Volkskrant OchtendZaterdag 9 mei
Volkskrant Ochtend: Hoe ingrijpend een ic-opname kan zijn | Op de verlaten straten van de wereld is het beestenspeelkwartier
Terwijl u sliep
De Nederlandse en Britse Tata Steel staan op het punt van scheuren
De twintig jaar oude fusie tussen de staalbedrijven in Nederland – het voormalige Hoogovens – en Groot-Brittannië – het voormalige British Steel – staat op springen. Dat laten ingewijden aan de Volkskrant weten.
Live: Veel gebruik steunregelingen Caribisch Nederland | Bijna 10.000 doden in Brazilië
Op de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben veel ondernemers gebruikgemaakt van een door Nederland ingestelde regeling om werkgevers een tegemoetkoming te geven in de loonkosten. Doel hiervan is om te voorkomen dat personeel moet worden ontslagen door de coronacrisis.
Veiligheidsraad VS ontkent Amerikaanse betrokkenheid bij ‘inval’ in Venezuela
De nationale veiligheidsraad van de VS heeft vrijdag iedere betrokkenheid van Washington ontkend bij een vermeende inval in Venezuela om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te arresteren. Als de VS wel betrokken waren, zou die ‘openlijk, direct en effectief’ zijn verlopen, stelt de raad in een verklaring.
Trumps Ruslandconnectie wordt nooit meer bewezen nu Michael Flynn vrijuit gaat
Nu de Amerikaanse justitie Michael Flynn laat lopen, haalt president Donald Trump opgelucht adem. Sterker, hij wil nu achter de FBI-mensen aan die zijn oud-adviseur ooit beschuldigden in hun onderzoek naar Russische inmenging tijdens de verkiezingscampagne van 2016.
Vandaag in het nieuws
De Britse regering presenteert plannen voor de versoepeling van de coronamaatregelen, die vanaf morgen moeten ingaan. De marathon van Leiden gaat ‘gewoon’ door, maar dan online. Deelnemers kunnen inloggen in een speciale app. De kilometertijden worden dan opgenomen in het klassement.
Aanraders van de redactie
Hoe ingrijpend een ic-opname kan zijn: ‘Je gaat er met de ene ziekte in en komt er met een extra aandoening uit’
Door de opnamen van coronapatiënten is er meer oog gekomen voor hoe ingrijpend de intensive care kan zijn voor lichaam en geest. Een grote groep patiënten houdt er jarenlang klachten aan over.
Niemand komt nog aan dollars
Arbeidsmigranten ondersteunen vaak hun familie thuis, maar komen door de crisis in de problemen. Joost de Vries en Michael Persson zien hoe Mexicanen aan beide kanten van de Amerikaans-Mexicaanse grens in armoede vervallen.
Eén vaste bezoeker in het verpleeghuis: voor de een te weinig, voor de ander te veel
Onder strikte voorwaarden mogen verpleeghuisbewoners vanaf maandag één vaste bezoeker ontvangen. Betrokkenen vinden dat te rigide. De ene oudere wil zijn kinderen zien, de andere vaart juist wel zonder bezoek. ‘Het betrekken van familie en bewoners in die afweging is zoek.’
A.F.Th. van der Heijden: ‘Als een virus sluipt de wereld de roman in’
Voor A.F.Th. van der Heijden heeft corona weinig veranderd. Sinds de dood van zijn zoon Tonio in 2010 leeft hij toch al ‘als een heremiet’. Maar de literatuur, zíjn literatuur, die verandert wel degelijk.
Op de verlaten straten van de wereld is het beestenspeelkwartier
Dieren die gebruikmaken van de ruimte die de quarantaine biedt en opduiken op plekken waar normaal gesproken de mens alomtegenwoordig is. Dat was het uitgangspunt van de coronadierenverzameling van Merel Bem, die al snel uit de hand liep.