Nieuwsbrief Ochtend

Volkskrant Ochtend: Hoe Praljak zelfmoord kon plegen in het Joegoslavië-tribunaal | Trump voert weer nieuwe maatregel in tegen asielzoekers

Goedemorgen. Hoe kon Slobodan Praljak op 29 november 2017 zelfmoord plegen in het Joegoslavië-tribunaal? Er bestonden duidelijke signalen dat dit ging gebeuren, blijkt uit een uitgebreide reconstructie. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: we legden een aantal dilemma’s voor aan Sander Hoogendoorn, dj bij 3FM. 

Sander Hoogendoorn Beeld Frank Ruiter

Terwijl u sliep

Minister Van Nieuwenhuizen doorstaat ‘lakmoesproef’ en overleeft fel Stint-debat
Het was donderdagavond spitsroeden lopen voor minister Van Nieuwenhuizen in de Tweede Kamer, waar het ging over het ongeval met de Stint en het van de weg halen van de elektrische bolderkar. ‘Het beeld dat wij als Kamer mondjesmaat geïnformeerd worden, is heel problematisch.’

Trump voert weer nieuwe maatregel in tegen asielzoekers. ‘Ze verdoen hun tijd, we laten ze niet toe’
De VS weigeren asielaanvragen in behandeling te nemen van migranten die zich niet bij officiële grensposten melden. Dat heeft president Donald Trump donderdag aangekondigd op een persconferentie in het Witte Huis. Het is de zoveelste maatregel om de komst van buitenlanders een halt toe te roepen en een poging om de aanstaande verkiezingen voor het Congres te beïnvloeden ten gunste van de Republikeinen.

Zonder blinde darm minder parkinson: onderzoek bevestigt vermoeden dat ziekte in de darmen begint
Wie op jonge leeftijd zijn blinde darm is kwijtgeraakt, lijkt 19 procent minder kans te hebben om later de ziekte van Parkinson te krijgen. Als parkinson toch toeslaat, is dat gemiddeld 3,6 jaar later dan bij patiënten die nog wel hun blindedarm hebben. 

Toezichthouder ‘sleepwet’ tikt geheime diensten geregeld op de vingers 
De waakhond die erop toeziet of inlichtingen- en veiligheidsdiensten terecht overgaan tot het tappen of hacken van personen, veegt toestemming van ministers daartoe geregeld van tafel.

President Trump Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Het zesde en laatste seizoen van de populaire serie House of Cards, dit keer zonder Kevin Spacey, is vanaf vandaag te zien op Netflix. Werknemers van metalektrobedrijven rond Rotterdam staken voor een betere cao. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt Polen met een zware delegatie kabinetsleden en ambtenaren.

Aanraders van de redactie

Zo bereidde Slobodan Praljak zijn theatrale zelfmoord bij het Joegoslavië-Tribunaal voor
Dat Slobodan Praljak op 29 november 2017 zelfmoord zou plegen, daarvoor bestonden genoeg signalen. De Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger was er al maanden mee bezig, blijkt uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie dat nu is afgerond. Een reconstructie van de laatste dag.

Slobodan Praljak komt de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal binnen. Beeld AP

‘Het zwarte balkje: favoriet instrument van overheidsdiensten die niet willen dat informatie op straat komt te liggen’

Met kloppend hart bladerde Sheila Sitalsing door het eerste rapport over de sleepwet. ‘Nu zouden we kunnen lezen hoe vaak de spionagediensten vragen of ze bij deze of gene digitaal mogen ­inbreken, al dan niet via onschuldige derden, en wat de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TBI) daarvan vindt. Maar daar was-ie weer: het ZWARTE BALKJE.’

Hoe bewaak je de Gay Pride, Borssele of Geert Wilders?
Anneloek Sollart maakte een documentaire over beveiligers. Hoe bewaak je de Gay Pride, Borssele of Geert Wilders? Het meest onder de indruk is ze van de beveiliger van de Albert Heijn.

Michael, persoonsbeveiliger van Geert Wilders. ‘Als ik moet kiezen tussen het leven van een 6-jarig kind en de persoon die ik beveilig, zal ik voor de laatste kiezen. Dat is mijn taak.’ Beeld Still uit documentaire De Beveiligers door Anneloek Sollart

Moeten stiefkinderen meer belasting over een erfenis betalen?
De Geldvraag: mijn huidige vrouw wil haar bezit nalaten aan de kinderen uit mijn eerdere huwelijk. Moeten die later over haar erfenis meer belasting betalen dan over de mijne? Mijn vrouw heeft zelf geen kinderen.

‘Ik hou ervan als radio een diepere laag heeft; niet alles hoeft meteen duidelijk te zijn’
Sinds september presenteert Sander Hoogendoorn (30) het ochtendprogramma van 3FM. Luisteraars ziet hij als vrienden, maar het mag schuren. ‘Mijn programma moet een beetje cult worden.’

Verslaggeverscolumn: Elke dag in Tilburg een uur demonstreren tegen het kabinet
Elke werkdag na kantoortijd staan ze met een spandoek voor de stadswinkel, ook vandaag, geteisterd door een koude najaarsstorm die de regen horizontaal door de passage duwt. Anne Marie schenkt thee uit een thermoskan – ze zijn met vijf vandaag maar elke revolutie begint klein, en met standhouden, dus houden ze stand. Tegen het kabinet, voor de werkende armen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden