid. Het afgelopen ‘weekend van de begraafplaats’ bracht van Friesland tot Limburg festivalletjes tussen graven en urnen, vertelt Margriet Oostveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden