Volkskrant ochtendDinsdag 7 mei

Volkskrant Ochtend: Hoekstra: EU-zondaars verliezen recht op Europees geld en Schengenvrijheid | Het lesprogramma moet op de schop

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) vertrekt op het  Binnenhof na de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) vertrekt op het Binnenhof na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Terwijl u sliep

Hoekstra: EU-zondaars verliezen recht op Europees geld en Schengenvrijheid
EU-landen die het Stabiliteitspact negeren of de rechtsstaat ondermijnen, moeten worden uitgesloten van alle Europese subsidies. Lidstaten die asielzoekers weigeren op te nemen, worden uit de paspoortvrije Schengenzone gegooid. Met deze voorstellen wil CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra een dreigende implosie van de EU voorkomen.

Het onderwijs moet op de schop: statistiek al vanaf de basisschool, meer aandacht voor leesplezier
Met flinke aanpassingen in het lesprogramma willen 150 leraren en schoolleiders het voortgezet onderwijs en de basisschool toekomstproof maken.

Docent Mens & Maatschappij Raymond de Kreek voor de klas op het Farelcollege in Ridderkerk. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Docent Mens & Maatschappij Raymond de Kreek voor de klas op het Farelcollege in Ridderkerk.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Steden kennen grote vermogensongelijkheid, Rotterdam koploper
De vermogensongelijkheid is in grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Groningen veel groter dan het landelijk gemiddelde. In de grote steden wonen – naast rijke mensen met veel vermogen – ook relatief veel jongeren, studenten en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond; allemaal groepen met aanzienlijk minder vermogen dan andere inwoners.

Reuters-journalisten bij vrijgelaten gevangenen Myanmar
Onder de 6520 gevangenen die Myanmar dinsdag heeft vrijgelaten, bevinden zich ook twee journalisten van persbureau Reuters. Wa Lone en Kyaw Soe Oo verlieten de gevangenis in een buitenwijk van Yangon na meer dan 500 dagen achter de tralies.

Vandaag in het nieuws

Premier Rutte ontvangt een delegatie van vijf ‘gele hesjes’ in het Torentje. Informateur Wiegel spreekt met partijen voor bestuur met Forum voor Democratie in Zuid-Holland. En het hof doet uitspraak in de bodemprocedure gezonde lucht van Milieudefensie.

Aanraders van de redactie

Librisprijs gaat naar Rob van Essen. Zijn roman De goede zoon ‘intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld’
Voor De goede zoon, zijn twaalfde boek, ontving Rob van Essen maandagavond de Libris Literatuur Prijs. De roman ‘intrigeert, amuseert en zet aan tot denken over onszelf en de wereld om ons heen’, oordeelt de jury.

Column Bert Wagendorp: Alsof je de aankondiging van de naderende apocalyps doorbladert
Een moedeloosmakend rapport, het maandag gepresenteerde First Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services, stelt Bert Wagendorp. ‘Dat de mensheid de aarde op methodische wijze aan het vernietigen is, is geen nieuws. Maar wanneer je er de cijfers bij gepresenteerd krijgt over de verwoesting van leefgebieden, de vervuiling van land en zee en het dreigende uitsterven van een miljoen planten- en diersoorten, wordt het ineens angstig concreet.’

Hoe het leven doorgaat na cycloon Idai
Opnieuw is Mozambique getroffen door een cycloon, een maand na de verwoestingen van Idai. Fotograaf Jelle Krings ging op bezoek bij overlevenden van cycloon Idai in Mozambique en Zimbabwe.

null Beeld Jelle Krings
Beeld Jelle Krings

Opinie: Aanpak klimaatbeleid kan bij het brandhout
Inzetten op meer biomassa en minder gascentrales: een onbegrijpelijk dwaalspoor van ‘groen’ kabinet, schrijven hoogleraar Ecologie Louise Vet en hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid Klaas van Egmond.

‘Het is makkelijk om een stempel te drukken. Je openstellen voor iets wat je niet kent is moeilijker’
Barry Broedersz (40) kreeg te horen dat hij moest oppassen voor Ramzi Addarazzi (34) als Brabants-Marokkaanse mede-eigenaar van het kledingmerk Purewhite. Addarazzi werd juist gefeliciteerd met zijn Joodse zakenpartner.

Ramzi Addarazzi (links) en Barry Broedersz. Beeld Casper Kofi
Ramzi Addarazzi (links) en Barry Broedersz.Beeld Casper Kofi

Verslaggeverscolumn: Drie precieze schoten op een ooievaarsnest in De Lutte
Er zijn redenen genoeg om het niet over een ooievaar te hebben die in Overijssel op de rand van zijn nest is doodgeschoten. Maar verslaggever Margriet Oostveen was al onderweg naar De Lutte, en hoorde daar van Evelien en Ronald wat er die vrijdagnacht pal voor hun huis had plaatsgevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden