Volkskrant Ochtend Donderdag 11 juli

Volkskrant Ochtend: Hoe redt Menno Snel zich uit het geblunder van de Belastingdienst? | Kleurrijke berm als wapen tegen biodiversiteitsverlies

Militairen aan boord van een Nederlands fregat tijdens de internationale missie tegen piraterij bij Somalië. Beeld Sven Torfinn

Terwijl u sliep

Een fregat in de Straat van Hormuz kan politieke wrijving met VS niet opheffen
De veranderende militaire rol van de VS in de wereld heeft gevolgen voor de bondgenoten, ook voor Nederland. Door de gedeeltelijke Amerikaanse terugtrekking van het wereldtoneel zal Europa meer gaten moeten gaan vullen. Maar moet Nederland meewerken aan een militaire missie die samenhangt met het Iranbeleid van de VS? 

Geblunder kinderopvangtoeslag ligt Menno Snel zwaar op de maag, mogelijk tienduizenden gedupeerden
In 2014 sneuvelde staatssecretaris Frans Weekers van Financiën al op geblunder van de fiscus, nu ligt Menno Snel om diezelfde reden onder vuur. Mogelijk tienduizenden ouders moesten ten onrechte kinderopvangtoeslag terugbetalen.

Gaat een akkoord over Schiphol zó wel lukken?
Minister Cora van Nieuwenhuizen wil binnen een half jaar afspraken maken over de voorwaarden waaronder het aantal vluchten op Schiphol mag toenemen. Ze wil in ruil voor minder hinder de klagende omwonenden overhalen. Is ze niet te optimistisch? Zes vragen in een hoofdpijndossier.

Noodweer eist zeker vijf doden en tientallen gewonden in Griekenland
In Griekenland zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt nadat noodweer over het noorden van het land trok, meldt de brandweer. Het slechte weer ging gepaard met harde wind, veel regen en hagelbuien.

In Groningen wordt vandaag het megaproces tegen motorclub No Surrender hervat. Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

De Nederlandse architect Herman Hertzberger krijgt een standbeeld in Apeldoorn. De rechter doet uitspraak in de zaak van het Haga Lyceum tegen de onderwijsinspectie. In Groningen wordt het megaproces tegen motorclub No Surrender hervat.

Aanraders van de redactie

Kleurrijke berm als wapen tegen plagen en biodiversiteitsverlies
Het wemelt langs veel wegen nog niet van de bloemen en vlinders, terwijl bermen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit in Nederland. De Vlinderstichting probeert terreinbeheerders bewust te maken van de waarde van kleurrijke bermen. ‘Kijk: een distelvlinder, die zijn hier echt niet elk jaar!’

Europarlement proeft nieren van Ursula von der Leyen
De leiders van de EU-landen hebben Ursula von der Leyen naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Commissie. Woensdag legde de Duitse minister van Defensie een ware survivaltocht af in het Europarlement om goedkeuring te krijgen.

Martijn van Veldhuizen tussen zijn kippen op zijn biologische boerderij in Lunteren. Beeld Raymond Rutting

Kippenboer moedeloos na fipronilzaak: ‘Dit heeft niks meer met rechtvaardigheid te maken’
De rechterlijke uitspraak dat voedsel- en warenautoriteit NVWA ‘niet onrechtmatig’ heeft gehandeld in de fipronilcrisis, raakt kippenboeren in het hart. ‘Dit schaadt ons vertrouwen in de overheid. Wij voelen ons in de kou gezet’, reageert de biologische pluimveehouder Martijn van Veldhuizen.

Column: Het mysterieuze reisgezelschap van Gods eigen reisbureau is op pad met mijn belastinggeld
De klok die werd geluid over de heibel binnen de SGP bereikte ook het oor van columnist Bert Wagendorp. Dat deed hem afvragen wat het geheim genootschap van reislustige ouderlingen zoal doet tijdens hun snoepreisjes. ‘Het zal wel even duren voor er duidelijkheid komt, mogelijk vanwege verblijf in het buitenland van diverse betrokkenen.’

Hoe een overgeschilderd spijkertje een ferme gouden stip aan de horizon werd
Een schilderij van Bas van Wieringen met een spijker erop werd per ongeluk overgeschilderd in museum De Hallen in Haarlem. Nu heeft hij het laten restaureren, met een Japanse goudtechniek. Hij stelt het één dag tentoon op de plaats delict.

Verslaggeverscolumn: Een lesje karaktermoord plegen op het Binnenhof
Ariejan Korteweg volgde een colloquium over karaktermoord en maakte de balans op: politiek Den Haag kon er afgelopen jaar wat van. Niks nieuws onder de zon, natuurlijk, de oude Romeinen waren er ook zeer bedreven in. Maar die hadden geen Twitter. ‘De principes zijn hetzelfde.’

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden