Volkskrant Ochtend: Hoe voormalig lid Hofstadgroep Bilal L. radicaal bleef | Jaarlijks beoordelingsgesprek heeft zijn langste tijd gehad

Het belangrijkste nieuws van donderdag 14 september

Goedemorgen. De Amsterdamse gemeenteraad debatteert vandaag over het deradicaliseringsbeleid en wat daar misging. Lees onze reconstructie over Bilal L., de voormalig Hofstadveroordeelde die radicaal bleef. En het jaarlijkse beoordelingsgesprek heeft zijn langste tijd gehad. Als collega's elkaar continu beoordelen, leren ze daar meer van, is de verwachting.

Aanhangers van IS in Raqqa. Foto ap

Terwijl u sliep

In Italië is straks geen Mussolini-parafernalia meer te koop - het land verbiedt fascistische uitingen
De Italiaanse Tweede Kamer heeft een wet goedgekeurd waarbij het bezitten of verkopen van fascistische propaganda niet langer wordt toegestaan. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Een op de zeven ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt nooit bezoek
Ongeveer een op de zeven bewoners van een verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt nooit bezoek. Het grootste gedeelte van de bewoners, zo'n 80 procent, heeft daarentegen kinderen en kleinkinderen die vaak één keer per week op bezoek komen. Een op de tien bewoners krijgt dagelijks bezoek. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Een winkel vol Mussolini-parafernalia in Predappio. Foto Hollandse Hoogte

City zette druk op Feyenoord en plots waren alle plannen van Van Bronckhorst waardeloos: 0-4
Het verlangen naar de Champions League had vijftien jaar geduurd, de ontnuchtering voltrok zich binnen twee minuten. Feyenoord, niet eens zo lang geleden een grotere club dan Manchester City, werd in eigen huis vertrapt (0-4) door de nieuwe vertegenwoordigers van het grootkapitaal in het voetbal.

Amsterdams jaarverslag doet stof opwaaien: van fraude verdachte ambtenaar op cover
De voorpagina van het Sociaal Jaarverslag van de gemeente Amsterdam is doorgaans geen publicatie waar de hartslag van plaatselijke volksvertegenwoordigers ook maar een fractie van omhoog gaat. Totdat zij deze week de editie van 2016 in hun postvakje vonden.

Eric Botteghin van Feyenoord na de 2-0 van Manchester City. Feyenoord speelt in groep F van de Champions League tegen Manchester City. Foto anp

Vandaag in het nieuws

De commissie die de brand in de Londense Grenfell Tower onderzoekt, begint vandaag officieel aan haar werk. Verder gaat de IAA van start, de belangrijkste autobeurs van de wereld. En vanavond speelt Vitesse tegen Lazio Roma in groep K van de Europa League (21.05 uur).

Aanraders van de redactie

De zaak Bilal L. laat vooral zien hoe we níet met radicalisering moeten omgaan
Deradicalisering is een cruciaal element in de Nederlandse terrorisme-aanpak. De Canadese ex-extremist Mubin Shaikh waarschuwt nu: Nederland is naïef. De manier waarop Amsterdam met Bilal L., voormalig lid van de Hofstadgroep, is omgegaan, tekent de onkunde.(+)

Nederlandse parachutesport en luchthaven Teuge in zwaar weer
Luchthaven Lelystad wordt uitgebreid en een van de nieuwe vliegroutes voert over Airport Teuge, het centrum van de parachutesport. Na 2018 is het daar afgelopen met het springen. Zal het kleine vliegveld dat overleven? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Bert Wagendorp: Knap dat Apple het voor elkaar krijgt dat wij een peperdure iPhone willen
Met de introductie van de iPhone veranderde Apple in 2007 de wereld - we weten nog niet half hoe ingrijpend. De iPhone en zijn neefjes hebben ons tot permanente communicators gemaakt, tot allesweters met een broekzak-breinextensie, tot beeldschermgluurders. En met de nieuwe iPhone X wordt het volgens Bert Wagendorp nog leuker. (+)

Beoordelingsgesprekken hebben hun langste tijd gehad; elkaar feedback geven is beter
Het jaarlijkse beoordelingsgesprek heeft zijn langste tijd gehad. Dat legt het accent te zeer op wat er niet goed gaat. Als collega's elkaar continu beoordelen, leren ze daar meer van, is de verwachting. (+)

Foto Claudie de Cleen

Ontwerper Sandra de Rey wil met bacteriën onze straten verlichten
Ze is jong, staat in chique lijsten met veelbelovende uitvinders en vandaag kan ze in Amsterdam een half miljoen euro winnen voor haar start-up. De 27-jarige Franse ontwerper Sandra Rey wil onze verlichting radicaal veranderen met lampen vol gloeiende bacteriën. (+)

Moord voor het halal-restaurant: zakelijk conflict of Turkse politieke oorlog?
Voor de deur van Halal Fried Chicken in Amsterdam werd maandag eigenaar Ali Kaynak doodgeschoten. Vanwege een zakelijk conflict, of speelt de actuele Turkse politieke situatie een rol? 'Ali deed geen vlieg kwaad.'

Artist's impression van een stad die wordt verlicht met bacteriën. Door het 'zachte' licht blijft de sterrenhemel zichtbaar.